Не вразимо, то хоч нагадимо: чого домагаються росіяни обстрілами, що почастішали – Новини на KP.UA

Не вразимо, то хоч нагадимо: чого домагаються росіяни обстрілами, що почастішали

Фото: t.me/KyivCityOfficial

Останнього місяця спостерігається очевидна зміна тактики Росії щодо обстрілів українських міст. Вони настільки почастішали, що лише за останню добу росіяни тричі атакували «Шахедами» та ракетами різних типів. За один лише місяць було випущено більше дронів-камікадзе, ніж за минулі пів року – а це сотні одиниць. Чим спричинено такі зміни тактики агресора? На що вони розраховують та чого домагаються – розбиралася KP.UA з військовими експертами

За травень було 500 пусків ракет та дронів

Валерій Романенко. Фото tsn.ua

Валерій Романенко, авіаексперт:

– Вони домагаються виявлення та виснаження нашої ППО. Це головна ціль. Тільки за місяць вони вистріляли більше дронів і ракет, ніж за попередні пів року. Було близько 600 пусків за травень – близько 150 ракет та 460 «Шахедів». Адже майже по кожному такому об’єкту треба бити нашою ракетою, а то й кількома.

А крім цього, наносилися удари по наших аеродромах, де розташовані британські ракети Storm Shadow. Але росіяни мають і побічні цілі цієї тактики. Це психологічний розрахунок – виснажити та залякати українців. А крім цього, росіяни дуже мстиві. Вони мстять за наші удари по їхнім об’єктам у Криму, Білгородській області. І користуються принципом: не вразимо, то хоч нагадимо. Такі масовані обстріли можуть ще тривати кілька тижнів. Але вони випускатимуть менше ракет і більше дронів-камікадзе.

Обстріл буде до початку контрнаступу

Олег Жданов. Фото: i-ua.tv

Олег Жданов, експерт з питань міжнародної безпеки:

– Росіяни хочуть нас змусити сісти за стіл переговорів на їхніх умовах. Тому й збільшили повітряні атаки на наші міста та столицю. Вони дуже бояться нашого контрнаступу. І чим воно ближче, тим інтенсивнішими будуть ці обстріли. А крім цього, вони намагаються на наших об’єктах «зловити» якісь військові вантажі чи склади.

Але основний удар йде на столицю, щоб створити паніку серед населення та викликати незадоволення цими атаками. Мовляв, українці вимагатимуть від своєї влади піти на поступки, щоби тільки їх не обстрілювали.

Масовані атаки продовжаться до початку контрнаступу. Якщо він буде успішним, то росіяни переключать свою увагу на фронт. Якщо ні, то вони й надалі обстрілюватимуть наші міста. Тим більше, що ракет певних типів у них тисячі. І вони продовжують випускати їх. Іран і надалі постачає їм «Шахеди».

Намагаються послабити волю до спротиву

Ігор Романенко. Фото: НТА

Ігор Романенко, ексзаступник начальника Генштабу України:

– Росіяни цими обстрілами намагаються зменшити потенціал наших наступальних дій. Вони намагаються завдавати ударів по військових об’єктах, аеродромах, складах, які розміщені у наших містах. Ну і б’ють по центрах прийняття рішень. Крім цього, вони намагаються тиснути на українців та керівництво країни для того, щоб послабити їхню волю до спротиву.

І ці атаки продовжуватимуться до наших перших відчутних успіхів у контрнаступі. Поки ми не завдамо їм відчутних збитків. А поки що вони накопичують свої можливості.

Ці обстріли свідчать, що санкції не працюють

Іван Ступак. Фото: facebook.com/Ivan Stupak

Іван Ступак, військовий експерт Українського інституту майбутнього:

– Вони частіше стали обстрілювати для того, щоб ми зламалися і пішли на їхні умови. А друга мета цих обстрілів – це спроба вплинути на закордонних дипломатів у Києві, щоб ті донесли своїм урядам необхідність переговорів із Росією щодо війни в Україні. Що треба її припиняти, але за умов Москви. Тобто ціль цих ударів – це інформаційний терор України та Заходу.

І ці обстріли опосередковано показали слабку дію санкцій проти Росії. Вони витрачають мільйони доларів на марні, з точки зору ефективності, обстріли України. Значить, гроші у них є, і вони не збираються обмежувати себе в цьому.

І росіян дуже влаштовує медійна складова цих атак. Вони емоційно задоволені тим, що хоч чимось підгадили «хохлам». Недарма російські пропагандисти «смакують» ці обстріли, навіть незважаючи на те, що вони не приносять жодної користі. Ну і, звичайно, вони розраховують, що ми «зламаємося» на 10-15-у безсонну ніч.

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *