Навальний: від Криму не бутерброд, щоб його віддавати до Росія – військовий злочинець

Фото: REUTERS

Відомий російський опозиціонер 47-річний Олексій Навальний помер у виправній колонії “Полярний вовк” у селищі Харп Ямало-Ненецького автономного округу в Росії. УФСІН Росії офіційно повідомило, що після прогулянки приблизно о першій годині дня Навальний відчув себе погано, втратив свідомість, а «медичні працівники установи, що негайно прибули», «провели реанімаційні заходи, які результатів не дали».

Попадав у ШІЗО не менше 27 разів

Адвокат Навального Леонід Соловйов був у в’язня два дні тому, у середу. За його словами, «все тоді було нормально». За непідтвердженою інформацією, у Навального відірвався тромб.

Водночас прессекретар Олексія Навального Кіра Ярмиш заявила на своїй сторінці в соцмережі Х, що і підтверджень факту смерті у штаба політика поки немає.

Смерть у в’язниці головного російського опозиціонера та ще й у розпал виборчої президентської кампанії виглядає досить дивно. Втім, ті, хто стежив за перебуванням Навального у в’язниці, знають, що він не менше 27 разів потрапляв до штрафного ізолятора (середній термін перебування у ШІЗО -15 діб), де створено всі умови, щоб добити чи зламати людину. Наприклад, у ШІЗО не можна перебувати в теплому одязі, нормально харчуватися, читати книги чи дивитися телевізор, не можна навіть сісти. Навальний зберігав відносну бадьорість і на сеансі відеозв’язку на засіданні Коврівського суду напередодні загибелі виглядав цілком бадьоро.

У січні 2021 року Олексій Навальний повернувся до Москви з Німеччини, де проходив реабілітацію після отруєння в Росії бойовою хімічною речовиною із групи «Новичок». Літак з Навальним повинен був приземлитися в аеропорту “Внуково”, де його зустрічали прихильники, проте в останній момент влада посадила лайнер в іншому аеропорті – “Шереметьєво”, де політика і затримали.
Сам Навальний причини свого повернення пояснив туманно.
– Склалося так, що в Росії зараз за своє право мати і не приховувати свої переконання я повинен заплатити тим, що сидітиму в одиночній камері. І мені, звісно, не подобається сидіти. Але ні від своїх ідей, ні від своєї батьківщини я не відмовлюся, – написав він у січні цього року із в’язниці.
Хто знає, навіщо він повернувся насправді? Сподівався, що не заарештують? Що врятують іноземні лідери? Що російський народ підніметься за нього? (тричі ха-ха. – Ред.)

Нагадаємо, у березні 2022 року суд засудив Олексія Навального до 9 років загального режиму, звинувативши його у шахрайстві під час збору донатів. Торік у серпні йому було винесено вирок – 19 років колонії особливого режиму за «організацію екстремістської спільноти». Спочатку опозиціонер перебував у виправній колонії у Володимирській області, а у грудні 2023-го був етапований до «Полярного вовка».

Так звані опозиційні російські політики впевнено кажуть, що сталося політичне вбивство, аналогічне резонансним вбивствам Бориса Нємцова та Анни Політковської. Офіційний Кремль мовчить і навряд чи робитиме якісь гучні заяви.

Водночас сторінки іноземних онлайн-ЗМІ вже заповнені фотографіями Навального та повідомленнями про його смерть, а також обережними припущеннями, як вплине його загибель на перебіг президентської кампанії в РФ та життя країни зокрема. Однак для цієї країни подібний інцидент – пересічна подія, яку, можливо, почнуть голосно розслідувати, а потім закриють через відсутність складу злочину.

Офіційне повідомлення від Управління федеральної служби виконання покарань смерті Навального. Скрін

«… військова перемога України над Росією неможлива»

А нам у цій ситуації не завадить згадати, як головний опозиціонер російського президента ставився до подій в Україні.

2014 року Олексій Навальний дав інтерв’ю радіостанції «Эхо Москвы», де на запитання російського журналіста «Крим наш?» відповів: «Крим – тих людей, хто живе в Криму», і що півострів «був захоплений із кричущим порушенням усіх міжнародних норм, але зараз є частиною Росії… Крим залишиться частиною Росії і ніколи в найближчому майбутньому не стане частиною України. Крим – це що, бутерброд із ковбасою, чи що, щоб його туди-сюди повертати?».

У 2015 році в інтерв’ю газеті The Washington Post виступав проти постачання летального озброєння зі США до України.

– Просто через те, що військова перемога України над Росією неможлива. Путін отримає нові факти на користь того, що американці, а не українці воюють в Україні. Але я не можу уявити, що українська армія, навіть озброєна американськими безпілотниками, переможе російську армію, – сказав тоді опозиціонер. Але підкреслив, що «запровадження візових та фінансових обмежень проти олігархів вдарить по режиму Путіна сильніше за безпілотників».

2023-го риторика Олексія Навального кардинально змінилася. У словах своєї політичної платформи він заявив, що Росія зазнає військової поразки в Україні, а основні причини війни – «політичні та економічні проблеми всередині Росії, прагнення Путіна утримати владу за будь-яку ціну, а також його одержимість своєю історичною спадщиною».

– Убито десятки тисяч невинних українців, біль та страждання обрушені на мільйони. Вчинено військові злочини. Зруйновано міста та інфраструктуру України… – написав у своїй програмі Навальний. – Які кордони в України? Такі, як і в Росії – міжнародно визнані, визначені 1991 року. Ми, Росія, їх також тоді визнали. Ці кордони Росія має визнавати і зараз. Тут нема чого обговорювати. Майже всі кордони у світі випадкові і викликають чиєсь незадоволення. Але воювати за їх зміну у ХХІ столітті не можна. Інакше світ порине в хаос.

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *