Як депутати та чиновники за кордон їздять: що дозволено законом

Фото: mtwtu.org.ua

Однією із обговорюваних тем минулого тижня стала відставка Мустафи Найєма з посади голови Агентства відновлення України. Формальний привід – йому не дозволили виїхати з країни на конференцію з оновлення України, яка проходила у Берліні. Але була там й маса інших причин.

Не вдаючись у глибинні причини відставки, ми розбиралися в питанні виїзду представників влади за кордон у період війни.

На яких умовах, на скільки, коли, за чиї гроші і чи варто взагалі відривати представників влади (якщо йдеться не про перших осіб) сьогодні від поточної роботи у своїй країні?

Як ці питання регулює закон, з’ясовувала журналістка Коротко про.

Витратили у 8 разів більше

Власне, регуляції не так уже й багато. На тлі скандалу з поїздкою народного депутата Миколи Тищенка до Таїланду в січні 2023 року Рада національної безпеки та оборони ухвалила рішення про заборону держслужбовцям виїздити за кордон розважатися. Президент затвердив це своїм указом, Кабінет міністрів видав постанову від 27 січня 2023-го.

“Народні депутати, урядовці, представники місцевої влади, прокурори, судді та багато інших посадовців можуть перетинати державний кордон на підставі службового відрядження. Виїхати за кордон для переговорів, для лікування, для догляду за неповнолітніми дітьми можна. Кататися на відпочинок – ні”, – анонсував документ очільник уряду Денис Шмигаль.

Реакція влади була більше емоційною, ніж прагматичною. Бо, крім Тищенка, змучених війною українців добряче “завели” фото заступниці голови Запорізької ОВА Злати Некрасової з тайського п’ятизіркового готелю, сексуальні паризькі світлини “прикордонниці” Іванни Плантовської та інші свідчення про безбідне життя чиновників поза війною. Рішення уряду дозволило “випустити пар”, але згодом в народі заворушився хробачок сумніву: то вони їздили, відпочивали за свої гроші, а тепер будуть за наші, державні?..

Підозри песимістів у грудні 2023-го частково підтвердив народний депутат Ярослав Железняк, який дослідив, що після набуття постановою Кабміну чинності самі тільки чиновники РНБО витратили на закордонні поїздки майже мільйон гривень. Це у 8 разів більше, ніж за перший рік повномасштабної війни.

Закордонні вояжі представників влади обмежили після поїздки Миколи Тищенка до Таїланду. Фото: стоп-кадр видео

Оборудка депутата

У липні 2023 року інтерет-видання “Слово і діло”, посилаючись на своє джерело, повідомило, що постанова Кабміну доопрацьовується. Бо – не панацея. Каталізатором став черговий скандал: заступника голови парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Юрія Арістова журналісти “Слідства.інфо” помітили у 5-зірковому готелі Waldorf Astoria Maldives. Депутат виїхав на три дні до Польщі на підставі службового відрядження, а звідти “мотанув” на Мальдіви, дистанційно відкривши лікарняний у приватній клініці Києва.

Обурені колеги виключили Арістова зі свого складу, ДБР повідомило йому підозру у внесенні завідомо неправдивих відомостей до електронної системи охорони здоров’я. Але чутки про те, що й інші наші обранці так або сяк “крутять” з відрядженнями, почали ширитися.

З відкритих джерел відомо, що, за підсумками 2023 року, на забезпечення візитів делегацій ВР за кордон було витрачено загалом 13,7 млн гривень. Багато це чи мало, не беремось говорити. У постанові Кабміну (до речі, так і не доопрацьованій) не йдеться ні про кількість дозволених закордонних вояжів для одної установи, ні про процент бюджетних витрат, ні про кількісний склад відряджених.

Немає таких уточнень і в Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон. Єдине обмеження – перебування за кордоном не має перевищувати 60 днів, але й тут є варіанти.

– Кому дати відрядження, вирішує керівник установи, припустимо, міністр на підставі пропозицій від департаментів і відповідно до завдань та планів. До складу делегації можуть бути включені сторонні особи як аналітики чи консультанти. Якщо бюджет дуже завищено, поїздку може оплатити або частково оплатити приймаюча сторона чи спонсор. Наприклад, це буде якась додаткова програма, однак не в бізнес-центрі европейського міста, а десь на березі моря. Знаю випадки, коли бажаючі так відпочити навіть віддавали приймаючим свої гроші, – розповіла Наталя Н. – керівник HR відділу одної з держустанов.

Скандал із поїздкою нардепа Юрія Арістова на Мальдіви зрештою завершився його відставкою. Фото: ФБ Юрий Аристов

Більше контролю з боку держави

На думку політтехнолога Тараса Загороднього, постанова уряду про службові відрядження була прийнята правильно.

– Життя депутатів та чиновників не повинно відрізнятися від життя простих українців, які сьгодні не можуть дозволити собі розкоші. Інша справа, що потрібний контроль за витрачанням державних коштів на робочі поїздки. Якщо питання можна вирішити за день, то так і планувати відрядження з урахуванням дороги, а не розтягувати на тиждень. Якщо в переговорах можуть брати участь три особи, то не приставляти до них по два секретарі та три консультанти. По кожній поїздці має бути звіт.

Зараз модно звітувати про участь державних міністерств та відомств у науково-практичних конференціях. Експерт вважає, що тут треба ширше використовувати інтернет-можливості.

– Виїзд за кордон виправданий для підписання договорів або проведення закритих перемовин у галузі військово-промислового комплексу. Якщо мова йде про наукову конференцію, то зробити доповідь і послухати інших учасників можна через Zoom.

Тарас Загородній також звертає увагу, що контролювати закордонні поїздки депутатів та чиновників повинні не журналісти, не активісти, а державні органи – аудиторська служба або Рахункова палата. З відповідними дисциплінарними висновками в разі зловживань.

Журналісти підрахували: генеральний прокурор Андрій Костін у 2023 році провів за кордоном 103 дні. Фото: armyinform.com.ua

Ще скандали з вояжами

Президент заборонив, прокурор виїхав

Новий 2023 рік у іспанському місті Марабелья зустрів заступник генерального прокурора Олексій Симоненко. Він виїхав попри пряму заборону Володимира Зеленського, яку президент висловив під час звернення до парламенту в грудні 2022 року.

Фото відпочинку опублікувала дружина Симоненка в інстаграмі, про що написав журналіст “Української правди” Михайло Ткач.

“Шлях” до Андріатики

У квітні 2023 року проєкт “Наші гроші. Львів” розповів, що депутати Львівської облради активно використовують систему “Шлях”, щоби виїхати відпочити за кордон. Зокрема, депутат і забудовник Назарій Бербека мінімум сім разів отримував дозвіл під приводом завезення гуманітарної допомоги. А подання для цього робили щонайменше п’ять різних організацій.

Бербеку також “попалила” дружина, опублікувавши світлини і відео біля п’ятизіркового готелю на Адріатичному морі в Хорватії.

“Одеса” у Відні

У липні 2023 року розголосу наробив день народження в.о. голови Державної податкової служби Тетяни Кірієнко, який вона святкувала разом з топчиновниками в ресторані “Одеса” у Відні. “Вони кажуть – випадковість, і всі зразу поїхали у відрядження, уявіть собі: вся податкова служба України зібралась і поїхала у відрядження разом”, – написав ексдепутат Ігор Мосійчук.

Після скандалу народна депутатка Ніна Южаніна направила до ДПС депутатське звернення щодо закордонних відряджень у 2022 – 2023 роках. У відповіді йшлося, що у 22 заходах за межами України брали участь 49 посадових осіб центрального апарату служби. На них оформили 92 відрядження до 10 країн. 29 працівників були за кордоном 1 раз, 8 осіб – 2 рази, 12 осіб – 3 та більше разів.

Що стосується Відня, то на двох міжнародних заходах там побували 22 керівники різних рівнів центрального апарату ДПС. Також з’ясувалося, що в липні було два відрядження до Відня – один за одним. “Всі посадові особи центрального апарату ДПС відвідали Відень за кошти з невідомого джерела походження, і тільки Тетяна Гречана була в закордонному відрядженні за державні кошти”, – розповіла Южаніна, передає Еспресо.

13 втікачів

У грудні 2023 року з’ясувалося, що 13 депутатів місцевого рівня виїхали за кордон як волонтери і не повернулися в Україну. Як встановили розслідувачі з NGL.media, семеро з них навіть склали свої повноваження.

…і 13 поїздок генпрокурора

У квітні нинішнього року “Українська правда” поширила інформацію, що у 2023 році генеральний прокурор Андрій Костін перебував у закордонних відрядженнях 103 дні, половину провів у США, де живе його дружина.

У Офісі генпрокурора навели дещо інші цифри: у 2023 році Костін здійснив 13 закордонних відряджень, із яких три – до США. Безпосередньо за кордоном провів 51 день за вирахуванням часу на дорогу.

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *