Збір на ЗСУ викликав расистський скандал: відео видалили, але ось воно

Напередодні українські зіркові блогери, які в житті є друзями, опублікували музичне відео. В ньому вони перевтілились в артистів, одягнутих у стилістику 1980-1990-х. Таким креативом знаменитості привернули увагу до збору одного мільйона гривень на пікапи, мавіки, РЕБ та тепловізор для 46-ї аеромобільної бригади. Натомість їх побачили за океаном і реакція була зовсім іншою. Як результат – публічні вибачення та видалення відео з соцмереж.

Причиною стало те, бізнесвумен Саба Мусіна перевтілилась у Тіну Тернер в кавері на пісню Cheri Cheri Lady гурту Modern Talking. І аби схожість була максимальною, її загримували відповідним відтінком. Це побачив американський журналіст Террелл Джермейн Старр і назвав ролик українських блогерів расистським.

“Я повністю за підтримку України та її зусилля зі збору грошей, але чому цим українським інфлюєнсерам потрібно використовувати чорну морду, щоб грати Тіну Тернер, щоб це зробити. Це надзвичайно расистське. Це не нормально, і я не буду про це мовчати. Я підтримував і захищав Україну понад десять років і продовжуватиму це робити. Я не буду цього захищати”, – заявив американець, на якого підписані понад 300 тисяч фолловерів.

В коментарях почалось активне обговорювання цієї ситуації. Річ у тому, що такий прийом називається blackface і вважається расистським. Його активно використовували, зокрема, в цирках та кінематографі, коли у темношкірого населення США не було прав. А це відзначимо було до середини минулого століття, а в деяких штатах й пізніше.

Віддуватися за всіх стала саме Саба Мусіна, хоча у ролику знімалися Богдан Буше, Женя Таллер, Настя Єлісєєва та Вікторія Маремуха.

“Я помилилась. Не буду казати ми, бо хочу звучати свідомо та по-дорослому. Ми видалили відео зі збором, тому що воно порушило етичні норми та межі, хоча ми в жодному разі не мали такої мети. Презумпція знання законодавства – з цього положення і випливає загальновідома формула: незнання законів не звільняє від відповідальності. З нас так само не знімає, навіть якщо йде мова про іншу культуру та закони, тому я тут – так само відверто говорю про це”, – написала Мусіна.

Саба Мусіна шкодує про зроблене

Саба Мусіна шкодує про зроблене

Блогерка, якій цього місяця виповниться 41 рік зазначила, що в їхніх діях не було наміру когось образити. Так вони хотіли привернути увагу українців та зібрати гроші для захисників.

“Не було мети висміювати чи хизуватися, але так бачили ми, а не люди, яких це образило. Я, як людина, яка сама майже все життя була під тиском своєї крові (народилась в Баку у вірменсько-єврейській родині. – Ред.) та отримувала різні образи і звинувачення у свою адресу, на кшталт: “хачік”, “жидовка”, “чорномаза”, “зверьйо”… Навіть під час війни я отримую коменти, що я ніяка не українка і що мені треба звалити в гори”, – зізналась Саба.

Мусіна зазначила, що за цей час отримала чимало хейтерських повідомлень. До їхніх авторів Саба звернулась окремо – назвала не людьми.

“Хто бажав мені прокльонів всі ці дні, хто кричав про ганьбу та зраду. Ви не маєте права говорити про це, бо для цього треба бути людиною. У вас не було мети донести інформацію. У вас була мета нагадити. Це прикро. Прикро, коли духовні, великодуховні люди переходять на особистості. Це не про культуру. Це про привернення уваги до себе, а не до теми”.

На блогерку підписані в Instagram понад 600 тисяч фоловерів

На блогерку підписані в Instagram понад 600 тисяч фоловерів

Про blackface

Це різновид театрального гриму, який використовувався коміками для своїх шоу та водевілей і був карикатурним зображенням обличчя чорношкірої людини. Мода на такий макіяж поширилася у першій половині 19 століття та сприяла зміцненню стереотипів щодо представників негроїдної раси. До 1848 року “блекфейси” стали частиною національної американської культури, розбавивши серйозність тодішніх театральних постановок. Гротескові виступи blackface не втрачали популярності аж до 1960-х років, коли став набирати чинності рух за громадянські права чорношкірих у США.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *