Залаштунки премії YUNA: Барських підвів гламур, Джамала втрачає шанувальників, а The Hardkiss дихає на ладан

Названо найкращих українських виконавців і пісні 2023 року за версією музичної премії YUNA. Але одна з головних інтриг цієї церемонії так і залишилася не розкритою. Незважаючи на те, що Клавдія Петрівна очікувано перемогла в номінації “Відкриття року”, за її статуеткою на сцену так ніхто і не піднявся. “Інформатор Україна” побував на врученні нагород і відзначив для себе нові тенденції українського шоу-бізнесу.

Тріумф гурту “Антитіла”

За словами генпродюсера премії YUNA Павла Шилько, цей рік для української шоу-індустрії став особливим, оскільки 2023 року наші артисти випустили більше альбомів і пісень, ніж у колишні мирні роки. У цієї тенденції є два пояснення. По-перше, з’явилося значно більше нових молодих помітних артистів, які розкручуються через соціальні мережі, а телебачення з радіо вже не є монополістами та гегемонами в шоу-бізнесі.

По-друге, далася взнаки війна як тригер. У стресовому стані творчі люди, як правило, більш плідні. Інше питання в тому, що це позначається на якості. До цих пісень не підходить оціночна категорія – погана/хороша. Вони актуальні і своєю злободенністю перебивають творчі удачі й успіхи тих артистів, які не написали щось на тему війни. І війна вплинула не тільки на слухачів, а й на експертів, які аналізували та голосували в усіх номінаціях. Тільки цим можна пояснити тріумф гурту “Антитіла” та їхньої пісні “Фортеця Бахмут”. Їх визнано найкращим рок-гуртом, а їхній хіт – найкращою піснею та найкращим кліпом. І якщо в першому випадку перемога Тараса Тополі та його команди цілком заслужена, у них просто немає зараз конкурентів у категорії рок-гуртів, якщо не брати до уваги “Океан Ельзи”, який уже давно перебуває, що називається, над сутичкою. Та “Без Обмежень”, яких зараз чути менше. 

Гурт

Гурт “Антитіла” отримав одразу три нагороди премії YUNA

В інших номінаціях їхня перемога зрозуміла, але все одно спірна. У категорії “Найкращий кліп” точно перемогла злободенність, тому що в цій же номінації був ролик Алана Бадоєва на пісню Макса Барських “Rich”. Він набагато складніший і видовищний, але гламур зараз здається недоречним, тому ця робота програла. Що ж до пісні, то вона опинилася на межі між мотиваційною і хайпуючою піснею. І тому, не випадково, навколо неї розгорілися під час виходу суперечки. Зокрема, лідер гурту O`TORVALD Женя Галич виявився одним із головних її критиків.

“Пісня “Фортеця Бахмут” у той час, як відбуваються події в Бахмуті. У мене питання – як до цього ставитися? Мене це дратує. Кажу, як є. Для багатьох це пісня стала підтримуючою. Історія в тому, що можна говорити про байрактарщину, як про явище, але деяким людям це дійсно потрібно. Мені це не подобається. Є люди, яким пісня “Фортеця Бахмут” подобається, і це окей. Я не сприймаю цю творчість, інші сприймають, це окей”, – сказали співак в інтерв’ю YouTube-каналу “Пряма червона”.

Так чи інакше в цій пісні є слова, які майже кожного слухача пробирають до кісток і мурах по шкірі. 

“Стіни горять в бою

Мамо, а я стою

Мамо, а я в строю

Нене, я борюся

Знищу і повернусь”

На жаль, “Антитіла”, як і багато інших переможців у своїх номінаціях, не піднялися за статуеткою на сцену, оскільки перебувають у волонтерському і збирають гроші на потреби ЗСУ.

Недоторканна Джамала

Церемонію нагородження своїм виступом відкрила Джамала. Попри те, що 23 травня для співачки був критичний день і за оцінками лікарів вона могла народити, співачка все ж прийшла виступити. На ній була величезна біла сукня, але вона все одно не могла приховати того, що співачка ось-ось знову стане матір’ю. При цьому вона мала дуже красивий і повітряний вигляд.

Однак атмосфера була зовсім не напруженою. Її добре розряджав ведучий Анатолій Анатоліч, який цього вечора був зовсім не таким як на своєму YouTube-каналі чи на ТБ. Йому часто вдавалося смішно жартувати. Наприклад, він запитав у залу: “Цікаво, у Джамали буде Джа мала, чи Джа малий?” Співачка теж виявилася з гумором. Повідомивши глядачам, що в неї будь-якої миті можуть початися пологи, вона додала, якщо дитина з’явиться сьогодні, то незалежно від статі вона просто змушена буде назвати її – Юна.

За прогнозами лікарів в день вручення премії YUNA Джамала мала народити

За прогнозами лікарів в день вручення премії YUNA Джамала мала народити

Очікуваним подарунком до поповнення в родині стала її перемога в номінації “Найкращий альбом”. Нагадаємо, що торік вона випустила оригінальну роботу QIRIM (“Крим”), до якої увійшло 14 традиційних кримськотатарських пісень, кожну з яких виконавиця відшукала в різних куточках півострова. Співачка виконала їх під супровід оркестру в етно-джазових обробках.

Джамала ще раз продемонструвала, що закони шоу-бізнесу для неї певною мірою не писані. Для будь-якого іншого артиста випуск такого альбому був би майже вбивчим – за запис і обробку було б заплачено купу грошей, але на виході вийшов би холостий постріл. Проблема в тому, що серед усіх цих 14 пісень немає жодної, що називається хітової. Жодна з них не має гарячої ротації на радіо або величезних скачувань на стрімінгових платформах. Вони виконані талановито, красиво і бездоганно. Але всі вони звучать кримсько-татарською мовою, яка більшості слухачів, якщо вони не кримські татари, не зрозуміла. 

Після перемоги на Євробаченні Джамала обрала собі творчий шлях мало пов’язаний із бізнесом. Заробивши особливий статус легенди і прикраси українського шоу-бізнесу, співачка почала не нарощувати аудиторію, а просвіщати. У підсумку армія прихильників різко зменшилася, але вона стала якісною – їм зрозумілі та цікаві музичні експерименти їхнього кумира. Однак для більшості її музика є важкодоступною. 

Тому ставити її альбом на одні терези з іншими артистами не зовсім коректно. Наприклад, альбом Макса Барських “Зорепади” – робота, яка у масового слухача користується популярністю разів у 100 більшою, ніж Джамали. Однак він не отримав жодних нагород. Для більш коректної оцінки категорію альбоми, якщо їх справді вийшло цього року багато, варто розводити за жанрами, як це роблять на “Греммі”.

Усі переможці премії YUNA-2024

Що стосується переможців в інших номінаціях, то тут відбулося помітне омолодження. І причиною стало не тільки те, що не всі визнані зірки минулого року не випустили нічого помітного. Причина ще й у тому, що багато поп-зірок самоусунулися. Добре з цього приводу пожартував ведучий: “Артем Пивоваров цьогоріч зібрав три палаци “Спорту”, а Потап зібрав усе і змотався!” На звільнені місця головних зірок прийшли нові молоді артисти. І зовсім закономірно, що найкращим співаком визнано Артема Пивоварова, а співачкою – KOLA. 

Артема Пивоварова очікувано назвали найкрашим співаком 2023 року

Артема Пивоварова очікувано назвали найкрашим співаком 2023 року

Нарешті перервався переможна хода у рамках цієї премії гурту The HARDKISS, які вже кілька років поспіль без статуетки з церемонії YUNA не йдуть. І тут справа не тільки в тому, що їхні роботи торік були не такими помітними, а в тому, що їхня лідерка Юлія Саніна зайнялася більшою мірою кар’єрою ведучої, поки чоловіча частина її гурту перебуває за кордоном. А їхня активність не помітна порівняно з багатьма іншими артистами, які займаються волонтерством. Тож, ще трохи і Саніній краще буде виступати сольно під своїм ім’ям, ніж як група.

SHUMEI & ZLATA перемогли співачку KOLA у номінації

SHUMEI & ZLATA перемогли співачку KOLA у номінації “Кращий дует” де вона бцла представлена чотирма коллабораціями

 “Найкращий альбом” – Jamala – QIRIM

“Найкращий виконавець” – Артем Пивоваров

“Найкращий дует/колаборація” – SHUMEI & ZLATA OGNEVICH – Буревіями

“Найкраща виконавиця” – KOLA

“Найкращий відеокліп” – Антитіла – Фортеця Бахмут

“Найкращий попгурт” – LATEXFAUNA

“Відкриття року” – Klavdia Petrivna

“Найкращий рок-гурт” – Антитіла

“Найкраща пісня” – Антитіла – Фортеця Бахмут

Спецпремії за волонтерську діяльність отримали “Друга Ріка” та KOZAK SYSTEM

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *