У мережі спалахнув скандал через цькування в.о. директора музею Голодомору. Вона подає до суду

У соціальних мережах України спалахнув скандал через обговорення в.о. директора національного музею Голодомору Лесі Гасиджак. Кілька публічних осіб написали пости, які стосуються її зовнішності.

Одним із перших це зробив адвокат Клим Братковський. Він опублікував фотографію Гасиджак із поста Міністерства культури та інформаційної політики про медіатуру з музею Голодомору.

“Можете називати це бодішеймінгом, фетшеймінгом і лукізмом, але я вважаю, що Музей Голодомору-геноциду має очолити військовий, який пройшов російський полон і знає реально, що таке голод, тому він може зрозуміти всю суть музею про Голодомор, а не пані Леся Гасиджак”, – написав він.

https://www.facebook.com/klimetin/posts/pfbid02u63zCsuWNcWZ2cPvLXbsxRVeSsGq382g7u7E63F8FZUsYABV9RESXZ1oWzL7nANbl

Також про Гасиджак написав волонтер Андрій Боєчко (зараз пост видалено). “Не маю сумніву, що пані Леся є спеціалістом із теми Голодомору і що її неприродна повнота є наслідком хвороби, але ж це музей Голодомору… Ну, не налазить на голову”, – написав він.

Скріншот: Андрій Боєчко / Facebook

Багато користувачів стали на захист Гасиджак і засудили такі пости.

“Уже кілька разів бачу дуже дурні натяки щодо виконувачки обов’язків директора музею Голодомору Лесі Гасиджак. Ці натяки не просто дурні – вони огидні. Мені за вас соромно”, – написав телеведучий Олександр Зінченко.

https://www.facebook.com/oleksandr.zinchenko/posts/pfbid02Tbg7BN4P35LfEiap16Mc6DzTbhXFJEcVjp2V1LqQ3qwqJcbFATMFSKAqjxQYDURbl

Ексзаступниця начальника КП “Київський метрополітен” Наталія Макогон прокоментувала скандал: “Це просто якесь днище, не маю інакших слів, бо знаю Лесю як потужного, кваліфікованого фахівця в цій тяжкій сторінці нашої історії. Людину, яка досліджує й робить усе, щоб відкрити деталі Голодомору в Україні. Я не прихильниця якихось конспірологічних історій, але весь цей дикунський шейм почався після того, як Леся заявила, що СБУ не дає ознайомитися з дослідженням про кількість жертв Голодомору”.

https://www.facebook.com/natalka.makogon/posts/pfbid031QLr8dHc8L6C3zVw7wSuU3cZZ6FMjtLotDyR2muvN2Qyr3feWBns9wHGHzfk2oGZl

Журналістка Ніна Курята вважає, що у хвилі хейту є частка сексизму. “Я вважаю, що її булінг взагалі став можливим саме тому, що вона – жінка (а не чоловік). Ви можете пригадати хоча б один скандал, де за надмірну вагу публічно булили б чоловіка? Ось і я ні. У нас досить багато чоловіків з об’єктивно надмірною вагою у публічному полі – є серед них і політики, і актори, і експерти, і багато хто. Дехто встрявав у скандали з інших причин, але й тоді ніхто не підключав до цих скандалів обговорення їхньої зовнішності. Бо це чоловіки. У нашому суспільстві зовнішність чоловіка апріорі не може викликати суспільного осуду, а зовнішність жінки – предмет для засудження чи обговорення завжди”, – написала вона.

https://www.facebook.com/nina.kuryata/posts/pfbid0U2FPDRQwBzwg1TPjeZ2rnrdGAyyfiHw5pfnN3KRxaYXDpN1NqUKashRQq9UBYgdSl

Журналіст Данило Мокрик назвав цькування Гасиджак “найогидливішим” явищем у соцмережах за останні місяці. “Коли претензії висувають не як до вченої і не як до менеджера, а як до носія ваги – це просто неймовірний треш”, – написав він.

https://www.facebook.com/danylo.mokryk/posts/pfbid02tFTGrh3oFQeY4QAB19KmMLX758dobY1951uiDyTJVchG7HVKM41ZAZExmG3gTNoNl

Блогер Сергій Марченко заявив, що музей Голодомору має очолювати професіонал, яким є Гасиджак.

“Мені дивно, що в сучасному світі є недоноски, які можуть так гидко висловитися про дівчину. Істота вже закрила пост і профіль. Сподіваюся, у цієї недолюдини вистачить моральних сил на щирі вибачення”, – написав він.

https://www.facebook.com/serhii.marchenko.ua/posts/pfbid0QH2gpKFCfNb68XZaZyf9gYTYY9q9Up9iRSNS3oFTqLgd9n4HsmTVdnm7kW251pDul

“Велика удача для країни, що Музей Голодомору очолює Леся Гасиджак. Дуже рідкісне поєднання найкращих професійних і людських якостей, любові до справи і вміння її робити”, – написав журналіст, блогер Олексій Копитько.

https://www.facebook.com/aleksey.kopytko/posts/pfbid03ZidxyAJbfdDWSKoLHFAutLH3ajq6uE5E2ryng4AQh92RAGb5ajGo38phRXs5ozsl

Уповноважений Верховної Ради України з прав Людини Дмитро Лубінець назвав неприпустимим хейт людей через зовнішність.

“Наше суспільство виросло до усвідомлення того, що кожен із нас унікальний і неповторний. Кожна людина має право на повагу, рівні можливості й захист від дискримінації, яка порушує основні права людини, її свободу та гідність. Ганебно й неприпустимо, щоб будь-яка особа стала об’єктом цькування чи ворожого ставлення через свою зовнішність або будь-які інші особисті характеристики!” – написав він.

Очільниця музею відреагувала на хейт в ефірі “Радіо Свобода”. Вона заявила, що готує офіційну заяву.

“Позов буде обов’язково. Це питання не в мені, я спокійно до цього хейту поставилася. Це дуже смішна історія, і сумна з іншого боку. Але я принципово подаватиму до суду, тому що розумію, що такі історії трапляються щодня. Хейту зазнає дуже багато жінок в Україні, і не лише через зовнішність, а просто через те, що вони є жінками на керівних посадах. Відповідно я вважаю, що це має бути навчальний кейс”, – сказала Гасиджак.

Також вона звернулася до хейтерів, котрі писали пости про неї.

“Ви забуваєте, що за картинкою в соцмережі завжди є жива людина. І ця людина щоразу різна. Якщо я самодостатня, цілісна і для мене це не має абсолютно ніякого емоційного впливу, тобто люди, які могли б дійсно мати стреси й комусь це могло коштувати життя”, – сказала вона.

Марія НІКОЛАЄНКО
журналістка

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *