Вперше в історії України: фільм “20 днів у Маріуполі” отримав Оскар

Український фільм Мстислава Чернова “20 днів у Маріуполі” здобув премію Оскар, яка є найпрестижнішою у світі кіно. Він переміг у номінації “Найкращий документальний повнометражний фільм”. Це перша кінонагорода для України за всю історію премії.

Про перемогу української картини стало відомо під час прямого ефіру у ніч проти 11 березня. У своїй промові Мстислав Чернов сказав, що “хотів би, щоб цей фільм ніколи довелося знімати”. І завершив її словами “Дякую усім. Слава Україні!” Після цього зал вибух оваціями. Причому аплодували режисеру стоячи.

“Я проміняв би цю статуетку на те, щоб росія ніколи не нападала на наші міста, не убивала десятки тисяч наших громадян. Разом ми повинні робити все, щоб ця війна закінчилася”, – сказав Чернов.

Варто зазначити, що у номінації фільм “20 днів у Маріуполі” змагався з наступними стрічками: “Боббі Вайн: Народний президент”, “Вічна пам’ять”, “4 дочки” та “Вбити тигра”. 

Вперше в історії України: фільм

Стрічка “20 днів у Маріуполі” – цікаві факти

Творцями фільму є український журналіст Мстислав Чернов, фотограф Євген Малолєтка та продюсерка Василіса Степаненко. Від початку повномасштабної війни вони перебували в окупованому Маріуполі й бачили все на власні очі. Той жах, що відбувався навкруги, вони документували протягом лютого-березня. Ці кадри й стали основою документальної картини.

“20 днів у Маріуполі” отримав Приз глядачів на конкурсній програмі “Світове документальне кіно” у США. Також фільм отримав премію BAFTA у категорії “Найкращий документальний фільм”, а згодом виграв премію Гільдії режисерів США в категорії “Видатні режисерські досягнення в документалістиці”.

Загалом на рахунку картини “20 днів у Маріуполі” понад 20 нагород і 40 номінацій. Українське кіно можна назвати справжнім проривом серед документальних фільмів.

Інформатор та Україна на часі: що подивитися на YouTube

Також слідкувати за матеріалами у відеоформаті ви можете на наших ютуб-каналах “Україна на часі”, а також “Україна на часі Shorts”. Там оперативно зʼявляються новини – від подій на фронті, політики та економіки до спорту, шоубізу та світської хроніки. Також ви можете дізнатися коментарі провідних експертів чи переглянути щоденні, щотижневі та навіть щомісячні підбірки головних новин.

Звертаємо увагу на модель зберігання F-16, аналогічну до іранської практики розміщення літаків у захищених ангарах. Проте існує ризик, що російські сили зможуть виявити їх географічне місце. Анатолій Храпчинський висловлює сумніви щодо ефективності цього захисту, зазначаючи, що російські сили ймовірно будуть активно полювати на ці літаки, які стануть найновішим додатком до нашої авіації.

 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *