Від роти вціліла чверть: відео командира із ЗСУ стало чесною сенсацією на британському ТБ

Запеклі бої, які тривають уже кілька місяців на Куп’янському напрямку, стали кадрами документального фільму “Україна: Ворог у лісі”, знятого для британського телеканалу BBC Two режисером Джеймі Робертсом. Його співавторами, без яких фільм не відбувся би, стали наші захисники – камери були прикріплені до шоломів і фіксували все, що відбувалося в Куп’янському лісі впродовж семи тижнів. Годинна хроніка неупереджено демонструє страшний рівень втрат, який зазнає Україна, захищаючи свої землі, повідомляє The Guardian.

Від роти вціліла чверть

Масштаб цих втрат став зрозумілим британському режисерові ще до початку зйомок. Незважаючи на те, що кілька українських підрозділів були готові до співпраці з ним, на момент зустрічі виявлялося, що працювати вже нема з ким. За словами Робертса, від великих підрозділів залишалося 15% загальної чисельності.

За час зйомок, які тривали сім тижнів, упродовж листопада-грудня 2023 року, рівень втрат у його штуромовій роті становив 76%. З 99 людей за 50 днів 10 було вбито, а 66 – серйозно поранено.

«Ви можете вийти в Інтернет та побачити безліч зображень насильства в соціальних мережах, таких як Telegram, але все це не має жодного контексту. Нашою метою було показати правдиву картину того, що відбувається, показавши людяність, взаємини солдатів. Я ніколи не бачив війни, показаної таким чином, коли ви бачите це в новинах, часто здається, що ситуація знаходиться під контролем», – цитує Робертса The Guardian.

Режисер називає свій фільм інтимним і несамовитим одночасно. Тут жорстокі бої в замерзлому зимовому Куп’янському лісі, людські втрати, безжальні масовані атаки ворога і тут же – розмови про майбутнє своєї країни, про ремонт будинку після війни, мрії дати притулок собакам, які залишилися без господарів.

Важкі бої на Куп'янському напрямку тривають уже кілька місяців.

Тяжкі бої на Куп’янському напрямку тривають уже кілька місяців.

Для тих, хто втомився від війни

У фільмі немає авторської розповіді, сюжет будується на інтерв’ю та відео, знятого камерами на шоломах військових. Співавтором важкого фіналу став командир роти Вован, який після бою вирушає на пошуки своїх друзів, що перестали виходити на зв’язок. Камера на його шоломі показує вбитих росіян, свідчення перестрілки, а потім і мертвих товаришів.

Коли загиблих укладають на ноші, починається стрілянина, за інформацією з безпілотника стає зрозуміло, що ще живий російський солдат, у нього командир роти і розряджає обойму.

За словами Робертса, сцена була ретельно відредагована, і це не було показом насильства заради насильства, це кривава реальність війни, про яку всіма силами намагаються забути чи не знати на Заході.

За підрахунками журналіста, втрати російських загарбників у битвах у Куп’янському лісі були набагато більшими за українські, на його думку, від 3-10 до одного. І незважаючи на те, що вони погано навчені і часто нерозумно діють на полі бою, українські захисники під Куп’янськом мають дуже мало часу на перепочинки і дуже мало зброї, аби стримувати тиск ворога. Щодо втрат, після семи тижнів у Куп’янському лісі Джеймі Робертс дійшов висновку, що оприлюднена Володимиром Зеленським цифра у 31 тисячу осіб є заниженою.

Фільм “Україна: Ворог у лісі” доступний для перегляду iPlayer.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *