Путівник по Євробаченню-2024: короткий огляд всіх 37 пісень

Після виснажливих інтенсивних репетицій незабаром у шведському Мальме стартує перший із двох півфіналів «Євробачення-2024». Переможця буде визначено у суботу, 11 травня. Щоб допомогти непідготовленому слухачеві, ми спробували розсортувати пісні за музичними категоріями: системний підхід нікому не завадить.

Смішні пісні з серйозним підтекстом

Успіх божевільного рейв-реп-гімну Кяарії Cha Cha Cha на тогорічному конкурсі відкрив щось потужне. На вершині рейтингу знаходиться хорватська Baby Lasagna, чия в’їдлива в мозок композиція Rim Tim Tagi Dim на цей час є фаворитом букмекерів на перемогу. Гучна, агресивна та весела, вона поєднує в собі елементи року та техно, розповідаючи історію фермерського хлопчика, який вирушив шукати щастя у велике місто.

Baby Lasagna

Baby Lasagna

Ще один сильний суперник – Nemo зі Швейцарії, чия пісня The Code є шаленим гібридом попмузики, опери та електро. Немо використовує елементи «Кармен» Бізе та «Чарівної флейти» Моцарта, щоб пояснити, як він дійшов згоди зі своєю небінарною ідентичністю.

Nemo

Nemo

Фінський Windows95Man, з іншого боку, занадто намагається виділитися, вилазячи з гігантського яйця та танцюючи у трусах. Але цих витівок замало, щоб відволіктися від фатально типового євро-попа його пісні No Rules.

Йост Кляйн із Нідерландів виконає досить невибагливу, на перший погляд, пісню Europapa. Проте пісня досить трагічна. Йост втратив батьків у молодому віці, і в пісні говориться, що хоч би як далеко він подорожував, він не зможе втекти від свого горя.

Йост Кляйн

Йост Кляйн

Танці під бібоп

Цього року буде багато швидких танцювальних поп композицій під керівництвом учасника з Великобританії Оллі Александра. Його бурхливий синті-поп гімн Dizzy відсилає до I Will Survive Глорії Гейнор у виконанні The Pet Shop Boys. Але йому доведеться зіткнутися з жорсткою конкуренцією, оскільки цього року прихильники попмузики розпещені вибором.

Учасниця Кіпру Силія Капсіс, наприклад, нагадує Джанет Джексон та Брітні Спірс своєю піснею Liar. Її текст занадто простий, але захоплюючий танцювальний номер, напевно, сподобається глядачам.

Силія Капсіс

Силія Капсіс

Щоб не відставати у хореографії, мальтійська Сара Боннічі під час виступу робить шпагат та сальто. Але її пісня Loop знаходиться на останньому місці у букмекерських конторах.

Пісня Zorra іспанського дуету Nebulosa вже встигла стати хітом. Назва перекладається як «лисиця» та «сука», а текст пісні є коментарем до подвійних стандартів, з якими стикаються жінки.

Тим часом п’ятиразовий переможець Євробачення Люксембург повернувся на конкурс вперше за 31 рік в особі Талі Голергант. Її пісня – енергійна, синкопована попмузика, чий приспів намертво застряє у голові.

Не варто забувати й про албанську діву Бєса. Її пісня «Титан» – це відчутний конкурент для інших виконавців плюс захоплююче перемикання темпу наприкінці.

Завершують список ісландська Хера Бьорк із Scared Of Heights та польська співачка Луна із The Tower.

Оллі Александр

Оллі Александр

Задумливі балади

Ізраїльська співачка Еден Голан має найкраще з усіх – хвилюючу емоційну фортепіанну баладу під назвою Hurricane, в якому жінка оплакує кінець любовного роману. Спочатку пісня мала назву «Жовтневий дощ», але на прохання організаторів пісня була переписана. Вважалося, що початковий текст пісні відсилав до атак ХАМАС 7 жовтня 2023 року та був відхилений як порушення правил політичного нейтралітету.

Пісня Сербії – ще один сильний номер, який має власні нагадування про війну. Назва відсилає до квітки, яку люди носять на згадку про сербських солдатів Першої світової війни, а співачка Тея Дора передає сумні тексти в чудово стриманій манері.

Тея Дора

Тея Дора

Пісня Veronikaна словенської співачки Райвен – це надто пронизливо. На відміну від неї, пісня Наталії Барбу із Молдови може похвалитися постприспівом в арабському стилі. Але навряд чи це виступить путівкою до фіналу.

Португальська Іоланда представила гарну мелодійну баладу Grito, яка відкривається цікавою а капелою, але ближче до кінця втрачає напрямок.

Райвен

Райвен

Захоплені спогади

Зараз у моді хлюпаючі кислотні синтезатори та жорстоко агресивні бас-барабани. Сприймаючи це буквально, австрійська співачка Kaleen представляє пісню з недвозначною назвою We Will Rave. З відтінками Hung Up Мадонни та Bad Romance Леді Гагі, пісня сприймається як феєрверк, що б’є по пульсу.

Kaleen

Kaleen

Чинний чемпіон Євробачення Швеція відправляє поп близнюків Маркуса та Мартінуса до Мальме з пронизливим треком під назвою Unforgettable. Їхня постановка дуже високого рівня, що робить близнюків небезпечними суперниками.

Ще одним фаворитом фанатів є Silvester Belt, чий хаус трек Luktelt одразу посів перше місце у литовському чарті Spotify. Трек присвячений людині, яка здається щасливою і функціональною на публіці, але відчуває труднощі наодинці. Перші репетиції не вселяли впевненості, але пісня вже має багато прихильників.

Маркус та Мартінус

Маркус та Мартінус

Етномузичний сплав

Цього року спостерігається освіжаюча тенденція: країни використовують давні музичні традиції для натхнення.

Найбільшого успіху досягла в цьому грецька співачка Марина Сатті, чий авангардний звуковий колаж Zati змішує традиційні грецькі мелодії з барабанами, ламаними вокальними семплами та соло на древній перській трубці під назвою зурна.

Марина Сатті

Марина Сатті

Вірменська група Ladaniva настільки ж амбітна, змішуючи етнічну музику Вірменії, Індії та Балкан із західним підходом. Їхня пісня Jako є найкоротшою в конкурсі, але виступ має вийти одним із найенергійніших на сцені Мальме.

Норвезька фолк група Gåte пішла у протилежному напрямку, представивши темну та похмуру історію про помсту, що зійшла зі сторінок норвезького фольклору.

Менш успішний гібрид – поєднання диджеріду та хаус-бітів у One Milkali австралійського гурту Electric Fields. Пісня заслуговує на похвалу за включення текстів корінною мовою, тому вперше на Євробаченні буде представлений діалект перших людей Австралії.

Electric Fields

Electric Fields

Азербайджанський Fahree включає традиційний азербайджанський мугамний вокал співака Ількіна Довлатова у їхній пісні Özünlə Apar.

Естонію представлять дві групи за ціною однієї – 5MIINUST x Puuluup. Останній – ню-фолк-виконавець, відомий своєю майстерністю гри на тальхарпі – дерев’яній лірі із Північної Європи. Перша – це хіп-хоп група, яка виконує насичені, гумористичні тексти про заборонені законом речовини.

Італійська співачка Анджеліна Манго виконає чудову суміш реггетону, кумбії та латиноамериканського соулу у своїй пісні La Noia.

Анджеліна Манго

Анджеліна Манго

Рок-сюрпризи

«Лорді» та «Манескін» довели, що на Євробаченні є місце року. Тож традиція продовжується.

Найбільше запам’яталася ірландська Bambie Thug. Співачка описує своє звучання як «Уїджа-поп», і для необізнаних це означає суміш готик-електро, тривожної поп музики та скримкору. Найсміливіша пісня у лінійці цього року.

Bambie Thug

Bambie Thug

Мегара із Сан-Марино у своїй композиції 11:11 представить інтенсивний топаючий електро рок.

А якщо вам подобається поп панк, варто звернути увагу на чеську співачку Айко. Її трек Pedestal був написаний у співавторстві зі Стівом Анселлом із брайтонської групи Blood Red Shoes.

Айко

Айко

Гімни Phoenix Rising

Тріумф над негараздами – найбільше кліше у збірці пісень «Євробачення», але в умілих руках воно може бути напрочуд ефективним.

Французький Сліман, наприклад, майже плаче, благає кохану повернутися до Парижа в «драматичному шансоні» Mon Amour.

Сліман

Сліман

Мустій з Бельгії зі щирою переконаністю бореться зі своїми тривогами з приводу підбурювання натовпу в пісні «Before the Party’s Over».

Україна тим часом продовжує свою гарячу серію на «Євробаченні» із потужною та урочистою баладою Teresa and Maria. У виконанні alyona alyona і Jerry Heil текст пісні є благанням про захист, звернений до християнських святих Матері Терези та Діви Марії. Пісня дуже красномовно відсилає до російсько-української війни.

Jerry Heil

Jerry Heil

Ісаак, співак та автор пісень із хриплуватим голосом, сподівається взяти реванш за останнє місце Німеччини у 2023 році. Він співає про перемогу над своїми демонами у динамічній пісні Always On The Run.

Замикають ходу данська співачка Саба і латвійський гурт Dons, який використовує у своїх треках побиті метафори про «річки, що плачуть» і «дихання під водою». За твердженнями музичних експертів, ці виконавці залишаться у півфіналі.

І, нарешті, грузинська співачка з ім’ям Нуца Бузаладзе, чия пісня «Firefighter» відкривається гуркотом грому та повідомляє про відродження з попелу, як птах фенікс. І це при тому, що Нуца має сценічну майстерність і хореографію рівня Шакіри.

Нуца Бузаладзе

Нуца Бузаладзе

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *