Кіношний пес Ральф навчився попереджати про повітряну тривогу та продовжує заробляти більше за господаря

За підрахунками кіноманів найпопулярніша порода собак, що знімаються в кіно, це німецька вівчарка. Вони краще за інших піддаються дресируванню. Ми поспілкувалися з господарями однієї з найпопулярніших кінособак в Україні Інною та Олексієм Марчуками. Їхній пес Ральф знявся вже у понад 30 фільмах, серед яких “Слід”, “Брати по крові”, “100 тисяч хвилин разом” та “Історія одного злочину”. 

Пес Ральф не грає злих собак і не знає команди:

Пес Ральф не грає злих собак і не знає команди: “Фас”

Злих собак він не грає

– У вашого собаки понад 30 ролей у кіно. Бувало таке, що він грав різні образи – в одних фільмах доброго, в інших злого пса?

І.М.: – Злих собак він не грає, бо від таких ролей ми завжди відмовляємося. Ральф навіть не знає команди: “Фас!”. Він грає ролі охоронців або шукачів. Хоча був випадок, коли він грав старого пса. Його тоді навіть гримували – домальовували йому сивину на вусах і щічках. Вийшло дуже кумедно. 

– Як ваш пес потрапив у кіно, ви його спеціально готували до цього?

І.М.: – Нас випадково запросили. У нашої родички теж є собака, Зоран, яка раніше почала зніматися в кіно і це рідний брат нашого Ральфа. Одного разу в них не вийшло поїхати на зйомки і вони запропонували спробувати нам. Після цього нас і почали запрошувати в кіно все частіше і частіше. Але спеціально для зйомок ми собаку не готували. Двічі ми ходили на заняття до кінолога, але нам там не сподобалося. Там чітко змушували давати команди і все. Ми ж із нашим собакою просто спілкуємося і він усе розуміє. Тож його вихованням ми займаємося виключно самі.

– Тоді як він виконує трюки в кіно?

І.М.: – Мій чоловік завжди знімається з ним і він пояснює йому завдання. А потім Ральф робить усе, практично з першого дубля. Звісно ж ми використовуємо всілякі ласощі. Для того, щоб Ральф постійно дивився туди куди потрібно і кликав на допомогу, ми кидали туди його м’ячик. У фільмі йому потрібно було шукати дівчинку, тож її штани натирали кормом, щоб він її обнюхував. 

– Яке найскладніше завдання він виконував на знімальному майданчику?

І.М.: – Це був серіал “100 тисяч хвилин разом”. Зйомки відбувалися в жовтні і за сюжетом мала йти сильна злива. На собак зі шлангів вилили вісім машин води і на цьому місці утворилося величезне болото. У цьому епізоді Ральф знімався зі своїм братом і тут вони повинні були гавкати і проявляти агресію. Вони були мокрі та змучені. Слава богу вони тоді не захворіли, хоча мокрими були просто наскрізь.  

Ральф та Олексій Марчук з режисером та актором

Ральф та Олексій Марчук з режисером та актором “100 тіяс хвилин разом” Русланом Ханумаком

 Дідусь Ральфа служив у миротворчих військах

– У вас раніше були собаки?

О.М.: – Це перший за 20 років. І то, довелося хитрістю його завести. Для дружини поняття “собака” і “міська квартира” були несумісними. Тоді я подарував їй цуценя на день народження. Вона потім тиждень мене відмовляла і просила повернути його назад. 

– Ральф, це якесь особливе ім’я і в нього є родовід? 

О.М.: – Ім’я придумала дружина, а що стосується родоводу, то ми його не робили, бо спочатку собака заводився для себе як друг. Хоча дідусь Ральфа служив у миротворчих військах і об’їздив увесь світ. Знову ж таки, щоб мати родовід, потрібно їздити по виставках, а на них не завжди є час. 

– Чому вирішили завести саме вівчарку, адже зараз у моді маленькі породи і в міській квартирі вони зручніші? 

О.М.: – Я завжди любив великих собак і, особливо, німецьких вівчарок.   

– Як реагує ваш собака на повітряні тривоги?

– Звик, наскільки це можливо. На початку не особливо реагував. Потім, коли з’явилися вибухи, почав ставати лапами на підвіконня і гавкати. А останнім часом, за кілька хвилин до початку тривоги він приходить до нас, залазить на ліжко і лягає поруч із нами. Тепер ми вже розуміємо, якщо він так зробив, то ось-ось почнеться. Зовсім недавно, тобто цього року, у нього з’явилася нова звичка. Якщо чути вибухи, він застрибує у ванну. Причому, ми його цього не вчили. 

На

На “Великій прогулянці” з Юрієм Ткачем

Пес заробляє більше, ніж я

– Скільки грошей ви отримуєте за таку роботу – собака може себе сама утримувати, і скільки заробили в найурожайніший місяць?

О.М.: – Так, може. Він заробляє більше, ніж я. Хоча все залежить від кількості запрошень, нам платять за кожен знімальний день. Був період, коли півроку ми не знімалися взагалі, а було так, що за місяць вісім зйомок.   

– У вас були зйомки, коли в них брали участь одночасно й інші собаки. Як Ральф сприймає їх?

А.М.: – Якщо на нього ніхто не кидається, то він реагує на всіх нормально. Хіба що з братом вони якось паличку не поділили. А так вони без повідків гуляють поруч і нормально. 

– У популярних акторів на вулиці беруть автографи або роблять селфі. Ральфа впізнають?

І.М.: – Впізнають. У нашому районі вже всі його знають. Причому, не тільки ті, кому ми розповідали про зйомки. Він уже як та мавпочка, з якою багатьом хочеться сфотографуватися. Пам’ятаю, їздили ми на море, так там усі діти з ним перефотографувалися. Усі дуже позитивно ставляться і бачать, що він добряк. 

– За рахунок чого вашу собаку впізнають?

О.М.: – Він досить великий собака, на кілька кілограмів більший за норму. А крім цього він кошлатий. У нас у Києві більшість людей якщо заводять німецьку вівчарку, то це гладкошерста. Тому Ральф, за рахунок шерсті та ваги виглядає більшим за інших собак. 

– У кіно ваша собака знаходить злочинців за запахом. У реальності Ральф може також, бувало таке, що ви щось загубили, а він знайшов?

І.М.: – Знаходить і паличку на вулиці, і свої іграшки. Він розуміє мову. Кажемо йому: “Знайди кільце”. І він відшукує саме його. А коли кажемо: “М’ячик”. То знаходить саме м’ячик. 

– Я спілкувався з професійною тренеркою собак і вона мені казала, що собаки не розуміють нашу мову.

І.М.: – Ось саме через це ми й перестали ходити до кінолога. Вони наполягають на своєму і не як інакше. Ми ж коли говоримо: “Ральфе, скажи спасибі”. Він гавкає по одному. Коли говоримо: “Попроси”. Гавкає по іншому. Коли ми говоримо, що сьогодні приїде Мар’яна, собака починає ховати свої іграшки. Ральф абсолютно все розуміє. 

– Коли до вас приїжджають гості, які трюки найчастіше демонструєте?

І.М.: – Це відбувається завжди. Від “Дай лапу”, до – скажи: “Дякую”. 

А.М.: – Коли я виходжу з ним за хлібом, йому часто дають печиво або пряник. Він бере його, кладе і чекає мого дозволу. Потім я кажу йому, що потрібно сказати: “Дякую”. І він гавкає. 

 Ральф та кототато Олексій Суровцев знімаються у продовжені серіалу

Ральф та кототато Олексій Суровцев знімаються у продовжені серіалу “Слід”

Мені доводилося ховатися під стіл

– Якщо господаря собаки грає не ваш чоловік, а інший актор, як тоді Ральф поводиться і з ким із зірок він знімався?

І.М.: – Так було всього кілька разів, але чоловік у цих випадках все одно був поруч. Ральф все одно повинен бачити його і виконує він виключно наші команди. Хоча він дуже товариський і завжди адекватно поводиться.

О.М.: – А зірок багато було. Наприклад, у “Великій прогулянці” він обшукував машини Юрія Ткача та Олени Кравець. Із хлопцями з серіалу “Слід” завжди були хороші стосунки. Якщо відбувається так, що повідець у руки має взяти інша людина, то я Ральфу пояснюю, що так можна і я дозволяю. Коли мене немає в кадрі, то мені доводилося ховатися під стіл. 

– Ральфу доводилося грати конвойного собаку і зображати злість, як ви її викликали в нього?

О.М.: – Не можу пригадати назву фільму, але в нас був епізод, який знімали в Бучі на зоні. Це була сцена втечі ув’язненого, якого вдалося наздогнати. Тут же знімався і брат Ральфа Зоран і разом вони мали гавкати на втікача. А зараз ми знімаємося у фільмі “Вічник”, де наш собака також конвоює ув’язнених. Я просто даю команду: “Голос!” і собаки гавкають. Я вже навіть навчився давати команди не відкриваючи рота

– Як довго пес може зніматися і зберігати концентрацію?

О.М.: – Було таке, що знімалися цілий день. Режисер знімав одним кадром вихід ув’язненого з камери і його супровід коридорами кількох поверхів. Годин вісім ми гуляли там. Але від таких зйомок собака стомлюється. Оптимально, це 4-5 годин. Потім він не стільки втомлюється, скільки йому набридає одноманітність. 

– Скільки часу ви витрачаєте на його навчання і чи займаєтеся чимось цілеспрямовано?

А.М.: – Коли йдемо на прогулянку, відпрацьовуємо стандартні команди: “бар’єр”, “голос”, “поруч”. Зараз почали зніматися в серіалі “Код”, це продовження “Сліду”. У нас було там завдання, пройти лісом, знайти могилу і подати голос. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *