Хтось злив подробиці операції Міст Менай: план дій після смерті короля Чарльза ІІІ

Король Чарльз III зійшов на престол після смерті своєї матері, королеви Єлизавети II, у вересні 2022 року. Після більш ніж одного року правління королівська сім’я була вражена жахливою звісткою про те, що у Чарльза діагностували рак після операції з доброякісного збільшення простати, проведеної в січні 2024 року.

У квітні 2024 року стало відомо, що стан здоров’я монарха погіршується, а плани щодо його похорону оновлюються. За словами друзів монарха, той “сповнений рішучості перемогти хворобу, і вони кидають на це все”. Мовляв, всі налаштовані оптимістично, але Чарльз дійсно дуже погано почувається. “Більше, ніж вони показують”, йдеться в публікації PageSix. Оскільки проблеми зі здоров’ям Чарльза залишаються, плани щодо майбутнього трону були розроблені під кодовою назвою – “Міст Менай”.

Що таке операція “Міст Менай”

Операція “Міст Менай” – це кодова назва подій, які мають відбуватися у зв’язку зі смертю колись принца Уельського, а нині короля Великої Британії Чарльза III. Це також назва першого в світі залізного підвісного мосту в англійському Уельсі.

Розгортання операції “Міст Менай” після смерті Чарльза буде схожим на 10-денну операцію “Лондонський міст”, яка була впроваджена після смерті королеви Єлизавети II. За словами колишнього офіцера королівської охорони Саймона Моргана, підготовка до смерті Чарльза розпочалася після того, як він зійшов на трон. Король знає про це, і навіть приймає участь в плануванні. 

Як розгортатиметься операція “Міст Менай”

Після смерті Чарльза його старший син, принц Вільям, буде наступним у черзі на престол, а дружина Вільяма, Кейт Міддлтон, стане королевою-консортом.

Про смерть короля, членів його сім’ї, прем’єр-міністра, секретаря кабінету міністрів, інших високопоставлених міністрів і чиновників, а також офісу Таємної ради короля, зазвичай повідомляє його особистий секретар. Потім королівська родина випускає “офіційне повідомлення”, щоб попередити громадськість.

Існують сценарії, як саме посадові особи повинні повідомляти інших про цю новину. Секретар кабінету міністрів надішле електронного листа урядовцям і високим державним службовцям. Після отримання такого повідомлення прапори в Уайтхоллі будуть приспущені.

Далі прем’єр-міністр буде першим урядовцем, який зробить заяву. Міністерство оборони організує салют з гармат, і буде оголошено хвилину мовчання для нації. Потім прем’єр-міністр зустрінеться з новим королем Вільямом, який виступить зі зверненням до нації, подібно до того, як це зробив його батько, коли померла королева Єлизавета.

Щодо днів, що передують похорону короля, існує кілька планів, за якими різні офіційні особи будуть вшановувати його пам’ять. Тим часом королівську труну з державними почестями перевезуть з тронного залу Букінгемського палацу до Вестмінстерської зали. 

Чарльз буде похований у королівській усипальниці в Меморіальній каплиці короля Георга VI у Віндзорському замку. Після смерті монарха на сайті королівської сім’ї з’явиться чорна сторінка з короткою заявою, що підтверджує смерть короля.

“На сайті уряду Великобританії – GOV.UK – з’явиться чорний банер вгорі. Всі сторінки урядових відомств у соціальних мережах також покажуть чорний банер і змінять зображення профілю на герб свого відомства”, – написало видання Politico.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *