Гей-пара виграла справу проти України у Європейському суді з прав людини. Кожен із партнерів отримає €5 тис. компенсації

Європейський суд із прав людини визнав порушенням прав одностатевої пари неможливість укласти шлюб в Україні. Про це 1 червня повідомили в Українському Гельсінському союзі з прав людини.

Позов до ЄСПЛ подали Андрій Маймулахін та Андрій Марків, які проживають у сімейному партнерстві з 2010 року. 2014 року вони вирішили опротестувати в суді неможливість легалізувати свої стосунки в Україні.

Розглядаючи справу, суд зазначив, що, “на відміну від різностатевих пар, які вважають за краще не одружуватися з особистих причин, але все ж таки мають право на юридичне визнання та захист, а заявники не мають ні доступу до шлюбу в Україні, ні можливості дістати будь-яку альтернативну форму юридичного визнання”.

ЄСПЛ зауважив, що заявників позбавлено будь-якої можливості врегулювати основні аспекти свого життя як подружжя, за винятком певних майнових аспектів. Суд також узяв до уваги чітку тенденцію на європейському рівні до юридичного визнання й захисту одностатевих пар у державах – членах Ради Європи, ідеться у повідомленні.

Відмова заявникам як одностатевій парі у правовому визнанні та захисті будь-якої форми, порівняно з різностатевими парами ЄСПЛ визнав дискримінацією за ознакою сексуальної орієнтації. Кожному із заявників суд призначив €5 тис. компенсації.

8 березня Міністерство юстиції України заявило про намір подати в Раду законопроєкт про цивільні партнерства для одностатевих пар.

26 травня президент України Володимир Зеленський звернувся до Кабінету Міністрів із пропозицією опрацювати питання щодо запровадження інституту зареєстрованого цивільного партнерства в Україні.

Контекст:

В Україні неодноразово порушували питання легалізації одностатевих шлюбів. Особливо гостро ця тема зазвучала після початку повномасштабного вторгнення РФ, оскільки серед українських військових є представники ЛГБТ, які не можуть скористатися правами подружніх пар у разі смерті чи поранення одного з партнерів.

У липні 2022-го петиція із закликом легалізувати одностатеві шлюби набрала 25 тис. голосів. Проте президент України Володимир Зеленський, відповідаючи на неї, сказав, що, згідно з Конституцією, шлюб ґрунтується на добровільній згоді чоловіка та жінки. В умовах воєнного часу Конституції України не може бути змінено.

Водночас Зеленський не відкинув варіанта введення в Україні механізму цивільного партнерства. Це альтернатива шлюбу, яку запроваджено у 28 країнах світу, наприклад, у Німеччині, Норвегії, Данії, Швеції, Великобританії, Італії та інших. До того ж її можуть застосовувати як до одностатевих пар, так і до різностатевих, які зі своїх причин не хочуть оформляти шлюб.

Проєкт “Рівні права” пояснює, що цивільні партнерства дадуть змогу одностатевим парам в Україні користуватися низкою прав, які має офіційне подружжя. Вони матимуть право на спільну власність, на успадкування майна, на соціальне забезпечення та пільги, доступні сім’ям, також зможуть не свідчити проти партнера і бути довіреною особою партнера.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *