Цікаві відомості про вітамін Е

Цікаві відомості про вітамін Е

Вітамін Е належить до категорії жиророзчинних. Він відіграє важливу роль у збереженні здоров’я організму. Наприклад, він виконує роль антиоксиданту, захищаючи клітини від пошкоджень, а також підтримує роботу ключових систем організму: серцево-судинну, імунну та репродуктивну. Пропонуємо дізнатися більше про користь цього елемента.

Історія вітаміну Е

У 1922 році вчені Герберт Еванс та Кетрін Скотт Бішоп проводили різні наукові дослідження та експерименти. У процесі з’ясувалося, що щури, які харчувались лише сумішшю казеїну, сала, молочного жиру, солі та дріжджів, були безплідними. Репродуктивну функцію можна було відновити шляхом вживання салату та олії із зародків пшениці. Натомість додавання риб’ячого жиру не призвело до жодних поліпшень. З цього вчені зробили висновок, що «фактор Х», який міститься в певних рослинних оліях, є дуже важливою складовою харчування.

У 1931 році вчені Маттілл та Олкотт описали антиоксидантну функцію вітаміну Е. Водночас було визначено, що нестача вітаміну Е в організмі може викликати м’язову недостатність. Цей нутрієнт активно досліджували роками: вже в 1938-му була описана його хімічна структура, а науковець Пауль Каррер зміг навіть його синтезувати.

У 1938 році вчений Віденбауер вирішив спробувати використати олію зародків пшениці як харчову добавку для недоношених новонароджених немовлят, страждаючих від порушень росту. З 17 дітей, що брали участь в експерименті, 11 змогли одужати та відновити нормальні темпи росту.

Корисні властивості вітаміну Е

Вітамін Е сприяє ефективному захисту клітин від окислювального стресу. Через різні метаболічні процеси утворюються вільні радикали, які можуть чинити шкоду клітинам та ДНК. Внаслідок цього пришвидшується старіння організму, утворюються нові захворювання та запальні процеси. Натомість вітамін Е має властивість проникати в клітинну мембрану, захищаючи жиророзчинні компоненти клітин від окиснення. Нутрієнт нейтралізує вільні радикали та запобігає пошкодженню клітинних компонентів.

Не варто забувати й про важливий вплив вітаміну Е на здоров’я серцево-судинної системи. Він сприяє зниженню розвитку серцевих захворювань (атеросклерозу, серцевого інфаркту, інсульту). Також нутрієнт захищає ліпіди в крові від окиснення, зменшує ризик розвитку відкладень бляшок на стінках артерій. Важливою функцією вітаміну Е є зниження рівня «поганого» та підвищення «доброго» холестерину.

Елемент зміцнює імунну систему, підтримуючи функцію клітин та збільшуючи їх ефективну протидію різним інфекціям. Оскільки нутрієнт має протизапальні властивості, він знижує запалення в організмі та покращує загальний стан здоров’я.

Крім того, ця корисна речовина підтримує здоров’я шкіри та волосся. Попереджаючи старіння шкіри, він зменшує появу зморшок. Важливе значення він має й для волосся, оскільки покращує його структуру та здоровий вигляд.

Джерела вітаміну Е

Насамперед його можна знайти у соняшниковій, оливковій та інших рослинних оліях. Також достатньо велика кількість міститься у різних горіхах: це мигдаль, арахіс тощо. Знайти нутрієнт можна і в насінні соняшнику, льону, кунжуту.

Не варто оминати увагою вживання шпинату, кропу, петрушку, брокколі, капусти. Річ у тім, що достатньо велика кількість вітаміну Е міститься у зелених листових овочах. Втім джерелом нутрієнта є також авокадо, ківі, манго та інші фрукти. Жовток яєць теж містить вітамін Е, так само як і жирна риба (наприклад, лосось, сардини тощо).

Вживання харчових добавок

У разі виникнення різних неприємних симптомів (це пошкодження шкіри, зниження імунітету, м’язова слабкість, втома, проблеми з нервовою системою тощо), варто вживати спеціальні харчові добавки. Наприклад, вітамін E 400 МО від Country Life є ефективним при порушеннях роботи репродуктивної системи, гормональних збоях, ослабленому імунітеті, порушеннях пам’яті, тромбозі.

Але варто пам’ятати, що слід суворо дотримуватись рекомендацій та вживати будь-які харчові добавки відповідно до рекомендованих доз. Також не слід забувати, що будь-які препарати має призначати лікар після детальної консультації. Тож не ігноруйте візити до фахівців, адже варто точно зрозуміти, що проблеми зі здоров’ям викликані саме нестачею вітаміну.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *