Вимивання чоловіків та відхіду тінь: що відбувається на українському ринку праці навесні

Фото: ufaved.info

Український ринок праці переживає не найкращі часи. Мільйони громадян за кордоном і мобілізація на фронт сильно ускладнили життя роботодавців, багатьом з яких катастрофічно не вистачає людей.

Наскільки збільшилася плинність кадрів в українських компаніях, чи справді бізнесу вже не потрібні “білі комірці” та які основні тенденції ринку у 2024 році? Ці питання редакція Коротко про обговорила з експертами.

“Кухар вийшов покурити – залишилися без кухаря”

У зв’язку з новим законом про мобілізацію обстановка у країні загалом і на ринку праці зокрема ще більше ускладнилася. Закон ще не набув чинності, а компанії «втрачають» співробітників одного за одним.

«Водій поїхав заправитися – залишилися без водія», «кухар вийшов покурити – залишилися без кухаря», «редактор вийшов погуляти – залишилися без редактора» – такі історії від роботодавців звучать дедалі частіше. Причому якщо раніше у Києві було більш-менш спокійно, то сьогодні ситуація по країні практично вирівнялася.

Експерти ринку коментувати плинність кадрів в українських компаніях не готові, пояснюючи, що не мають у своєму розпорядженні вичерпних даних. Тим більше, кажучи відверто, якщо людина має гроші і велике бажання не йти воювати, вона це питання вирішить і сьогодні.

– Законного шляху вирішення цього питання на сьогодні немає, але є незаконні корупційні шляхи, – зазначив у розмові з Коротко про директор консалтингової компанії «Михайлів та партнери» Віталій Михайлов.

Останнім часом активно обговорюється потенційне нововведення, яке вже назвали “мобілізацією для бідних”. Йдеться про броню для тих, хто одержує великі зарплати і, відповідно, сплачує великі податки. І якщо з огляду на мораль це, м’яко кажучи, не дуже красиво, то з економічного – виглядає як цілком робоче рішення.

– Люди все одно платять, щоб уникнути призову – каже Віталій Михайлов. – Тому, напевно, було б правильно перенаправити цей грошовий потік до бюджету. Паралельно потрібно посилювати покарання за хабарі, адже корупція відбувається за участю двох сторін: тієї, що дає, та тієї, яка бере. Звідси – шляхи вирішення: ретельний підбір кадрів, гідні зарплати та покарання. Взяв хабар під час воєнного стану – вирушай у в’язницю на 15 років. Третій рік ми бачимо якісь повідомлення про те, що чергового чиновника упіймали на хабарі, але великих гучних справ немає.

Основний тренд весни “вимивання” чоловіків пов’язаний із мобілізацією. Фото: facebook.com/DF.Avangard

У лідерах – сфера обслуговування та виробництво

За даними кадрового порталу Work.ua, на початку весни найбільше вакансій генерувала категорія «Сфера обслуговування». Також з вересня 2023-го у постійних лідерах знаходиться сфера «Робочі спеціальності, виробництво».

Загалом п’ятірка сфер із найбільшою кількістю вакансій виглядає так:

  • “Сфера обслуговування” – 17 722 вакансій, +10% до лютого;
  • “Робочі спеціальності, виробництво” – 17 283, +7%;
  • “Продаж, закупівля” – 14 348, +2%;
  • “Роздрібна торгівля” – 11 909, +6%;
  • “Логістика, склад, ЗЕД” – 9822, +3%;

Але чи ці дані означають, що “білі комірці” ринку більше не потрібні?

– Якщо зважити загальні потреби всіх роботодавців на ринку, то робочі руки справді потрібні більше, ніж люди, які працюють в офісі, – зазначила у розмові з Коротко про HR-експерт Наталія Слинько. – З іншого боку, і без “білих комірців” нікуди не дінешся – їх теж серйозно не вистачає.

Робота руками в нашій країні, як правило, означає, що фахівець втратить у доході та статусі, продовжує експерт. Не всі безробітні до цього готові. Нещодавні дослідження щодо України показували, що близько 80% “білих комірців” не готові переходити в “сині комірці” навіть за відсутності роботи пів року та більше. Словом, тих, хто теоретично не проти йти у робітничі професії, мало, а потреби великі.

Віталій Михайлов каже, що інформації про те, що українському ринку праці сьогодні не потрібні “білі комірці”, він не має.

– Швидше навпаки: “білих комірців” ринку постійно не вистачає, бо їх складно замінити, особливо сьогодні, – пояснює експерт. – Знайти заміну “синьому комірцю”, якщо не йдеться про висококваліфікованого робітника, досить просто, а ось цикл підготовки “білого комірця” досить тривалий: школа, вуз, хоча б кілька років досвіду роботи. Нині все ще більше ускладнилося внаслідок демографічної ями: у країні мало 20-25-річних через те, що наприкінці 90-х – на початку нульових була низька народжуваність. Плюс їх забирають до армії, вони поповнюють лави тих, хто ховається від призову чи виїхав із країни.

Традиційно на ринку не вистачає людей робітничих спеціальностей. Фото: imagefree.com

Основні тенденції 2024 року

На думку Наталі Слиньки, загальним трендом на сьогоднішньому ринку праці є пожвавлення.

– Як завжди навесні побільшало вакансій, – каже експерт. – Сьогодні багато пропозицій для претендентів, але багато і відмов з їхнього боку у відповідь на реальні пропозиції роботи, оскільки люди знаходять кращі умови. Словом, на ринку є досить жива активність.

Про зростання вакансій говорить і статистика кадрового порталу Work.ua: у березні ринок праці вперше з початку війни перетнув позначку 100 тисяч вакансій. Для порівняння: у березні 2022 року, на початку повномасштабного вторгнення, їх було вдесятеро менше. У той же час, активність претендентів у відгуках на пропозиції роботи з початку 2024 року справді знижується. Особливо помітний спад кадровий портал зафіксував після масового обстрілу енергетичної інфраструктури наприкінці березня.

Серед основних тенденцій також можна назвати зміну зарплатного вектора: сьогодні держсектор став дуже привабливим місцем роботи, зокрема, й через вищі зарплати, ніж у бізнесі. Втім, кажуть експерти, все може бути зовсім не так, як здається.

За словами Наталії Слинько, зарплати у держсекторі та бізнесі порівнювати складно, оскільки на статистику значною мірою впливають тіньовий ринок, сірі чи навіть чорні зарплати. Це пов’язано із прихованим працевлаштуванням, яке посилилося внаслідок закону про мобілізацію.

– З досвіду знаю, досить багато роботодавців ведуть військовий облік « абияк»: тобто збирають дані, але нікуди їх не відправляють, щоб не втратити співробітників, – зазначила експерт у коментарі Коротко про. – І навіть штрафи їх не лякають. Зростає частка роботодавців, які не працевлаштовують співробітників офіційно. Все це призводить до статистичного падіння зарплат у комерційному секторі, хоча насправді вони йдуть у тінь, як і прогнозували пів року тому.

Держсектор сьогодні цікавий не так через високі зарплати, як за рахунок броні, додає Віталій Михайлов. Але є і зворотний бік медалі для тих, хто не хоче поповнити лави військовослужбовців: тут усе «на олівці». Це приватники можуть подавати звітність через раз, а у держсекторі вона на найвищому рівні: всі переписані, всі мають військові квитки.

А основним трендом українського ринку праці 2024 року Віталій Михайлов називає «вимивання» чоловіків.

– Їх поменшало і фізично, і через новий закон про мобілізацію. Чоловічі трудові ресурси причаїлися і живуть у режимі «сиди вдома, не висовуйся». Сьогодні чоловіків не вистачає скрізь: і в ЗСУ, і на ринку праці, і в побуті, – підсумував експерт.

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *