Битва за Україну. День вісімсот сороковий

Битва за Україну. День вісімсот сороковий 12.06.2024 21:17 Укрінформ Сили оборони знищили два радари комплексів С-300 та С-400 в Криму. Угорщина не блокуватиме надання підтримки Україні з боку НАТО

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот сороковий день Великої війни: чим жили Україна та українці 12 червня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– У ніч на 12 червня Силами оборони завдано групового ракетного удару по ворожому зенітному ракетному дивізіону С-300 неподалік Бельбека, а також двох зенітних ракетних дивізіонах С-400 поблизу Бельбека та Севастополя. Знищено два радари комплексів С-300 та С-400. Щодо третього радара інформація уточнюється. Зафіксована подальша детонація боєкомплектів у всіх трьох районах розміщення зенітних ракетних дивізіонів РФ – Генштаб ЗСУ.

***

– Угорщина погодилася не блокувати надання підтримки Україні з боку НАТО, однак не надаватиме жодного персоналу чи коштів для допомоги країні – Єнс Столтенберг, генсек НАТО.

– Штати ухвалили рішення про відправку до України ще однієї системи протиповітряної оборони Patriot – АР.

– Президент України Володимир Зеленський 12 червня прибув з неанонсованим візитом до Саудівської Аравії. Відбулась його зустріч зі спадкоємним принцом Саудівської Аравії Мухаммадом бін Салманом аль Саудом, на якій було обговорено двосторонні відносини України та Саудівської Аравії, а також підготовка до Глобального саміту миру – МЗС Саудівської Аравії.

***

Другий день Міжнародної конференції з відновлення України

  • Німеччина зробить додатково внесок до Фонду підтримки енергетики України на суму 50 млн євро. Загальна сума внеску країни до фонду становитиме понад 275 млн євро. Це найбільший внесок спонсорів – Міненергетики.
  • Нідерланди виділяють €138 мільйонів на реалізацію різних проєктів із відновлення України – Марк Рютте, прем'єр-міністр Нідерландів.
  • Уряд Норвегії виділить Україні €240 млн на закупівлю засобів ППО – Міноборони Норвегії.
  • Країни – учасниці Ukraine Recovery Conference додатково виділили понад 35 млн дол. на підтримку гуманітарного розмінування в Україні – пресслужба Мінекономіки.
  • Італія налаштована підтримувати реконструкцію України і готова прийняти Конференцію з відновлення в 2025 році, залучивши до неї близько 1 800 учасників – МЗС Італії.
  • Про підзвітність та ефективність української влади дискутували під час сесії «Право власності, прозорість і чесність у відновленні» – Олена Галушка, співзасновниця Міжнародного центру перемоги України та член правління ГО «Центр протидії корупції». Сила України в тому, що вона проводить реформи навіть під час повномасштабної війни, саме тому необхідно уникати корупційних скандалів, щоб зберегти підтримку міжнародних інституцій.
  • Координація всередині українського уряду щодо виконання Плану України для реалізації програми Ukraine Facility останнім часом значно поліпшилася, однак потрібно тісніше взаємодіяти з місцевими громадами та донорською спільнотою – Йохен Фласбарт, держсекретар Міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини.
  • Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін підтвердив, що перший БМП Lynx буде вироблено в Україні спільно з провідним німецьким виробником зброї Rheinmetall уже до кінця року – Укрінформ.

На полях Конференції з відновлення України

  • Україна підписала 110 міжнародних угод, контрактів та меморандумів та домовилася про допомогу з партнерами на загальну суму в понад 16 млрд євро – Міністерства економіки України..
  • ПрАТ «Укргідроенерго» та американська компанія AECOM підписали меморандум про співпрацю у відновленні об'єктів гідроенергетики – Укргідроенерго.
  • НАК «Нафтогаз України» підписала меморандум про співпрацю у зберіганні водню у газосховищах з австрійським оператором газосховищ RAG Austria AG, а також меморандуми про співпрацю із компанією Siemens Energy у напрямках модернізації українських газосховищ, виробництва телової та електроенергії – пресслужба Групи.

ЦИТАТИ

Генерал-полковник Олександр Сирський, головнокомандувач ЗСУ: «Нам необхідно добитися переваги над противником, зменшити втрати, а головне – змінити оборонну та наступальну психологію, що буде важливим кроком на шляху до нашої Перемоги».

Жозеп Боррель, високий представник ЄС: «Ця війна та її результат є екзистенційними для України, але також – для Європейської безпеки. Будь-яке припинення вогню, яке б дозволило Росії утримувати репресивний режим на окупованих територіях, було б лише нагородою для агресора, підривом міжнародного права та заохоченням для подальшої територіальної експансії Росії».

Кайса Оллонгрен, міністерка оборони Нідерландів: «Якщо Україні заборонятимуть застосовувати західну зброю для ударів по РФ, то це означатиме, що вона воює буквально з однією зв’язаною рукою».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– Окупаційна армія продовжує наступальні дії по всій лінії фронту, концентруючи основні сили на Покровському та Курахівському напрямках – Олександр Сирський, головнокомандувач ЗС України.

– Фахівці ГУР Міноборони у так званий «день Росії» здійснюють кібератаку на російські ресурси державної влади, а також російські аеропорти, внаслідок чого затримується низка авіарейсів – Укрінформу повідомив обізнаний співрозмовник у розвідці.

– Начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня України Дмитро Плетенчук заявив, що повертається на посаду речника Військово-морських сил Збройних сил України – Фейсбук Плетенчука.

– Протягом доби на фронті зафіксовано 74 бойові зіткнення. Ворог збільшив кількість атак на Куп’янському напрямку, а найбільшу активність окупанти демонструють на Покровському напрямку – Генштаб (станом на 16:00).

  • Ворог збільшив кількість атак на Куп’янському напрямку. Тут зафіксовано шість невдалих спроб потіснити наші війська. Іще три штурмові дії тривають в районах Синьківки, Берестового та Піщаного.
  • Найбільшу активність окупанти демонструють на Покровському напрямку – 25 атак за сьогодні, з яких дев’ять іще тривають. Зокрема, бої ведуться в районах Калинового, Євгенівки та Новоселівки першої. Авіація РФ застосовує КАБи. Бомбардувань зазнали райони Олександрополя, Воздвиженки, Прогресу та Вовчого.

– РФ не має достатньо сил щоб її армія могла досягти якихось стратегічних цілей як на білоруському напрямку, так і у Сумській та Харківській областях – Андрій Демченко, речник Державної прикордонної служби України.

– Прикордонники знищили російський розвідувальний безпілотник «Zala», який намагався здійснити розвідку місцевості на Півдні – ДПСУ.

– Сили оборони України 12 червня збили одну аеробалістичну ракету Х-47М2 «Кинджал», чотири крилаті ракети Х-101/Х-555 та 24 ударні безпілотники типу Shahed-131/136 – Повітряні сили ЗСУ.

***

Ракетно-дронова атака по Україні

– на Київщині

  • внаслідок падіння уламків зафіксовано пошкодження низки обʼєктів в двох районах – пожежа на промисловому обʼєкті, пошкодження приватного будинку, АЗС, гаража, складського приміщення, постраждав цивільний – Руслан Кравченко, голова Київської ОВА.
  • після ракетної атаки поліція знайшла небезпечні касетні суббоєприпаси – Нацполіція.

– на Дніпропетровщині:

  • У Синельниківському районі пошкоджено дев'ять будинків, постраждали троє людей, серед них дитина;
  • У Новомосковську Дніпропетровської області через влучання виникла пожежа. Інформація уточнюється
  • У Кривому Розі внаслідок російського удару по житловому сектору загинули 9 людей, ще 29 зазнали поранень, серед яких є діти – Офіс генерального прокурора.

– на Сумщині під час атаки дронів був пошкоджений один з енергооб’єктів. Знеструмлювались 14 населених пунктів. Триває процес заживлення споживачів – НЕК «Укренерго».

– на Харківщині у селі Липці знищено будівлю пожежного депо. Особовий склад не постраждав, техніка не пошкоджена – ДСНС.

– Збройні сили Польщі підняли літаки у відповідь на посилену активність російської авіації та загрозу ракетних і авіаударів по території західної України – командування Збройних сил Польщі.

– З Чугуївського, Харківського, Богодухівського районів Харківської області з 10 травня евакуювали 11 тисяч 790 людей – Олег Синєгубов, голова Харківської ОДА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

– Міноборони України за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Антикорупційної ініціативи ЄС провело конференцію в Києві «Міноборони і партнерство з громадськістю: співпраця, досягнення, виклики» – пресслужба МОУ.

– Співвідношення добровольців та мобілізованих, які прийшли до армії, становить 1 до 3. Це говорить, що в нас залишається потенціал захищати Україну – Наталія Калмикова, заступниця міністра оборони. Застосунком "Резерв+" вже скористалися 1,4 млн українців, а на черзі – запуск застосунку для військових "Армія+", який має спростити бюрократичні процеси у війську.

– У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №11331 «Про промислову політику та прогнозованість реального сектору економіки», який передбачає концепцію «економічного» бронювання військовозобов’язаних від мобілізації – Дмитро Наталуха, голова комітету ВР з питань економічного розвитку.

– Через погодні умови на ранок середи залишаються знеструмленими 237 населених пунктів у Житомирській, Київській, Сумській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській областях і в Києві, ще 490 населених пунктів без світла через бойові дії – НЕК «Укренерго».

– Стрічка «Я і Фелікс» режисерки Ірини Цілик з 12 червня стала доступною для перегляду на стримінговій платформі Netflix – Держкіно.

***

– Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершила слідство у справі стосовно народного депутата Андрія Клочка, який підозрюється у незаконному збагаченні на понад 11 млн грн, матеріали справи відкриті для ознайомлення – САП.

– Броварський міськрайонний суд Київської області призначив на 24 червня підготовче засідання у справі проти експрезидента Віктора Януковича і представників його силового блоку, яких звинувачують в організації розгону та розстрілів демонстрантів 18-20 лютого 2014 року – Денис Іванов, заступник очільника Департаменту у «справах Майдану» Офісу генпрокурора.

– Міністерство юстиції України просить Вищий антикорупційний суд стягнути в дохід держави 100% від загальної кількості акцій приватного акціонерного товариства «ВІННИЦЯПОБУТХІМ», що належать акціонерному товариству «Невская косметика» – Мін'юст.

***

– У січні – травні 2024 року до бюджету надійшло 7,38 млрд грн податків та зборів від організаторів азартних ігор – Ярослав Железняк, заступник голови фінансового комітету ВР.

– Фонд державного майна України реалізував на аукціоні єдиний майновий комплекс ДП «Зірненський спиртовий завод» за ₴60 мільйонів – Віталій Коваль, голова ФДМУ.

– З України відправлять партію гуманітарного вантажу в рамках реалізації гуманітарної продовольчої ініціативи Grain from Ukraine, вперше до вантажу увійдуть майже 1690 метричних тонн олії – Укрінформ.

– Імпорт товарів в Україну перевищив експорт з початку року на $11 мільярдів – Держмитслужба.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– У Страсбурзі Європейський суд з прав людини розпочав усні слухання щодо прийнятності та суті міждержавної справи «Україна та Нідерланди проти Росії» – Укрінформ. У Страсбург прибула делегація України, у складі якої уповноважена у справах Європейського суду з прав людини Маргарита Сокоренко разом з представниками Секретаріату уповноваженого у справах ЄСПЛ, заступниця керівника Офісу Президента Ірина Мудра.

– Аргентина обговорює із Францією передання Україні п'яти літаків Super Étendard, виведених з експлуатації через британське ембарго, уведено після війни за Мальдіви– ЗМІ.

– НЕК «Укренерго» отримало від Програми розвитку ООН 40 високовольтних вводів, закуплених за кошти урядів Кореї та Ісландії – Укренерго.

– Посли країн «Групи семи» під час зустрічі з представниками Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) обговорили релігійну ситуацію в Україні, злочини Росії проти вірян на тимчасово окупованих територіях та використання Росією релігії як зброї – Укрінформ.

– Поліція Німеччини підтвердила, що знайшла тіло української дівчинки Валерії, яка знайшла з мамою прихисток від російської війни в Німеччині – представники поліції землі Саксонія.

***

– Білий дім підготував новий пакет санкцій, спрямований проти тих, хто продає Росії в обхід обмежень мікросхеми та інші товари, які Путін використовує для створення зброї й військової техніки –  Bloomberg. США додали ще три китайські компанії до переліку, що забороняє імпорт продукції компаній, які підозрюються у причетності до примусової праці уйгурів у КНР.

– Прем’єрка Естонії Кая Каллас, політсила якої входить до європейського блоку лібералів, має значні шанси очолити зовнішньополітичну службу ЄС у новій Єврокомісії – Politico.

– Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що його країна залишить Організацію Договору про колективну безпеку (ОДКБ) – Эхо Кавказа.

– Єврокомісія оголосила, що з 4 липня запровадить мита на імпорт китайських електромобілів у розмірі до 38,1%, що значно перевищує рівень мита, якого очікували – Politico. Китайська торгова палата в ЄС заявила, що мита стануть «серйозним ринковим бар'єром».

– У ході зустрічі міністра закордонних справ Туреччини Хакана Фідана з Путіним йшлося про готовність Туреччини бути посередником для розв'язання російсько-української війни – МЗС Туреччини. На початок липня було анонсовано зустріч президентів Туреччини та РФ.

– Арбітражний суд Стокгольма 7 червня дозволив німецькій компанії Uniper розірвати довгостроковий контракт з «Газпром експорт» і присудив їй 13 млрд євро компенсації за недопостачання газу з середини 2022 року – Uniper.

– Всесвітньо відома співачка Мадонна виступила на підтримку Глобального саміту миру для України, який відбудеться цього тижня у Швейцарії, зробивши особливий акцент на необхідності захисту дітей – Інстаграм Мадонни.

***

– Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) заявила, що близько 90 ракет із 160-ти, випущених Ліваном у середу, перетнули кордон північної частини Ізраїлю – Times of Israel.

– Ізраїльські військові підтвердили, що вчора ввечері завдали авіаудару по ліванському місту Джуайя, в результаті якого загинув високопоставлений командир «Хезболли» Талеб Абдулла – Haaretz.

ВОРОГ

– Гагарінський районний суд Москви заочно призначив юристу Іллі Новікову 8,5 року колонії загального режиму у справі про військові «фейки» – росЗМІ.

– Видобуток нафти в Росії залишатиметься стабільним протягом наступних п'яти років, попри міжнародні санкції, оскільки державна компанія ПАТ «Роснефть» розпочинає видобуток на новому великому арктичному проекті – Bloomberg.

– Попри міжнародні санкції та обмеження, родичі Путіна продовжують насолоджуватися розкішним способом життя: компанії, пов’язані з племінником Путіна, придбали французький вітрильник, а фірма, яка обслуговує бізнес-джет Кабаєвої, яку називають коханкою російського лідера, безперешкодно імпортує запчастини західного виробництва – The Insider.

– На Росії планують закрити щонайменше 57 колоній через масову відправку ув’язнених на фронт в Україну. Приміщення цих в’язниць пустують – Центру нацспротиву.

– Росія намагається підвищити ставки у залякуванні Європи, залучивши до ядерного шантажу Білорусь – Центр протидії дезінформації. Зі свого боку Білорусь виконує забаганки Москви – йдеться не лише про ядерні погрози, а й про штучно створену міграційну кризу та участь в інформаційній війні проти України.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Крим Ліквідація Саудівська Аравія Зеленський Радар Конференція Війна з Росією Відновлення України Ракетна атака

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *