Битва за Україну. День вісімсот тридцять другий

Битва за Україну. День вісімсот тридцять другий 04.06.2024 21:30 Укрінформ Президент США Джо Байден: Мир в Україні означає гарантування того, що Росія ніколи не зможе окупувати Україну, членство в НАТО для цього не є необхідним

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот тридцять другий день Великої війни: чим жили Україна та українці 4 червня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– Речник Держдепартаменту США Метью Міллер, коментуючи відмову Китаю від участі у Саміті миру, заявив, що США не бачать, яким чином КНР може відіграти позитивну роль щодо припинення війни, оскільки допомагає Росії відновити оборонно-промислову базу – «Голос Америки».

– Кабінет міністрів затвердив план змін, що систематизує майбутні реформи в Україні з урахуванням рекомендацій та пропозицій партнерів, – «Матрицю реформ». Матриця – це план змін, який систематизує реформи та включає офіційно затверджені рекомендації та документи Єврокомісії, структурні маяки МВФ, План за програмою Ukraine Facility, умови Світового банку – Денис Шмигаль, прем'єр-міністр.

ЦИТАТИ

Джо Байден, президент США: «Мир виглядатиме так, що Росія ніколи, ніколи, ніколи, ніколи не окупує Україну. Це не означає НАТО… Це означає, що ми маємо з ними відносини, як і з іншими країнами, куди ми постачаємо зброю, щоби вони могли захистити себе в майбутньому. Але це не так, якщо ви помітили, я був тією людиною – і ви про це повідомляли в Time – хто говорив, що не готовий підтримати НАТО-їзацію України».

Олаф Шольц, канцлер Німеччини: «Дозвіл Україні використовувати німецьку зброю для завдання ударів по військових цілях на території РФ не призведе до ескалації».

Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України: «Сьогодні наш ключовий пріоритет — зміцнення енергетики після російських терористичних ударів. Ситуація дуже складна. Втрачено понад 9 ГВт потужностей генерації. Ворог і далі атакує енергетичні об’єкти».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

– Українські ракетні війська завдали успішні удари по поромній переправі у тимчасово окупованому Криму та нафтовому терміналу в Краснодарському краї РФ. Інформації про наслідки ударів наразі немає – Генштаб.

– На Покровському напрямку цієї доби найвища інтенсивність атак ворога. Загальна кількість бойових дій з початку доби тут зросла до 25. Ситуація напружена, але контрольована – Генштаб.

– На Куп’янському напрямку від початку доби відбита одна російська атака поблизу Степової Новоселівки. Ситуація контрольована. Втрат позицій не допущено. За уточненими даними, загальні втрати військ РФ минулої доби склали 125 осіб – Генштаб.

– Упродовж минулої доби на Харківському напрямку відбулося 11 бойових зіткнень, російська армія втратила понад 170 військових – Юрій Повх, речник Оперативно-тактичного угруповання «Харків».

– Наміри російських військ просунутися у бік Невського та в Серебрянському лісництві на Луганщині зазнали невдачі. Ситуація перебуває під контролем Сил оборони – ОВА.

– Росіяни протягом минулої доби здійснили 2200 обстрілів по позиціях українських військ та населених пунктах – Генштаб.

– Сили оборони України 4 червня знищили дві російські крилаті ракети «Іскандер-К» і 2 із 4 безпілотники  2 припинили своє існування) – Повітряні Сили ЗСУ.

– Російські окупаційні війська зосереджують основні зусилля на Авдіївсько-Покровському напрямку, де вони несуть великі втрати за незначних успіхів – розвідка Британії.

***

– Вранці 4 червня у Дніпрі Сили протиповітряної оборони збили дві російські ракети, через падіння уламків поранені 8 людей, зокрема хлопчик віком 1 місяць. Пошкоджено 16 багатоповерхівок, 31 приватний будинок, школу, лікарню та поліклініку – ОВА.

– Російські війська від початку повномасштабної війни в Україні вбили 551 дитину і ще щонайменше 1366 дітям завдали поранень – Офіс генпрокурора. З 2014 року внаслідок російської агресії загинули щонайменше 790 дітей.

– Внаслідок обстрілів минулої доби російськими окупантами Донецької та Херсонської областей 2 людини загинуло, 6 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

– У Міжнародний день безневинних дітей – жертв агресії президент України Володимир Зеленський нагадав, що тисячі викрадених з України і депортованих в Росію дітей здебільшого навіть не мають змоги зв’язатися з рідними – Укрінформ.

– Національна поліція від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну розшукала 27 708 дітей – Департамент комунікації НПУ.

– Верховна Рада на засіданні 4 червня ухвалила рішення викликати до парламенту міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка. Одне з питань – бронювання працівників ДСНС – ЗМІ.

– Працівники Державного бюро розслідувань проводять обшуки у приміщенні Київської міської державної адміністрації. Водночас у відомстві відмовилися розкрити деталі справи та її фігурантів – пресслужба ДБР.

Кабінет міністрів:

  • визначив Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України органом влади, який підпорядковується напряму Кабінету міністрів.
  • родовжив на три місяці строки дії чинних відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації, наданих військовозобов’язаним згідно з постановою уряду №76.
  • дозволив ввезення у митному режимі переробки на митній території України деяких видів товарів для подальшого виготовлення спецтранспорту на українських підприємствах.
  • затвердив розподіл субвенції з державного до місцевих бюджетів на ремонт і будівництво укриттів у школах. Добір проєктів здійснила комісія МОН.

– Станом на ранок 4 червня через несприятливу погоду залишаються без електропостачання споживачі у Львівській та Сумській областях – Міненерго.

Верховна Рада

  • ухвалила закон про застосування англійської мови в Україні.
  • у першому читанні підтримала законопроєкт №11256-2 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо імплементації положень актів права Європейського Союзу щодо акцизного податку.
  • ухвалила в цілому законопроєкт щодо обов'язковості використання рідкого біопалива (біокомпонентів) у галузі транспорту.

– Розслідування справи за підозрою народного депутата Олександра Дубінського в державній зраді перебуває на завершальному етапі, його твердження про нібито переслідування і репресії не відповідають дійсності – ДБР.

– У зв'язку з підвищенням лімітів споживання «Укренерго» вимушено застосувати з 14:25 аварійні відключення, а з 14:50 – спеціальні графіки аварійних відключень для побутових та промислових споживачів у Донецькій, Житомирській, Миколаївській, м.Києві та Київській, Кіровоградській, Харківській, Хмельницькій областях – НЕК «Укренерго».

– У Солотвинській громаді на Прикарпатті 65 людей захворіли на вірусний гепатит А, 17 з них перебувають на стаціонарному лікуванні – Руслан Савчук, головний санітарний лікар в Івано-Франківській області.

***

– Україна у травні встановила рекорд з експорту цукру за місяць, поставивши на зовнішні ринки 108 тис. тонн, з них до ЄС – 65%, інших країн – 35% – Яна Кавушевська, т.в.о. голови правління НАЦУ «Укрцукор».

– Обсяги виробництва сталі, чавуну та прокату на меткомбінаті «Запоріжсталь» у травні в середньому скоротилися на 11% до квітневих показників – пресслужба підприємства.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

– Північноатлантичний альянс розробляє кілька «сухопутних коридорів», якими американські військові та бронетехніка зможуть перекинути ближче до фронту в разі масштабної сухопутної війни з Росією – The Telegraph.

– Велика Британія та Латвія відкрили тендер для компаній на постачання FPV-дронів в Україну в межах Дронової коаліції – Міністерство оборони Британії.

– США запровадили санкції проти фізичних та юридичних осіб в Ірані, причетних до виробництва ударних дронів та передачі їх Росії, а також бойовикам на Близькому Сході – Метью Міллер, речник Державного департаменту США.

– Ісландія внесе до Фонду підтримки енергетики України додаткові 667 тисяч євро. Це вже другий внесок країни – Міністерство енергетики України.

– Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні підтвердив, що його держава надасть Україні другу систему протиповітряної оборони SAMP/T – Reuters.

– Польські фермери вранці 4 червня заблокували рух вантажівок у пункті пропуску «Рава-Руська – Гребенне» – пресслужба ДПСУ.

– США не виключають можливості розгорнути свої війська на Тайвані в разі вторгнення Китаю – Джо Байден, президент США.

– Бельгія, яка зараз головує в Раді ЄС, закликає уряди країн-членів подумати над початком процедури, спрямованої на позбавлення Угорщини права голосу – Аджа Лябіб, міністерка закордонних справ Бельгії.

– Нижня палата швейцарського парламенту у вівторок відхилила пропозицію щодо визнання Палестинської держави – Swissinfo.

– Туреччина заявила про бажання вступити до БРІКСу замість ЄС, кандидатом у члени якого вона є з 1999 року. Глава турецького МЗС Хакан Фідан вважає, що це могло б стати «хорошою альтернативою ЄС» – South China Morning Post.

– Армія оборони Ізраїлю оголосила про загибель чотирьох заручників, які 7 жовтня були викрадені бойовиками ХАМАСу та вивезені у сектор Гази – Haaretz.

ВОРОГ

– У Росії вперше назвали США «ворожою країною»: відповідну заяву зробив прессекретар Путіна Дмитро Пєсков, коментуючи відмову США випускати проросійського ексофіцера розвідки морської піхоти США Скотта Ріттера на Петербурзький міжнародний економічний форум – росЗМІ.  

– Російська держава з початку повномасштабного вторгнення в Україну приблизно в 3,5 раза збільшила фінансування фільмів про війну та про конфлікт із Заходом – видання «Агентство.Новости».

– Відомого білоруського веслувальника та учасника Олімпійських ігор 2004 та 2008 років Павла Шурмея оголошено в розшук у Росії. Спортсмену заочно висунуто звинувачення «за участь у бойових діях у складі різних силових підрозділів України проти РФ» – ЗМІ.

– Російський опозиціонер Ілля Яшин не вийшов у строк зі штрафного ізолятора у колонії в Смоленській області, куди його раніше відправили на 15 діб, адміністрація колонії додала йому ще 12 діб у ШІЗО – росЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Війна з Росією Ukraine Facility

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *