За вбивства Вербицького й Веремія судитимуть трьох осіб. Один із них може бути причетним до створення ПВК, яке воює проти України

Співробітники Державного бюро розслідувань України завершили досудове розслідування щодо трьох осіб, які, за даними слідства, причетні до вбивства активіста Юрія Вербицького й журналіста В’ячеслава Веремія під час Революції гідності. Про це повідомляє пресслужба ДБР 1 серпня.

Слідчі ДБР зібрали докази злочинів підозрюваних. Також їм інкримінують замахи на вбивство інших протестувальників і завдання тілесних ушкоджень.

Один із них є “почесним президентом” федерації боксу угруповання “ДНР” і причетний до створення військових підрозділів терористів, які сьогодні воюють проти України, ідеться в повідомленні.

Фігуранти переховуються від українського правосуддя на території окупованої Донецької області й Росії.

У межах спеціального досудового розслідування фігурантів обвинувачують у вчиненні кримінальних злочинів, зокрема за статтями про умисне вбивство та колабораційну діяльність (ч. 2 ст. 115, ч. 6 ст. 111-1 КК України). Також їм інкримінують замахи на вбивство інших протестувальників, викрадення, катування й завдання їм тілесних ушкоджень. Обвинувальні акти передано до суду.

У ДБР зазначили, що відомство продовжує системну роботу з розслідування злочинів, скоєних під час Революції гідності, котра також дає можливість виявляти й документувати факти державної зради й діяльності підозрюваних. Усього за підсумками роботи слідчих до суду передали 13 обвинувальних актів щодо 25 цивільних осіб, 18 із яких – за спеціальною (заочною) процедурою. За підсумками судового розгляду щодо п’ятьох осіб суди ухвалили обвинувальні вироки.

Контекст:

Вербицького разом зі ще одним активістом Євромайдану Ігорем Луценком викрали з київської Олександрівської лікарні 21 січня 2014 року. Їх вивезли до лісосмуги в Київській області, де почали бити, вимагаючи надати інформацію про Євромайдан. Згодом їх вивезли до безлюдної місцевості, де через катування Вербицький помер.

Веремія вбили в ніч проти 19 лютого 2014 року в центрі Києва. Він повертався додому з роботи на таксі. Автомобіль зупинили тітушки, витягли пасажирів і стали бити їх.

У 2017 році у справі про вбивство Веремія дали умовний строк Юрію Крисіну, а пізніше, 2018-го, апеляція замінила його на реальний – п’ять років в’язниці. У справі про викрадення й катування на Євромайдані також фігурував охоронець Крисіна Сергій Чемес, у вересні 2018 року він визнав провину та пішов на угоду зі слідством, діставши три роки й три місяці в’язниці.

Марія НІКОЛАЄНКО
журналістка

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *