Які напої варто пити у спеку, а від яких краще відмовитися: поради лікаря

Наприкінці липня погода в Україні дуже варіюється: в одних областях очікуються дощі, в інших – спека до 36 градусів. Щоб у таких умовах механізм терморегуляції організму справно працював, важливо підтримувати водний баланс. Терапевт Маргарита Гуркало розповіла проекту “Свій Док”, що пити у спеку, а від яких напоїв краще відмовитись.

Для відновлення водного балансу в спеку лікар не рекомендує вживати:

алкогольні напої, які самі собою сприяють втраті рідини.
енергетичні напої, у яких підвищений вміст кофеїну у поєднанні із спекою може нашкодити серцю.
солодкі газовані напої, які не мають бути основним джерелом рідини в спеку через велику кількість цукру.

Спортивні напої (електролітні розчини) доктор Гуркало називає ефективними для відновлення водно-сольового балансу, але не надто придатними для спеки.

“Зазвичай у них є сенс під час інтенсивних тренувань, коли ми багато потіємо і не можемо перекусити. У спеку ми повинні як вчасно пити, так і їсти, тому що саме їжа є основним джерелом необхідних мінералів та солей. Причому перевагу слід віддавати легкій прохолодній їжі”, – зазначила вона.

Що можна пити у спеку

Каву та чай. Кількість кофеїну в них безпечна для серця в спеку і недостатня для зневоднення, тому в помірній кількості (до 400 мг кофеїну на добу) можна.
Прохолодну воду – найкращий напій для відновлення кількості рідини. “І ні, холодна вода не викликає ангіни, проте остерігайтеся шлункових спазмів”, – попередила терапевт.

Скільки пити у спеку

Маргарита Гуркало рекомендує визначати рівень своєї гідратації за кольором сечі. “Якщо вона насиченого жовтого кольору – ви п’єте замало. Краще пити частіше і менше, ніж більше і рідше, тому раджу завжди мати з собою пляшечку води”, – написала вона.

Топ-новини зараз:
• Грозові дощі та спека: чого ще чекати від погоди цього тижня
• Путін образився: військовий експерт попередив, як може мстити диктатор
• Гороскоп для всіх знаків зодіаку на 25 липня
• Фінансовий гороскоп для усіх знаків зодіаку на тиждень

Источник: www.vesti-ua.net

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *