Смерть на кінчиках пальців

Смерть на кінчиках пальців Репортаж 03.02.2024 10:20 Укрінформ На фронті пліч-о-пліч з військовими б'ють ворога поліцейські

Спецпризначенці поліції сьогодні нарівні з іншими складовими підрозділами Сил оборони беруть участь у штурмових діях, коригують вогонь, ведуть розвідку у тилу ворога, знищують супротивника. За словами начальника Головного управління Національної поліції у Запорізькій області Артема Киська, особовий склад поліції виконує як основні обов'язки, так і додаткові функції, характерні для прифронтових територій: проводять евакуацію, супроводжують гуманітарні місії, документують наслідки ворожих обстрілів та інші злочини окупантів.

– Крім цього, наші поліцейські виконують разом із співробітниками СБУ завдання контр-диверсійних заходів, це по-перше, і по-друге, бійці нашого спецпідрозділу безпосередньо беруть участь у бойових діях на передовій. Це і мінометні розрахунки, це снайперські групи та підрозділи FPV дронів, а також інші завдання військового командування. Перевагою наших фахівців є те, що вони є місцевими жителями, добре знають місцевість, посадки, балки, дороги, що, звісно, допомагає їм виконувати бойове завдання та покладену на них бойову роботу, – пояснив специфіку роботи своїх підопічних Артем Кисько.

ЗБРОЯ СЬОГОДЕННЯ

На війні всі тільки й кажуть про БПЛА та FPV,  тож я, користуючись нагодою, набиваюся до них на роботу. Старший групи, він же старший лейтенант поліції, начальник відділу БПЛА з позивним «Іной» розповів, що його відділ у запорізькому спецпідрозділі створено лише 1 січня, але вже повсюдно літає, виконує бойові завдання – виявляє та знищує ворожі позиції, коригує вогонь мінометних розрахунків підрозділу та виявляє ворожі БПЛА. «Іной» підтверджує загальну думку, що FPV дрони вже давно зброя сьогодення.

Красиві картинки, що гуляють в інтернеті, до яких звикли цивільні, показують фінальну фазу в роботі екіпажу – коротку та ефектну. Все здається легким і невимушеним – яскрава красива смерть, не бій, а пригода, не життя, а комп'ютерна гра.

Реалії зовсім інші. Швидко проїжджаємо руїни Орєхова. Прифронтове бездоріжжя дереться через убиті села. Звичний для спецпризначенців маршрут розбавляють нові прильоти, тільки встигай маневрувати. Мертвий краєвид оживляє гуркіт артилерії – виходи аукаються приходами. Упираємося в посадку, глушимо двигун, маскуємо транспорт і далі кілька кілометрів до заздалегідь обраної позиції – швидким кроком. Все на руках – антени, щогли, дрони, заряди, старлінк, екофлоу, броня, зброя, мінімальний запас їжі, інструмент. Добре, коли мороз, але з нашими зимами частіше по бруду.

Позиція має бути, перш за все, досить безпечною, прихованою від супротивника і знаходитися на висоті. Висота – головне для стійкої роботи антени, що у свою чергу є обов'язковою умовою для майбутніх польотів.

Екіпаж по роботі на FPV дронах складається з командира підрозділу, пілота, заряджання та водія, плюс група антидронового прикриття.

СЕКРЕТИ ДРОНОВОДНОЇ КУХНІ

Сьогодні поліцейський підрозділ FPV працює у парі з аналогічним екіпажем Нацгвардії. Хочуть відпрацювати злагодженість взаємодії дружніх підрозділів, поділиться досвідом, секретами дроноводної кухні, підготуватися до майбутніх польотів дуплетом, коли ціль уражається двома дронами. Ну і сьогодні «Кіт», досвідченіший пілот Нацгвардії, додасть впевненості «Чечні», у якого сьогодні перший бойовий виліт.

На позиції всі працюють швидко і чітко, піднімають антени, тягнуть кабель, перевіряють зв'язок, готують дрони і заряди (кілька видів, залежно від цілі, що вражається), і чекають інформацію від аеророзвідки про ціль. Ціль є, бронюють канал у закритому чаті.

Зарядник готує виліт. Пішли команди:

– Борт готовий.

– Від гвинта.

– Відео є.

– Телеметрія є.

– Детонатор підключено.

– Запобіжник знятий.

– Запуск двигуна.

– Завад немає, злет.

– Є зліт.

ПЕРША ПЕРЕМОГА “ЧЕЧНІ”

Першим летить «Кіт», мета  – БК, але його FPV потрапляє у сектор впливу ворожого РЕБа – зв'язок зник, втратили дрон. Усі засмучені.

Черга «Чечні». Йому 21 рік, у поліцію прийшов у 19-ть напередодні повномасштабного вторгнення. Типовий ботан, у школі захоплювався комп'ютерними іграми, звідси і потяг до FPV. Юнацька забава стала в нагоді у дорослому житті, а ігрові навички допомагають вбивати ворога. Пройшов навчання у школі дронів – ще вчора були симулятори, навчальні польоти, а сьогодні перший бій. За нього всі по-хорошому переживають.

Часте дихання, тунельний зір – в окулярах пілота лише вузька область перед собою, колеги ведуть по картинці з Мавіка аеророзвідки, підказують маршрут, орієнтують у просторі, шукають мету.

– Є ціль, додаткове коло, ліворуч, ліворуч, вниз, вниз…

І ось тут, при атаці, настає момент істини. Все залежить від руху рук пілота, вони  – кульмінація всієї роботи цілого екіпажу, навіть не руки, а кінчики пальців, що рухають джойстик, ці рухи є ключовим моментом протистояння, вони дарують заслужену смерть окупанту.

– Добре!

Ціль вражена. «Чечня», запорізький поліцейський, молодий пілот здобув свою першу перемогу на FPV дроні.

Дмитро Смольєнко, Запоріжжя

Фото Дмитра Смольєнка

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *