Битва за Україну. День п’ятсот тридцять третій

Битва за Україну. День п’ятсот тридцять третій 10.08.2023 19:43 Укрінформ Україна оголосила тимчасові маршрути для торговельних суден, що йдуть з її портів

Ми зібрали для вас інформацію про п’ятсот тридцять третій день Великої війни: чим жили Україна та українці 10 серпня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

  • Україна оголосила нові тимчасові маршрути для торговельних суден, що йдуть до/з чорноморських морських портів країни, але протягом всіх маршрутів зберігається військова загроза та мінна небезпека з боку Російської Федерації – Військово-морські сили ЗСУ. Маршрути оголошені згідно з наказом навігаційного донесення ВМС України № 6 від 8 серпня 2023 року. Раніше ці маршрути вже були запропоновані Україною у зверненні до Міжнародної морської організації (IMO). Рада Міжнародної морської організації визнала право України на вільне торговельне судноплавство, яке гарантовано міжнародним морським правом.

***

Атака безпілотників

  • Вночі сили та засоби протиповітряної оборони Повітряних сил у взаємодії з підрозділами інших складових Сил оборони знищили 7 із 10 ворожих безпілотників – Повітряні сили ЗСУ.
  • Вночі 10 серпня Київську область армія РФ атакувала безпілотниками типу Shahed, пошкоджень та постраждалих не зафіксовано – КОВА.
  • Вночі Рівненська область зазнала масованої атаки безпілотниками. Зруйнована нафтобаза на Дубенщині. Жертв немає – ОВА. На місці події працюють 45 рятувальників та 14 одиниць техніки. Задіяний пожежний потяг. Працюють слідчі комісії. Хімічний та радіаційний фон у нормі.

ЦИТАТИ ДНЯ

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Путін не партнер (для переговорів, – ред.). Він скоїв занадто багато дуже серйозних злочинів. Існують інші дипломатичні засоби опосередкованої боротьби. Але нам зрозуміло, що ми ніколи не зможемо побачити Путіна та Зеленського за одним столом».

Пітер Стано, речник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики: «Зусилля, які докладає міжнародне співтовариство, ООН, за підтримки Туреччини, тривають. Я вважаю, що дійсно існує міжнародний консенсус в тому сенсі, що нам потрібно повернутися до Чорноморської ініціативи, тому що вона дуже важлива не лише для України, але й для продовольчих ринків загалом, а також для світових цін на продовольство. Тож це зусилля, які тривають безперервно».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

  • Збройні Сили України мали успіх у районах Урожайного та Старомайорського під час наступу на півдні,  закріплюються на досягнутих рубежах – Андрій Ковальов, представник Генерального штабу ЗСУ. Сили оборони продовжують наступальну операцію в районі Бахмута, а також у напрямку Бердянська та Мелітополя. Росіяни вели безуспішний наступ у районі Новокалинового, Авдіївки, Побєди, Новомихайлівки та зазнали втрат в особовому складі, озброєнні та техніці.
  • Командування російських окупаційних військ намагається приховати реальні втрати особового складу та здійснює поховання на тимчасово окупованих територіях, не транспортуючи рештки до Росії – Ганна Маляр, заступниця міністра оборони України. Поблизу Мелітополя у Запорізькій області на відкритій місцевості майже безперервно здійснюється кремація тіл російських військовослужбовців, які доставляються окупантами на вантажних автомобілях. Місцеві мешканці відчувають характерний їдкий дим вже тривалий час.
  • Втрати ворога під Бахмутом продовжують зростати. Лише за минулу добу українські захисники ліквідували на Бахмутському напрямку більш як півсотні окупантів, ще 104 – поранили, 5 російських загарбників поповнили український обмінний фонд – Сергій Череватий, заступник командувача Східного угруповання військ зі стратегічних комунікацій. Українські воїни знищили більш як десяток одиниць техніку противника та три ворожих склади БК.
  • На Куп'янському напрямку українські війська успішно відбили атаки російських окупантів у районі на північ від Синьківки та на північний схід від Іванівки Харківської області – Генштаб.
  • 10 серпня під час зустрічі заступника глави МВС Богдана Драп’ятого з азербайджанською делегацією на чолі з Надзвичайним і Повноважним Послом Азербайджану в Україні Сеймуром Мардалієвим сторони обговорили організацію майбутніх тренінгів на території Азербайджану задля обміну досвідом у питанні гуманітарного розмінування – МВС.

***

  • На Херсонщині російська армія з артилерії обстріляла селище Білозерка, 6 людей, які отримували гуманітарну допомогу, поранені – ОВА.
  • У Куп'янській громаді на Харківщині, враховуючи постійні обстріли та зважаючи на безпекову ситуацію на території району, оголосили обов'язкову евакуацію населення – Куп'янська МВА.
  • Вночі 10 серпня тимчасово окупована Запорізька АЕС втратила живлення з основної зовнішньої лінії електропередачі напругою 750 кВ – «Енергоатом». Після цього ЗАЕС довелося переключити на єдину доступну резервну лінію 330 кВ, відключення якої загрожує втратою зовнішнього живлення (блекаут).
  • Минулої доби внаслідок обстрілів російськими військами Херсонської, Донецької, Запорізької та Харківськї областей 6 людей загинуло, 27 отримали поранення – дані ОВА.
  • В Україні з початку повномасштабної війни загалом вважаються зниклими 1166 дітей – пресслужба Офісу омбудсмана України.

НОВИНИ: УКРАЇНА

  • Представник Вселенського Патріарха прибув в Україну – пресслужба ПЦУ. Митрополит Еммануїл засвідчив «незмінну підтримку» народу України та висловив готовність до реалізації гуманітарного виміру української «Формули миру».

Верховна Рада України

  • звернулася до парламентів та урядів демократичних держав світу, МОК та міжнародних спортивних федерацій щодо засудження незаконної дискваліфікації нашої фехтувальниці, олімпійської чемпіонки Ольги Харлан;
  • ухвалила закон про цифровий контент та цифрові послуги;
  • звернулася до лідерів та парламентів іноземних держав щодо обмеження в’їзду на їхню територію російським і білоруським спортсменам та спортивним делегаціям;
  • ухвалила проєкт закону про припинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом Російської Федерації про співробітництво в галузі карантину рослин.
  • В Україні розпочинає роботу новопризначений посол Естонії: заступник міністра закордонних справ Євген Перебийніс прийняв копії вірчих грамот у новопризначеного посла Естонської Республіки в Україні Аннелі Кольк – МЗС.
  • Печерський райсуд Києва обрав запобіжний захід народному депутату Олександру Дубінському у вигляді особистого зобов’язання із носінням електронного браслету – Укрінформ.
  • Народних депутатів Богдана Торохтія та Анатолія Гунька виключили із фракції «Слуга народу» – Давид Арахамія, голова фракції. У фракції коаліції («Слуга народу») залишається 234 нардепи.
  • З 11 серпня на автомобільних дорогах країни розпочнуть роботу ще 50 комплексів автоматичної фіксації правопорушень. 31 комплекс працював до повномасштабного вторгнення і наразі відновить свою роботу, а ще 19 приладів контролю запрацюють вперше – Патрульна поліція України. Загальна кількість приладів фіксації від 11.08 буде 215.
  • Верховна Рада України припинила дію угоди між Україною і Російською Федерацією про заохочення та взаємний захист інвестицій – Ярослав Железняк, народний депутат від фракції «Голос».
  • Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що на сьогодні жодна людина ще не внесена в реєстр олігархів – інтерв’ю «УП».
  • Загалом укриттями вже забезпечено: 83% закладів дошкільної освіти; 91% загальної середньої освіти; 95% закладів професійної та професійно-технічної освіти; 75% закладів фахової передвищої та вищої освіти – КМВА.
  • Національне агентство з питань запобігання корупції внесло бермудську компанію Bacardi Limited, яка торік імпортувала в Росію товарів на 169 млн доларів, до переліку міжнародних спонсорів війни – НАЗК. Bacardi Limited – найбільша приватна міжнародна алкогольна компанія у світі, її продукція продається у понад 170 країнах.

***

  • Міністерство аграрної політики та продовольства України оновило прогноз валового виробництва зернових та олійних культур та очікує, що українські аграрії у 2023 році зберуть до 76,7 млн т врожаю – Мінагрополітики.
  • Міністерство фінансів у липні на аукціонах з розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) залучило до державного бюджету близько 25 млрд грн – пресслужба Мінфіну.
  • Національний банк України з 11 вересня урівнює нормативи обов'язкового резервування банками за коштами юридичних осіб за ознакою строковості – пресслужба НБУ. З 11 вересня 2023 року обов'язкові резерви за строковими коштами і вкладами юридичних осіб (крім інших банків) дорівнюватимуть у національній валюті 10% (зараз 0%), а в іноземній валюті – 20% (зараз 10%).
  • З Фонду ліквідації наслідків збройної агресії Росії виділять 4,77 млрд гривень на реалізацію 133 регіональних проєктів відновлення, зокрема на закупівлю пріоритетних видів спецтехніки – Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

  • Відомство німецького канцлера продовжує стримано ставитися до ідеї передачі крилатих ракет Taurus в Україну, але на тлі зростаючого тиску, в тому числі з боку політиків правлячої коаліції, можна очікувати, що рішення буде ухвалено незабаром, але тільки разом з США – німецьке видання t-online.
  • Державний департамент США відреагував на ініціативу президента ОАЕ організувати в Дубаї на кліматичній конференції зустріч президентів України Володимира Зеленського та РФ Володимира Путіна, там вважають, що рішення має приймати президент України – Меттью Міллер, речник Держдепу.
  • На засіданні уряду Естонії підтримана пропозиція міністра оборони Ханно Певкура направити в Україну 150 одиниць ручної вогнепальної зброї та боєприпасів до неї – Міністерство оборони Естонії.
  • Литва з 15 серпня 2023 року закриє два КПП на кордоні з Білоруссю – Шумскас і Тверячюс – Delfi. Закриття цих КПП не вплине на рух вантажного транспорту, оскільки через зазначені прикордонні пункти проїжджає або порожній вантажний транспорт, або громадяни.
  • Пекін різко відреагував на указ президента США Джо Байдена про обмеження американських інвестицій у Китаї, назвавши його актом залякування й економічного примусу, направленим на позбавлення Китаю права на розвиток, і закликав негайно його скасувати – заява Міністерства закордонних справ КНР. Президент США Джо Байден підписав указ про обмеження американських інвестицій у виробництво окремих видів технологій та продукції, пов’язаної з національною безпекою в Китаї.
  • Китай повідомив Японію, що розглядає можливість проведення переговорів між главами урядів двох держав Лі Цяном та Фуміо Кішідою наступного місяця в Індонезії на полях саміту Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН) – ЗМІ.

ВОРОГ

  • Міністерство оборони Росії повідомило, що вночі 10 серпня кримське місто Севастополь намагалися атакувати 11 дронів, 2 з них нібито були збиті, а 9 – уражені засобами РЕБ – Міноборони РФ у Telegram.
  • Протягом останнього тижня російська влада посилила свої поточні зусилля із перешкоджання доступу російських громадян до віртуальних приватних мереж (VPN) – британська розвідка.
  • У Домодєдово під Москвою в ніч на четвер пролунали вибухи і спалахнула сильна пожежа – російські ТГ-канали. Мер столиці РФ Сергій Собянін повідомив, що два безпілотники летіли у бік Москви, однак їх нібито збили російські сили протиповітряної оборони.
  • Генпрокуратура РФ визнала небажаною на території Росії діяльність команди інтернет-розслідувачів Conflict Intelligence Team – сайт російського відомства. Генпрокуратура РФ називає розслідувачів CIT «псевдожурналістами», основною метою яких нібито є збір та опублікування інформації про Збройні Сили РФ і дискредитація армії окупантів.

Підготувала Марина Дмитрів

Фото: Міністерство інфраструктури

Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *