Битва за Україну. День п’ятсот четвертий

Битва за Україну. День п’ятсот четвертий 12.07.2023 20:45 Укрінформ На саміті НАТО лідери країн «Групи семи» погодили Спільну декларацію про підтримку України, в якій підтвердили: безпека нашої держави є невід’ємною частиною безпеки євроатлантичного регіону

Ми зібрали для вас інформацію про п’ятсот третій день Великої війни: чим жили Україна та українці 12 липня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

– Саміт НАТО у Вільнюсі

– Президент Зеленський сказав, що на саміті НАТО у Вільнюсі 12 липня планує обговорити пакети підтримки ЗСУ, запрошення України до Альянсу та гарантії безпеки для України.

– Президент України і президент США провели зустріч у Вільнюсі – Укрінформ. Спілкування між президентами відбувалося в присутності журналістів та членів української делегації. Президент Байден висловив сподівання, що Зеленський відчув, наскільки великою є підтримкою з боку союзників по НАТО і наголосив, що з нетерпінням чекаємо того дня, коли ми святкуватимемо вступ України до НАТО. Президент Зеленський подякував за всю допомогу і окремо – за рішення надати касетні боєприпаси.

– Президент Зеленський зустріася у Вільнюсі з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. Головне з пресконференції:

  • Зеленський запевнив, що Україна цінує визнання того, що не потребує Плану дій щодо членства в Альянсі, та назвав це гарними результатами нинішнього саміту.
  • Після рішення Вільнюського саміту Україна наблизилася до НАТО, як ніколи раніше – Столтенберг. Альянс ухвалив найбільш сильне своє рішення щодо України на шляху до її членства з цілковитим усвідомленням, що Москва протестуватиме.
  • Президент України вважає, що умови вступу України до НАТО, висунуті членами Альянсу у рішенні саміту, є безпековими.
  • Рамкова декларація країн Групи семи у разі схвалення у середу у Вільнюсі стане першим юридичним документом щодо гарантій безпеки України та забезпечить можливість укладення відповідних двосторонніх договорів – Володимир Зеленський.
  • До коаліції з підготовки українських пілотів для літаків F-16 вже увійшли більше 10 країн Альянсу, які планують розпочати тренування вже до кінця літа поточного року – генсек НАТО.
  • Новостворена Рада НАТО-Україна є потужним політичним інструментом, де всі учасники виступають з рівних позицій, і робота якого не може блокуватися окремими її учасниками або країнами-членами Альянсу – Єнс Столтенберг.

– Президент України провів зустрічі:

  • із Федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцом. Досягнуто домовленостей щодо надання Німеччиною додаткових пускових установок Patriot і ракет до них.
  • з прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком, обговорили співпрацю щодо розширення спроможностей ЗСУ на полі бою.
  • з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо, є домовленості з Канадою про посилення українських військових бронетехнікою.
  • з прем’єр-міністром Австралії Ентоні Албенізі. Австралія надасть України новий оборонний пакет, який включає 30 бронетранспортерів «Бушмастер».
  • із прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте. Нідерланди планують розпочати навчання українських пілотів на західних винищувачах F-16 у серпні та допоможуть зміцнити систему ППО України й артилерію.
  • з президентом Франції Еммануелем Макроном, обговорили подальшу оборонну підтримку. Франція надасть додаткове інженерне обладнання для розмінування.

– Перше засідання Ради Україна-НАТО пройшло у Вільнюсі, де проходить саміт Альянсу – постійне представництво Польщі при НАТО. Президент США Джо Байден і Президент України Володимир Зеленський потиснули один одному руки на початку сьогоднішнього засідання.

– Лідери країн "Групи семи" (G7) погодили на полях саміту НАТО у Вільнюсі "Спільну декларація про підтримку України" (Joint Declaration of Support for Ukraine) – Укрінформ. Лідери держав "Групи семи" разом з Україною наразі узгодили не конкретні параметри "гарантій безпеки", а їхню рамку, а конкретні двосторонні договори будуть підписані згодом. Документ стверджує, що від сьогодні "розпочинаються переговори" між Україною і кожною з держав "Групи семи" "з метою формалізації підтримки України через двосторонні безпекові зобов'язання і домовленості, узгоджені з цією багатосторонньою рамковою угодою, згідно з нашими відповідними правовими і конституційними вимогами". Повний текст декларації за посиланням.

– Процес євроатлантичної інтеграції України спиратиметься на досягнення реформ всередині держави, однак довгострокова підтримка у сфері безпеки з боку США та союзників не залежатиме від цього – президент США. Байден також сказав, що з нетерпінням чекає дня офіційного вступу України в НАТО.

– Директорка з питань Європи Ради нацбезпеки Білого дому Аманда Слот повідомила, що лідери країн НАТО домовилися про надання "значного" нового пакету допомоги Україні – CNN.

– Україна і Швеція підписали у Вільнюсі дві угоди – про співпрацю у сфері оборонних закупівель та про обмін і взаємний захист секретної інформації – Укрінформ.

– Прем'єр-міністр Кішіда Фуміо заявив, що Японія передасть Україні систему виявлення безпілотників – nippon.com.

– Європейський Союз підтримує Формулу миру Президента Зеленського та готовий брати участь у міжнародних зусиллях з надання Україні гарантій безпеки – Шарль Мішель, президент Європейської ради.

***

  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що згідно з графіком перші F-16 мають літати в українському повітряному просторі до кінця першого кварталу наступного року – Радіо Свобода.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, Президент України:  «… дуже добре, що Рада Україна-НАТО дійсно може дати нам необхідну інституційну визначеність. Для нас важливо, що Рада Україна-НАТО буде інструментом інтеграції, а не просто партнерства».

Дмитро Кулеба, глава МЗС України: «Немає ясності щодо умов майбутнього членства в НАТО для України – які вони і ким мають бути сформульовані. От у цьому і проблема. Тобто, коли будуть виконані умови? Що за умови? Ким вони мають бути сформульовані? Які вони? Ще раз наша позиція: існують всі умови для того, щоб запросити Україну стати членом НАТО».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

  • Українські війська ведуть наступальні дії північніше та південніше від Бахмута і мають успіхи на двох напрямках – Генштаб.
  • На Таврійському напрямку за добу знищено 68 окупантів, поранено – 156, взято у полон 4 – Валерій Шершень, речник Об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку. Знищено 22 одиниці озброєння та військової техніки РФ.
  • На Бердянському напрямку маємо частковий успіх. Наші підрозділи закріплюються на досягнутих рубежах. Проводять розмінування – Валерій Шершень, речник Об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку.
  • На куп’янському напрямку бійці 32-ї окремої механізованої бригади за добу знищили склад боєприпасів противника, ліквідували 9 і поранили понад чотири десятки окупантів – пресслужба 32 ОМБр.
  • Вночі в небі над Україною були знищені 11 із 15 ворожих ударних безпілотники іранського виробництва Shahed-136/131 – Повітряні Сили ЗСУ.

***

  • Шестеро військових підірвались на міні на Рівненщині: 2 загинули і 4 отримали поранення – ДБР.
  • Україні вдалося повернути тіла 19 осіб, які загинули у російському полоні, ще чотири тіла мають повернути днями – Олег Котенко, Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.
  • Вдень у Запоріжжі внаслідок російської атаки дістали поранення 18 людей, серед них 6 дітей – ОВА.
  • У Черкаській області внаслідок атаки російських дронів є влучання в один із об'єктів нежитлової інфраструктури, постраждали 2 людей – Ігор Табурець, голова обласної військової адміністації.
  • У Єдиному реєстрі зниклих безвісти наразі зафіксовано більше 24 тисяч людей, про долю семи тисяч із них нічого невідомо – Олег Котенко, уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.
  • Російська армія за минулу добу обстріляла Херсонську, Харківську, Донецьку та Запорізьку області, 2 людини загинули, 10 отримали поранення – дані ОВА.
  • Окупанти вбили в Україні 494 дитини і ще 1052 дітям завдано поранень – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

  • Третій саміт перших леді та джентльменів відбудеться восени в Києві – Укрінформ. Дружина Президента Олена Зеленська запросила своїх колег відвідати третій саміт перших леді та джентльменів восени в Києві.
  • Угруповання сил та засобів оборони міста Києва у взаємодії з Патрульною і Національною поліцією, Національною гвардією провели в Печерському районі столиці спільні навчання із захисту міста – КМДА.
  • Кабінет Міністрів України вніс зміни до Постанови № 76 від 27 січня 2023 року, якою регулюються питання бронювання військовозобовʼязаних на період мобілізації та на воєнний час – Мінекономіки. Розширено перелік сфер, працівники яких можуть бути заброньовані та встановлено чіткі терміни розгляду держорганами звернень підприємств, установ і організацій щодо визначення їх критично важливими.
  • Протягом 11–14 липня експерти ЮНЕСКО проводять 3D-сканування зруйнованої Росією (ракетний удар по Львову 6 липня – ред.) будівлі в буферній зоні об'єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Львів – Ансамбль історичного центру» – Еміне Джапарова, перша заступниця міністра закордонних справ.
  • Підозрювану в зловживанні впливом народну депутатку з Людмилу Марченко виключили з партії «Слуга народу» – пресслужба партії. Тернопільська обласна організація «Слуги народу» достроково припинила повноваження Марченко. 11 липня Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру депутатці Верховної Ради з фракції «Слуга народу» Людмилі Марченко та її помічниці. Їх звинувачують у тому, що за хабар 2800 доларів вони допомагали чоловіку незаконно виїхати за кордон.
  • На Житомирщині у 30-кілометровій зоні від українсько-білоруського кордону заборонено відвідувати ліси. Раніше заборона поширювалася на 20-кілометрову смугу – ОВА.
  • Від початку дії візового режиму з Росією, тобто з липня 2022 року, громадянам РФ видали понад 50 віз, але не всі ними скористалися – Андрій Демченко, речник Державної прикордонної служби України.
  • НЕК «Укренерго» відновило обладнання на одній з підстанцій у центральному регіоні, яка двічі зазнавала ракетних ударів росіян, внаслідок ремонту підвищено надійність живлення споживачів – пресслужба компанії.
  • Після перевірки укриттів у Київській області виявилось, що 30% об'єктів були або закриті, або некомфортні для перебування людей взагалі – Руслан Кравченко, голова Київської обласної військової адміністрації.

***

  • У Київській області запущено завод із виробництва цементу та лінію зі спорудження модульних приватних будинків – Руслан Кравченко, голова КОВА.
  • Національний банк поліпшив свій прогноз «воєнних втрат» банківської системи з 30% до 20% від довоєнного кредитного портфеля – НБУ.
  • Українські агропідприємства із початку 2023 року, станом на 12 липня, залучили майже 42 млрд гривень банківських кредитів – Мінагрополітики.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

  • Європейська комісія спільно з Європейським інвестиційним банком розробили стратегію інтеграції залізничних систем України та Молдови в європейську, зокрема – перехід на євроколію завширшки 1435 мм – сайт ЄК.
  • Норвегія передасть Україні додатково 1000 дронів Black Hornet для ведення розвідки та дві установки NASAMS – Бйорн Арільд Грам, міністр оборони.  Розроблений у Норвегії Black Hornet від Teledyne FLIR набув широкої популярності і є на озброєнні багатьох союзників, зокрема США та Британії.
  • Запропонувати Україні терміни вступу до НАТО наразі неможливо, оскільки це пов'язано із закінченням війни, заявила прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас – ERR.
  • Україна підписала з Данією меморандум про співробітництво у сфері відновлюваних джерел енергії, зокрема вітрової енергетики – Герман Галущенко, міністр енергетики.
  • Німеччина відмовилась від створення на території Польщі центру з ремонту танків Leopard, які були передані Україні – видання Handelsblatt. Причиною такого рішення стали завищені цінові очікування польської сторони. Пізніше стало відомо, що танки Leopard 2A5 і Leopard 2A6 будуть ремонтуватися в Німеччині і, можливо, також у Литві. Водночас у німецькому міноборони додали, що Польща і Німеччина продовжують працювати над ідеєю ремонту танків Leopard 2.
  • Європейський Союз розробляє план різносторонньої багаторічної підтримки України для допомоги у відбитті російської агресії – Politico.
  • В адміністрації Байдена відбуваються негласні обговорення щодо можливого забезпечення України ракетами ATACMS, які є в запасах Пентагону в обмеженій кількості та зарезервовані для інших цілей – ЗМІ.
  • У Сербії Вищий суд міста Ниш відхилив запит про екстрадицію ексначальника Головного управління внутрішньої безпеки Служби безпеки України Андрія Наумова, якого в Україні підозрюють у державній зраді, шахрайстві та зловживаннях – ЗМІ. Рада суду направила справу на подальший розгляд до Апеляційного суду як вищої судової інстанції.

ВОРОГ

  • Прессекретар Путіна Пєсков заявив, що Кремль розглядає надання гарантій безпеки для України від країн «Великої сімки» як посягання на безпеку Росії  – ТАСС.
  • Голова Служби зовнішньої розвідки Росії Сергій Наришкін заявив, що наприкінці червня 2023 року розмовляв із главою ЦРУ Вільямом Бернсом про те, «що робити з Україною» – ТАСС. Про деталі розмови невідомо.
  • Заступник командувача об'єднаного угруповання російських військ в Україні генерал Суровікін затриманий та ізольований у зв'язку із заколотом Євгена Пригожина та ПВК «Вагнер» – ЗМІ. Раніше голова комітету з оборони російської Держдуми Андрій Картаполов заявив, що заступник командувача об'єднаного угруповання російських військ в Україні Сергій Суровікін наразі відпочиває, не уточнивши, де саме.
  • Міністерство оборони РФ заявило, що група «Вагнер» уже завершує передачу своїх озброєнь і військової техніки у Збройні сили. Йдеться про понад 2 тисячі одиниць – «РИА Новости».
  • Заступник міністра внутрішніх справ Білорусі Микола Карпенков заявив, що тривають переговори про залучення представників ПВК «Вагнер» до підготовки бійців загонів спецпризначення МВС Білорусі – БЕЛТА.
  • За перші 5 місяців 2023 року китайські автовиробники експортували до Росії більше автомобілів, ніж будь-де, заповнивши порожнечу, яку залишили світові виробники, що пішли з ринку РФ через її вторгнення в Україну – Bloomberg.

Підготувала Марина Дмитрів

Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *