Битва за Україну. День чотириста шістдесят перший

Битва за Україну. День чотириста шістдесят перший 30.05.2023 19:26 Укрінформ Сили протиповітряної оборони вночі 30 травня знищили 29 із 31 ворожого ударного безпілотника типу Shahed 136/131. Росіяни в паніці: Москву атакували 25 дронів!

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста шістдесят перший день Великої війни: чим жили Україна та українці 30 травня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Нічна атака дронами

Сили протиповітряної оборони вночі 30 травня знищили 29 із 31 ворожих безпілотників типу Shahed 136/131 – Повітряні сили ЗСУ

Київ

–   У Подільському районі рятувальники локалізували пожежу у багатоповерхівці та будівлі (близько 1 тис. м кв). Врятовано 6 осіб

–   Дарницький район: внаслідок падіння уламків ліквідовано пожежу господарчої споруди на площі 30 м кв.

–   У Голосіївському районі внаслідок падіння уламків відбулося займання у багатоповерхівці. Його ліквідували. Рятувальники евакуювали 20 осіб. Також сталося падіння уламків, на відкриту територію.

–   У Печерському районі від падіння уламків сталося загорання 3 автомобілів. Пожежу ліквідовано.

–   Унаслідок нічної атаки 1 людина загинула, 12 постраждали. З них: шість людей отримали медичну допомогу амбулаторно, п'ятьох госпіталізували. Наразі в лікарнях міста перебуває три особи.

Київська область

–   Надійшло понад 50 повідомлень про пошкодження будинків, квартир, офісних приміщень, магазинів, гаражів і автівок.

–   5 осіб постраждали від осколкових поранень.

***

Атака безпілотників на Москву

–   Зранку Москву та Підмосков’я атакували близько 25-32 безпілотників — більшу частину з них наче б то «збила ППО», 3 безпілотники врізалися в житлові будинки, але в одного з них не здетонувала вибухівка. Постраждалих немає

–   Міноборони РФ заявило, що збито вісім дронів літакового типу. Скільки ще дронів було та що з ними сталося, у військовому відомстві РФ не уточнили.

–   Слідчий комітет Росії заявив, що його слідчі розслідують на місці «факти падіння безпілотних літальних апаратів на будинки в Москві».

–   Згідно з оприлюдненим списком місць падіння дронів у Московській області, один із них був нібито збитий неподалік резиденції Путіна.

–   У Москві після атаки дронів глушать сигнали супутникової навігації. На збої в роботі GPS скаржаться таксисти та водії. Для поліції оголошено план «Тайфун» — збирання особового складу, який залучається до ліквідації наслідків НС.

–   Слідчий комітет Росії заявив про порушення кримінальної справи «за тероризм» за фактом «атаки безпілотними літальними апаратами» будинків у Москві.

–   Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк вважає атаку БПЛА у Москві "протестом безпілотників, які відмовилися завдавати ударів проти мирних українців". Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі щодо сьогоднішньої атаки безпілотників на Москву заявив, що Україна має законне право захищатися і може "використовувати силу за межами своїх кордонів".

–   Путін заявив, що протиповітряна оборона Москви "спрацювала штатно" під час атаки безпілотників 30 травня, однак її будуть посилювати.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Путін не хоче нічого іншого, окрім як захопити Україну силою, знищити українську ідентичність, знищити українство за допомогою війни. Наступна мета Путіна – Білорусь».

Джо Байден, президент США: «Передача Україні ракет ATACMS розглядається. Це не була несподіванка (посилення нападів Росії на Київ – ред..), ось чому ми маємо продовжувати давати Україні все, що їй потрібно».

Петро Черник, військовий аналітик: «Якщо безпілотники невідомого походження проривають багаторівневу оборону і практично долітають до столиці країни, яка вважає себе наддержавою, то чи їхня зброя має якусь вартість? Тобто їхні хвалені, надмогутні, що не мають аналогів у світі С-350 «Витязь», С-400 «Триумф» та інші не змогли перехопити безпілотники. Невідомі безпілотники над Москвою – це колосальний іміджевий удар по російській системі ППО».

Гаррі Каспаров, російський опозиційний політик, ексчемпіон світу з шахів: «На жаль, треба розуміти, що російське суспільство не готове до будь-яких змін, поки не стане очевидно, що війну програно. Історичний досвід нас вчить, що зміни в Росії розпочинаються з геополітичної поразки, а повернення Криму Україні має стати цією вихідною точкою, після якої, можливо, розпочнеться процес повернення Росії в сім’ю цивілізованих народів».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

–   На Лимано-Куп’янський напрямок через проблеми з особовим складом ворог стягнув «різношерсті» війська, від казаків до кадирівців, за добу відбулося 13 боєзіткнень, 25 загарбників ліквідовані, 63 зазнали поранень – Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ ЗСУ Знищено 2 БМП, 2 мінометних комплекси, безпілотний дрон-камікадзе «Ланцет» і автомобілі.

–   Внаслідок обстрілу Силами оборони «вагнерівців», які відходять з міста Бахмут, знищено 80 та поранено 119 загарбників – Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ ЗСУ.

–   Підрозділи ракетних військ та артилерії Сил оборони Таврійського напрямку протягом доби виконали 781 вогневе завдання, втрати ворога вбитими та пораненими склали майже дві роти – Олександр Тарнавський,  командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія". Знищено та пошкоджено танк, дві гаубиці 2А65 “Мста-Б”, комплекс відеоспостереження “Муром-М”. Також було знищено два склади з боєприпасами ворога.

***

–   Україні вдалося повернути додому тіла ще 79 загиблих українських оборонців – сайт Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

–   Внаслідок російських обстрілів Донецької, Харківської, Херсонської і Запорізької областей 4 людини загинуло, 34 отримали поранення, серед них 3 дитини – дані ОВА.

–   Російська армія вбила в Україні 483 дитини і завдала поранень вже 989 дітям – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

–   Президент Зеленський в телефонній розмові обговорив із канцлером Німеччини Олафом Шольцом виконання раніше досягнутих домовленостей, посилення оборонних спроможностей України  – сайт президента.

***

Верховна Рада:

–   ухвалила закон щодо зменшення граничного віку перебування призовників на військовому обліку з 27 до 25 років.

–   утворила Тимчасову слідчу комісію із питань розслідування можливих фактів шахрайства у сфері фінансових послуг.

–   ухвалила закон щодо імплементації норм європейського законодавства в українське законодавство шляхом імплементації окремих положень acquis Європейського Союзу у сфері аудіовізуальної реклами.

***

–   Національне антикорупційне бюро проводить обшуки у керівництва "Укрзалізниці" – ЗМІ. Обшуки пов'язані зі зловживаннями на закупівлях. Голова правління акціонерного товариства "Укрзалізниця" Євген Лященко заявив, що дав Національному антикорупційному бюро роз'яснення щодо можливих зловживань у закупівлях для УЗ, хоча йдеться про період до його приходу на посаду.

–   Голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак та міністр освіти Оксен Лісовий офіційно відмовилися від наукового ступеня після звинувачень у плагіаті – ЗМІ.

–   У Київській області поліція із минулого року реєструє вдвічі більше злочинів, пов'язаних із незаконним обігом зброї – Андрій Нєбитов, начальник поліції Київщини. На сьогодні притягнули до відповідальності майже 90 осіб. Вилучили 42 автомати, 15 кулеметів, гранатометів. Понад 300 гранат, більш як 50 одиниць саморобної зброї або пістолетів, також вилучила більше ніж 130 кілограмів вибухівки та велику кількість боєприпасів.

–   30 травня по всій країні відбуваються відключення світла через спрацювання автоматики на енергетичній інфраструктурі. Його спричинило зниження частоти в об’єднаній енергосистемі України – ДТЕК. Розпочато розслідування причин інциденту. У Сумах через зниження напруги в електромережі країни зупинили тролейбуси, також частина міста залишилася без світла. У Києві через аварійне відключення електроенергії стоїть низка тролейбусних та трамвайних маршрутів. Близько 18 години НЕК «Укренерго» відновила постачання електроенергії українцям; диспетчерський центр компанії не прогнозує жодних обмежень споживання у вечірні години.

–   Кабінет Міністрів на своєму засіданні погодив призначення Олега Кіпера головою Одеської обласної державної адміністрації – сайт Уряду

–   Спеціалізована антикорупційна прокуратура подала клопотання про міжнародний розшук депутата Київради Владислава Трубіцина, обвинуваченого в одержанні 1,39 млн грн неправомірної вигоди – САП. Трубіцин перетнув кордон України 13 травня, на сьогодні місце його перебування невідоме.

–   Петиція до Президента України Володимира Зеленського із закликом підписати закон про заборону російського книжкового імпорту набрала необхідні 25 тисяч підписів – Володимир В'ятрович, народний депутат. Петиція очікує на розгляд глави держави, тим часом громадяни продовжують її підписувати.

–   Кабмін затвердив підвищення з 1 червня тарифу на електроенергію для населення до 2,64 грн/кВт-год – ЗМІ. Раніше Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) офіційно внесла пропозиції щодо визначення з 1 червня єдиного тарифу на електроенергію для побутових споживачів на рівні 2,88 грн/кВт-год (з ПДВ) у рамках першого етапу коригування цін.

***

–   Україна успішно пройшла перший перегляд чотирирічної програми МВФ та отримає 900 мільйонів доларів другого траншу – Гевін Грей, голова місії МВФ. Загальний обсяг програми МВФ складає 15,6 млрд доларів, з яких Україна вже залучила 2,7 млрд доларів у вигляді першого траншу.

–   Місія МВФ підтвердила очікування більш потужного економічного відновлення в Україні й покращила прогноз зростання українського ВВП України до «плюс» 1-3% в умовах невизначеності, пов’язаної з війною – ЗМІ.

–   Близько 62 млрд грн уже зібрано урядом у Фонді ліквідації наслідків збройної агресії. Цих коштів вистачить для першого етапу виплат – прем’єр-міністр. За оцінками Світового банку, на першочергове відновлення майна Україні потрібно 1,9 млрд доларів

–   Кабінет Міністрів на засіданні 30 травня заборонив експорт цукру – встановив нульову квоту на експорт цукру з України з 5 червня по 15 вересня 2023 року – Уряд

–   З початку року Міністерство фінансів на аукціоні з розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) залучило до державного бюджету 101,4 млрд гривень в еквіваленті – Мінфін

–   «Нафтогаз України» закупив 400 млн кубометрів природного газу в приватних українських видобувників на Українській енергетичній біржі (УЕБ) – Олексій Чернишов, очільник НАК «Нафтогаз України»

–   Від початку року станом на 30 травня 2023 року 68 агропідприємств отримали на розвиток садівництва, ягідництва, виноградарства і тепличного господарства 232 млн грн урядової грантової допомоги – Мінагрополітики.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

–   Данія збільшить оборонні витрати до $20,5 млрд до 2030 року, понад $3 млрд надасть Україні – глава Міноборони країни

–   Міністр оборони Італії Гвідо Крозетто у вівторок анонсував підготовку чергового пакета військової допомоги Україні – ЗМІ. Видання Il Messaggero напередодні писало, що до нового пакета військової допомоги Україні – вже сьомого за ліком – може увійти зенітний ракетний комплекс наземного базування SAMP/T та інші системи протиповітряної оборони.

–   Китай відхилив прохання Пентагону про зустріч між міністром Ллойдом Остіном і його китайським колегою Лі Шанфу на полях Азійського форуму з питань безпеки в Сінгапурі, який пройде цього тижня, звинувативши США в нещирості – The Wall Street Journal

–   27 держав Європейського союзу передали Грузії офіційний демарш через відновлення авіасполучення з РФ. Позиція була доведена послами ЄС у Тбілісі під час зустрічі з міністром економіки Грузії Леваном Давіташвілі – Ехо Кавказу

–   У керівній партії Грузії "Грузинська мрія" заявили, що не вважають обов'язковим узгоджувати політику Тбілісі з зовнішньополітичною лінією ЄС, доки Грузія не є членом євро спільноти – Грузия-Online. Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі на Форумі глобальної безпеки в Братиславі заявив, що однією з причин російського вторгнення "було бажання України стати членом НАТО".

–   Під час зіткнень із протестувальниками у Косово постраждали близько 25 миротворців НАТО – Reuters. Президент Сербії привів армію країни в повну бойову готовність і наказав її підрозділам наблизитися до кордону з Косово. Такий наказ надійшов після зіткнень у муніципалітеті Звечан на півночі Косова, сутички розпочалися, коли новообраний мер, етнічний албанець, спробував дістатися власного офісу.

ВОРОГ

–   МВС Росії оголосило в розшук головнокомандувача збройних сил України Валерія Залужного та командувач Сухопутними військами ЗСУ Олександра Сирського «за кримінальною статтею- РИА "Новости". За якою статтею розшукують не вказано.

–   Південно-Африканська Республіка надасть дипломатичний імунітет для двох зустрічей офіційних осіб з групи країн БРІКС. Не виключено, що у серпні туди може приїхати Путін – Bulawayo24.  Такий імунітет надається офіційним особам та експертам Організації Об’єднаних Націй, будь-якої спеціалізованої установи чи організації, а також представникам будь-якої держави, що бере участь у міжнародній конференції чи зустрічі, скликаній у Південній Африці.

–   В  Москві затримали українку, яка нібито готувала вивезення українських дітей-сиріт з окупованих територій – росЗМІ. Жінка приїхала за завданням фонду "Save Ukraine", що пов'язаний зі Службою безпеки України.

–   Самопроголошений Лукашенко призначив Костянтина Молостова новим головою Держприкордонкомітету РБ, звільнивши з цієї посади Анатолія Лапо – БелТА

–   Військові видатки Росії зросли на 9,2% у 2022 році – до 86,4 мільярда доларів США. За оцінками SIPRI, це становить 4,1% валового внутрішнього продукту (ВВП) Росії – розвідка Британії

Підготувала Марина Дмитрів

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *