Прем’єр Індії відлетів до США: на чий бік стане ще одна наддержава – Новини на KP.UA

Прем’єр Індії відлетів до США: на чий бік стане ще одна наддержава?

Фото: REUTERS/Evelyn Hockstein

Війна в Україні підштовхнула трансформацію союзів і коаліцій, що існують у світі. У той час як Росія зблизилася з Китаєм та іншими країнами з авторитарними режимами, Індія прагне налагодити добрі та взаємовигідні відносини зі США.

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді 21 червня розпочав свій триденний візит до цієї країни. І його вже назвали поворотним моментом у двосторонніх відносинах країн. У центрі уваги буде поглиблення співробітництва в оборонній промисловості та сфері технологій.

Індійського прем’єра зустрінуть у США як найближчого союзника

Про важливість цього візиту для обох країн говорить сам графік поїздки Нарендрі Моді. Прем’єр-міністр Індії у Нью-Йорку проведе низку зустрічей, звідки пізніше вирушить до Вашингтона на переговори з президентом США Джо Байденом. Очікується, що Моді відвідає авіабазу «Ендрюс», де він зустрінеться із групою американців індійського походження.

22 червня він візьме участь у святкуванні Міжнародного дня йоги у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку. Після цього Моді попрямує до Вашингтона. За інформацією індійських ЗМІ, увечері він запрошений на невелику приватну вечерю з Байденом та його дружиною.

22 червня у Білому домі пройде офіційна урочиста церемонія зустрічі індійського прем’єра. На неї запрошено понад 1 тисячу осіб. Потім Моді та Байден проведуть переговори, після яких вирушать до Конгресу США, де індійський прем’єр виступить із промовою.

– Це важливий крок у наших стосунках. Це дуже значний візит, дуже важливий візит, заявив міністр закордонних справ Індії Вінай Кватра.

Як повідомляє Reuters, очікується, що цей візит надасть Індії доступу до критично важливих американських технологій, якими Вашингтон рідко ділиться з іншими країнами, зміцнюючи новий зв’язок, заснований не лише на глобальній політиці, а й на бізнесі та економічних інтересах.

Водночас обговорюватиметься співпраця у галузі напівпровідників, кіберпростору, аерокосмічної сфери, стратегічної інфраструктури та зв’язку, комерційних космічних проектів, квантових обчислень, а також використання штучного інтелекту у промисловій та оборонній сферах.

– Американці дуже зацікавлені в Індії як противагу Китаю і хочуть відірвати її від Росії. Наприклад, компанія Apple проводить релокацію своїх виробництв із Китаю саме до Індії. І зараз американці домагатимуться від Делі, щоб вони не купували російську нафту та зброю та підтримали санкції проти Росії. А натомість Вашингтон запропонує їм свої новітні технології. Та й зараз Індія вже починає зменшувати свої покупки зброї в Росії, – розповів експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак.

Індія «за мир» в Україні

Напередодні свого візиту до США Нарендра Моді заявив, що його країна не займає нейтральної позиції щодо війни в Україні, а виступає за мир, дотримання міжнародного права і суверенітету, а також підтримує всі спроби домогтися мирного врегулювання «конфлікту».

Але за фактом Індія досі так і не оприлюднила свою чітку і чітку позицію з цього питання. Незважаючи на заяву прем’єр-міністра Нарендри Моді, Делі все ж таки більше схиляється до нейтралітету в цьому питанні.

Наприклад, протягом усієї війни в Україні Індія відмовлялася підтримувати санкції США та Заходу проти Росії. Це відбувається незважаючи на те, що Індія стає все більш важливим партнером США в галузі безпеки в Індо-Тихоокеанському регіоні, оскільки Вашингтон та Нью-Делі співпрацюють у стримуванні китайської агресії та експансіонізму.

А це викликано тим, що Росія та Індія також мають тісні військові зв’язки, оскільки Нью-Делі імпортує з Москви військову техніку, в тому числі системи протиракетної оборони. Крім того, можна припустити, що такі покупки будуть продовжуватись і в майбутньому, і, отже, такі зв’язки нелегко розірвати.

Крім цього, Індія, як і раніше, має доступ до російської нафти. З початку війни Росія стала третім за величиною постачальником нафти у Делі. А за даними Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем світу, Індія є найбільшим імпортером озброєнь у світі. І за п’ять років до російського вторгнення в Україну вона отримувала 45% своєї техніки із Росії.

Є ще один фактор – якби Делі розірвав зв’язки з Росією, Москву, природно, залучили б супротивники Індії у регіоні – Пакистан та Китай.

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді вже встиг зустрітися із Ілоном Маском. Фото: Press Information Bureau/Handout via REUTERS

Індії найбільше підходить нейтральність

Тому найбільш вдалий варіант для Індії зараз – залишатися нейтральною. Індія не може обрати ні російську, ні українську сторону у цьому конфлікті. Вибір Росії замість України викличе невдоволення Сполучених Штатів та вплине на Індію. Крім того, Індія потребує підтримки США для протидії Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні. Підтримка України та викриття Росії можуть призвести до турбулентності у російсько-індійських відносинах. Це також завдало б серйозних збитків військовим та енергетичним потребам Індії.

– Індія не може собі дозволити відверто зайняти той чи інший бік у війні в Україні. З одного боку вона отримує від Росії нафту з великим дисконтом, вона просто заробляє на цьому. З іншого боку, не може відкрито підтримати Росію, побоюючись зіпсувати відносини із США. До того ж, для індусів війна в Україні – це щось таке далеке і маловажне. Як для нас, наприклад, зіткнення індусів та мусульман у Пенджабі. До того ж Індія зараз не має таких амбіцій, як Китай – стати миротворцем, – пояснює Іван Ступак.

Чому Індія така важлива для світу і США

До позиції Індії змушені дослухатися, бо це найбільша за чисельністю населення країна світу. Крім цього, сьогодні Індія – це п’ята за величиною економіка, а до 2030 року вона може посісти третє, після США та Китаю місце. Індія також є країною з найшвидшою економікою. 2023 року Світовий банк прогнозує зростання її ВВП на 6,9%. Ну і до того ж, Індія – це офіційно визнана всім світом ядерна держава.

У Білому домі напередодні поїздки вказували, що візит Моді «підтвердить глибоку та тісну співпрацю між США та Індією та теплі сімейні та дружні стосунки, які пов’язують американців та індійців разом». Західні ЗМІ також зазначають, що Моді та Байден порушать на переговорах тему взаємодії в оборонній промисловості та у сфері технологій.

Слід зазначити, що співпраця США та Індії поглиблюється вже близько 20 років. Відносини вперше помітно покращилися після того, як Вашингтон переглянув свою політику в регіоні та приділив особливу увагу Індії – визнав її ядерний статус, відновив постачання військової техніки, перервані після індійських ядерних випробувань 1998-го, та почав проводити спільні військові навчання.

З індійської сторони, прем’єр-міністр Нарендра Моді з самого приходу до влади у 2014 році обрав курс на поглиблення співпраці зі США, особливо у сфері оборони та безпеки.

Зараз Сполучені Штати розглядають Індію як важливого партнера у своїх спробах протистояти впливу Китаю та зміцнити безпеку в Індо-Тихоокеанському регіоні. Крім того, Вашингтон хоче віддалити Індію від її традиційного оборонного партнера Росії.

А тим часом

Президент Володимир Зеленський призначив Олександра Поліщука Повноважним та Надзвичайним послом України в Індії. Поліщук – генерал-майор запасу та магістр держуправління у сфері національної безпеки.

З жовтня 2019 року обіймав посаду заступника міністра оборони. Він голова Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю.

З 2020 до 2022 року був членом делегації Тристоронньої контактної групи в Мінську, був представником у робочій підгрупі з питань безпеки.

Має досвід дипломатичної служби на посаді заступника військового представника Місії України при НАТО з 2004 до 2007 року.

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *