Понад третина українців вважає, що їхній емоційно-психологічний стан погіршився – дослідження

Український інститут майбутнього провів дослідження про те, як змінився психоемоційний стан українців. Результати опубліковано на сайті інституту 29 травня.

Згідно з даними, фізичний стан більшості українців характеризується як задовільний або радше добрий. Середня оцінка за п’ятибальною шкалою – 3,3 бала. Однак у 34% респондентів виникає суб’єктивне відчуття погіршення їхнього фізичного стану порівняно з попереднім місяцем, хоча насправді, за результатами аналогічного опитування у грудні 2022 року, оцінки фізичного стану були майже такі самі (середня оцінка – 3,35 бала).

Емоційно-психологічний стан українців оцінюють переважно як задовільний, середня оцінка за п’ятибальною шкалою становить 3 бали. Більшість українців вважає, що їхній емоційно-психологічний стан змінився, більша частина (39%) вважає, що в гірший бік. Водночас порівняно з даними минулого опитування (2,9 бала) середня оцінка емоційно-психологічного стану навіть трохи покращала.

На емоційно-психологічний настрій впливає відчуття небезпеки, яку 26% опитаних відчувають навіть удома, особливо характерно для респондентів сходу й півдня. Значна частина учасників опитування (39–44%) вважає небезпечним перебування поза своїм будинком – на роботі, у громадських місцях та закладах, просто неба на вулиці.

Помітна частина українців відчуває втому, виснаженість, тривожність, має проблеми зі сном. Помітні прояви психологічного виснаження, емоційної тривожності та розладів сну фіксують у 15–17% населення, гострі стани – у 2–3%. Психологічне виснаження характерне для жінок, особливо середнього віку (36–50 років). Емоційну тривожність частіше має молодь (18–35 років), частіше чоловіки. Розлади сну характерні для жінок похилого віку (51 або старше).

Головні три емоції, які відчувають українці останнім часом, – це тривога, очікування покращень та надія (в цьому порядку). Перша трійка емоцій, які відчувають українці, коли думають про майбутнє, – надія, очікування покращень, тривога. Загалом настрої українців, пов’язані з майбутнім, помітно позитивніші як порівняти з емоціями, які переважно відчувають зараз. Більше людей, думаючи про майбутнє, відчувають також натхнення, любов, радість і щастя – емоції, які визначають наявні настрої дуже рідко.

Дослідження проводили 16–20 травня, обсяг вибірки становив 1205 респондентів. Опитування проводили по всій Україні, окрім окупованих територій. Вибірка репрезентує доросле населення України інтернет-користувачів віком від 18 років. Статистична похибка з імовірністю 0,95 не перевищує 2,9%.

Марія НІКОЛАЄНКО
журналістка

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *