Штучний інтелект написав наукову статтю про себе та погодився на її публікацію

Альміра Тунстрем, співробітниця Гетеборгського університету (Швеція) дала завдання ШІ-алгоритму GPT-3 — написати статтю на 500 слів про себе, забезпечивши текст посиланнями на дослідження у сфері ШІ та цитатами дослідників. Бот впорався із завданням за дві години, чим здивував вчену, повідомляє insider.com.

За словами Тунстрем, GPT-3 досить добре виконав завдання. Вона назвала його роботу “досить хорошим” дослідженням. Після успішного експерименту Тунстрем спробувала опублікувати текст у рецензованому академічному журналі, тому що їй було цікаво, чи можна опублікувати статтю, написану не людиною? Вона також запитала у ШІ, чи згоден він на публікацію, і він відповів “так”. Дослідниця також запитала, чи не вбачає ШІ у такому разі конфлікту інтересів, на що алгоритм відповів “ні”.

Альміра написала про свій експеримент редакторам журналу Scientific American, зазначивши, що сама можливість публікації тексту авторства GPT-3 викликає низку юридичних та етичних питань.

“Можливо, академічним виданням доведеться пристосуватися до того, що в майбутньому вони почнуть отримувати все більше рукописів, створених за допомогою ШІ, та й сама цінність досягнень людей-дослідників може змінитися, якщо щось розумне, таке як ШІ, зможе привласнити собі частину їхньої роботи”, — прокоментувала Тунстрем.

Вчена зазначила, що після експерименту вона та її колеги почали ставитися до GPT-3 як до живої істоти, хоча вони розуміють, що алгоритм таким не є. “Почуття” ШІ — гостра тема для суперечок серед вчених, яка не вщухає відтоді, як алгоритм LaMBDA попросив найняти для себе адвоката. Однак багато експертів заявляють, що ШІ-технології ще не просунулися до рівня людей.

У коментарі виданню Insider Тунстрем зазначила, що експеримент дав позитивні результати та був добре сприйнятий у спільноті вчених, які займаються питаннями розвитку штучного інтелекту. Вона заявила, що її колеги з інших інституцій намагаються повторити експеримент. За її словами, GPT-3 продемонстрував свої можливості, показавши, що може писати не лише про себе, а й на інші теми.

Топ-новини зараз:
• Гіркін розкрив подробиці нічних вибухів у Луганську
• Перша репетиція осені: прогноз погоди в Україні 13 липня
• Після завершення бойових дій Україна потрапить до списку найбільш відвідуваних країн світу – експерт
• Над Тернополем стояло два сонці: подробиці

Источник: www.vesti-ua.net

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *