Роль та різновиди систем контролю тиску в гумі TPMS

Система контролю тиску в шинах (TPMS), плавно та непомітно стала певним стандартом сучасного ринку автомобілебудування в середньому та представницькому класі. Система розроблена для моніторингу тиску повітря в шинах та інформування водія, якщо воно опускається нижче за рекомендований рівень. TPMS буває двох типів: пряма (Direct) та непряма (Indirect).

  • Пряма система TPMS оснащена датчиками тиску, встановленими всередині кожної шини, які надають дані у реальному часі. Якщо показник автошини опускається нижче встановленого порогу, на панелі приладів висвічується повідомлення.
  • Непряма TPMS заснована на роботі антиблокувальної системи (ABS), контролює швидкість обертання коліс. Якщо одне з коліс недостатньо накачано, це відбивається на довжині кола, воно обертатиметься з іншою швидкістю, що викличе активацію сигналу тривоги.

Незважаючи на те, що TPMS ефективно попереджає водія про знижений тиск, вона не замінює потреби регулярних ручних перевірок. Датчики можуть виходити з ладу, а система зазвичай реагує лише на значні відхилення тиску.

Роль та різновиди систем контролю тиску в гумі TPMS

>

Кращі практики

Існує ціла низка рекомендацій з боку автовиробників. Представництво магазину Autoshini.Com в Києві виділило кілька найважливіших:

Регулярно перевіряйте тиск у шинах

Перевірки слід проводити не рідше одного разу на місяць, а також перед тривалими поїздками або при перевезенні важких вантажів. Пам’ятайте, що значення можуть коливатися в залежності від змін температури, тому особливо важливо проводити виміри в холодні або спекотні місяці.

Слідуйте рекомендаціям виробника

У кожного автомобіля є рекомендовані рівні тиску в колесах, які зазвичай можна знайти в посібнику користувача або на наклейці всередині дверей з боку водія. Показники часто відрізняються для передніх та задніх шин в залежності від конструкції машини та розподілу навантаження.

Якісний шинний манометр

Ручні манометри шини недорогі та прості у використанні. Замір слід проводити коли холодна гума, після тривалої стоянки, так як тепло, що виділяється під час руху, може підвищити значення та дати неточні показання.

Роль та різновиди систем контролю тиску в гумі TPMS

Зношування гуми

Нерівномірне зношування гуми вказує на відхилення в роботі системи. Наприклад, надмірне зношування по краях вказує на недостатній тиск, в той час як зношування в центрі протектора говорить про надмірні значення. З огляду на подорожчення багатьох брендів, комплект автошини ставиться вкрай цінним ресурсом, вартість китайского комплекту також вражає темпами зростання. Ознайомитися з цінами та асортиментом ринку можна за наступним посиланням https://autoshini.com/winter-tyres.

Майбутнє шинних технологій: що далі?

У міру розвитку автомобільної промисловості, разом із нею розвиваються й технології шин. Однією з найперспективніших інновацій є інтелектуальні автошини, які оснащені датчиками, що передають інформацію в режимі реального часу про тиск, температуру та знос протектора безпосередньо на смартфон водія. Ці датчики можуть визначати навіть незначні коливання тиску, дозволяючи коригувати ситуацію до виникнення серйозних проблем.

Крім того, виробники розробляють колеса, що самонакачуються, які автоматично регулюють власний тиск за допомогою вбудованих насосів. Ця технологія, вже випробувана у комерційних та військових транспортних засобах, може усунути необхідність для водіїв вручну контролювати показники у гумі, що ще більше підвищить безпеку та ефективність.

Екологічні міркування також стимулюють розробку безповітряних моделей, які використовують структурні компоненти для підтримки форми та вантажопідйомності, повністю усуваючи необхідність у стиснутому повітрі. Ці інновації, що поки що знаходяться на ранніх стадіях, можуть зробити революцію в тому, як автошини проектуються та обслуговуються в майбутньому.

Простий крок до підвищення продуктивності

Тиск у колесах нерідко залишається поза зоною уваги водіїв, проте він відіграє ключову роль у забезпеченні безпеки, продуктивності та економічності автомобіля.

Незалежно від того, чи їздите ви на роботу щодня, далекобійник чи менеджер автопарку, підтримання належного технічного стану автошини має бути у пріоритеті. Хоча системи контролю спростили відстеження стану гуми, регулярні ручні перевірки залишаються найкращим способом переконатися, що шини завжди працюють якнайкраще.

З розвитком технологій, майбутнє обіцяє ще більше зручності та безпеки для водіїв. Доти слідкувати за технічним станом шини — це невеликий, але важливий крок, який суттєво підвищить безпеку та паливну економічність.

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *