Пушиліну оголосили ще одну підозру — у депортуванні дітей з Маріуполя

Фото: t.me/SBUkr

Україна заочно оголосила голові так званої «ДНР» Денису Пушиліну ще одну підозру — у депортації дітей. Про це 1 жовтня повідомили СБУ та Офіс генерального прокурора.

– Служба безпеки, Національна поліція та Офіс Генпрокурора зібрали та верифікували масштабну доказову базу щодо насильницької депортації щонайменше 31 української дитини з тимчасово захоплених районів Донеччини до рф, — заявила СБУ.

Після повномасштабного вторгнення 16 хлопців та 15 дівчат вивезли в пансіонат «Поляни» у Підмосков’я, який входить до структури управління справами президента РФ.

– Серед них – троє дітей з Маріуполя, яких рашисти примусово забрали у батька, а його відправили до Оленівської колонії. Також з Маріуполя депортували 19 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Ще 9 неповнолітніх викрали з дитячих соціальних центрів у містах Шахтарськ та Харцизьк, — розповіли в СБУ.

У травні 2022 року Пушилін підписав «постанову № 84» про виїзд дітей нібито для «оздоровлення» у медустановах та закладах відпочинку в Росії. Виконання доручив своїй «радниці» Елеонорі Федоренко та Світлані Майбороді, яка очолює так звану «Службу у справах сім’ї та дітей ДНР».

Дітей спочатку відвозили до окупованого Донецька, потім автобусами переправляли до Ростова-на-Дону, а далі літаком – до Москви. Борт належить до спеціального льотного загону «Росія», який знаходиться у підпорядкуванні управління справ президента.

Надалі частину дітей передали на «виховання» громадянам РФ. Зокрема, одну дитину влаштували до родини Марії Львової-Бєлової – уповноваженої президента РФ з прав дитини (вочевидь, йдеться про Богдана Єрмохіна, який вже повернувся в Україну). Найменшій депортованій дитині було шість років, найстаршим – 17. 25 з 31 дітей залишаються у РФ.

– Попри наявність у неповнолітніх свідоцтв про народження українського зразка, їм зробили аналогічні «документи» так званої «днр», а потім оформили російські паспорти та передали до російських прийомних сімей, — розповіли в Офісі генерального прокурора.

Влада Росії на законодавчому рівні спростила передачу дітей з окупованих територій України та допомогла російським родинам взяти їх під опіку. Депортація дітей не відповідала вимогам міжнародного гуманітарного права, оскільки не була виправдана міркуваннями безпеки або станом здоров’я. Росія відповідно до міжнародного законодавства мала повернути їх на територію України.

– Трьох малолітніх дітей вдалося самотужки забрати їхньому батьку з Маріуполя. Трьох підлітків з цієї групи повернула українська влада. Ще 25 дітей на сьогодні залишаються у депортації, — зазначили в прокуратурі.

У березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт Путіна та Львової-Бєлової за примусову депортацію дітей з України до Росії.

  • 27 грудня 2023 року Дениса Пушиліна заочно засудили до 15 років за посягання на територіальну цілісність та недоторканність України.
  • 19 листопада 2023 року депортований з Маріуполя до Росії Богдан Єрмохін повернувся до України у день свого 18-річчя.

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *