Вроцлав – під загрозою затоплення, а кількість загиблих у Польщі зросла до трьох осіб

Фото: AFP

Польща – одна із країн Європи, яка чи не найбільше постраждала внаслідок сильної повені. Проливні дощі, які йшли з 12 вересня, накоїли чимало лиха. Третій найвищий рівень небезпеки оголошено для Опольського, Сілезького, Малопольського і Нижньосілезьке воєводств, повідомляють польські ЗМІ.

Станом на ранок 16 вересня кількість загиблих внаслідок повені в південній частині Польщі зросла до трьох осіб, а під загрозою затоплення опинилися такі великі міста як Вроцлав. Про це пише Укрінформ. Так, у населеному пункті Нови Свентув Опольського воєводства рятувальники у затопленому водою будинку виявили тіло жінки.

Раніше у потоці води у місті Бельсько-Бяла Сілезького воєводства виявили тіло чоловіка. А першою жертвою повені став житель міста Клодзко Нижньосілезького воєводства.

Фото: EPA

У кількох містах Польщі, де “велика” вода прорвала дамби та зруйнувала мости оголосили примусову евакуацію. Також через розлив з берегів річки Ниса-Клодзка повну евакуацію проводять у лікарні в Нисі в Опольському воєводстві. Там вода прорвала двері та потрапила у приміщення. Пацієнтів перевозять у лікарню в Ополє.

Зазначимо, що нинішню повінь у Європі вже порівнюють із повінню, яка сталася у 1997 році. Тоді вийшли з русел річки Одра і Морава. Природне лихо торкнулося південної та західної частин Польщі, Чехії, східної Німеччини (Лужиця), північно-західної Словаччини та східної Австрії. У Чехії, Німеччині та Польщі тоді загинуло 114 осіб і було завдано матеріальної шкоди майже на 4,5 млрд дол. США. 56 людей загинули в Польщі, а збиток оцінювався приблизно в 3,5 млрд доларів. Саме в Польщі ця повінь вважається однією з найкатастрофічніших за всю історію країни, через що їй дали назву Повінню тисячоліття.

Sytuacja przy tamie w Stroniu Śląskim #Powodź #Boris pic.twitter.com/zCxD6TRxkq

— piotrek (@gemini_ftp) September 15, 2024

 

  • 14 вересня повені в Центральній частині Європи досягли критичного рівня. Річки виходять із берегів, міста йдуть під воду. Жителів постраждалих районів евакуювали у безпечніші місця.
  • 16 вересня прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск доручив запровадити у країні режим стихійного лиха.
  • Станом на 9 годину ранку 16 вересня через повінь у Європі за зміненими маршрутами курсують чотири потяги. 

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *