ЮНЕСКО “рішуче засудило” російський обстріл Одеси та пошкодження трьох музеїв в історичному центрі міста

Спеціалізована установа ООН із питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) “рішуче засудила” обстріл російськими окупантами району Одеси, де розташовано один з об’єктів світової спадщини – історичний центр Одеси. Заяву ЮНЕСКО було опубліковано 21 липня.

“Ці події усього за два тижні після обстрілу, який зруйнував історичну будівлю у Львові, – це другий наразі напад на територію, яка охороняється Конвенцією про всесвітню спадщину. […] Цей обстріл також збігся з руйнуванням Культурного центру народної творчості та художньої освіти в місті Миколаєві, за 100 км від нього. ЮНЕСКО висловлює підтримку одеситам і висловлює щирі співчуття сім’ям загиблих”, – ідеться в повідомленні.

В організації зазначили, що російський обстріл пошкодив кілька музеїв на території об’єкта всесвітньої спадщини, зокрема Одеський археологічний музей, Одеський морський музей та Одеський літературний музей, які відзначено “Блакитним щитом” – захисною емблемою Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у разі конфлікту.

“ЮНЕСКО закликає до припинення нападів на культурні цінності, які є під охороною широко ратифікованих міжнародних нормативних документів. Ця війна є дедалі більшою загрозою для української культури. На сьогодні ЮНЕСКО підтвердило збитки 270 культурним об’єктам в Україні з [початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну] 24 лютого 2022 року”, – наголосили в ООН.

В Україні розташовано вісім об’єктів світової культурної спадщини, які перебувають під охороною ЮНЕСКО.

Контекст:

Російські окупанти три ночі поспіль атакували південні регіони України за допомогою ракет і дронів-камікадзе, зокрема били по портовій інфраструктурі. В оперативному командуванні ЗСУ “Південь” вважають це шантажем, пов’язаним із відмовою РФ продовжувати “зернову угоду” до виконання умов окупантів.

У ніч на 18 липня росіяни атакували ракетами й дронами південні та східні області України. Уламками збитих ракет і вибуховою хвилею пошкоджено об’єкти портової інфраструктури в Одесі, поранено чоловіка. У Миколаєві було влучання в об’єкт промисловості, пожежу загасили.

У ніч на 19 липня РФ атакувала ракетами порти Одеса і Чорноморськ. Під обстріл потрапила портова інфраструктура, яку залучено до роботи “зернового коридору”. Під час удару по порту Чорноморськ було знищено 60 тис. тонн зерна, поінформували Мінагрополітики. Унаслідок масштабного обстрілу окупантами Одеської області постраждало не менше ніж 10 цивільних, зокрема дев’ятирічний хлопчик.

У ніч на 20 липня російські загарбники атакували Одеську й Миколаївську області. За даними Повітряних сил ЗСУ, під удар потрапили порти, причали, житлові будинки й торговельні мережі в Миколаєві й Одесі. Ворог випустив 19 дронів Shahed-136/131 і 19 ракет різного типу (“Онікс”, Х-22, “Калібр”, “Іскандер-К”), українській армії вдалося знищити 18 повітряних цілей.

У Миколаєві окупанти влучили в житловий будинок, за останніми даними, двоє людей загинули і 19 поранено. В Одесі – один загиблий і восьмеро постраждалих, зафіксовано приліт по складах в Одеській області.

Юрій ЗІНЕНКО
редактор, журналіст

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *