Ексголові МОЗ Степанову повідомили про підозру

Ексголові МОЗ Максиму Степанову повідомили про підозру

Фото: facebook.com/maksym.stepanov.official

Колишньому міністру охорони здоров’я Максиму Степанову повідомили про підозру. Про це повідомила LIGA.net з посиланням на співрозмовника  в правоохоронних органах. 

– 20 липня Степанову повідомили про підозру за ч. 5 ст. 191 (привласнення майна) та ч. 3 ст. 209 (відмивання грошей) Кримінального кодексу, — написало видання.

За інформацією «Слово і діло» з власних джерел, Степанов на початку року виїхав за кордон.

Максиму Степанову повідомили про підозру як ексдиректору «Поліграфкомбінату». Він очолював державне підприємство у 2011-2016 роках.

21 липня НАБУ і САП повідомили, що схему заволодіння коштами державного підприємства «Поліграфічний комбінат «Україна» на понад 450 млн грн. 20 липня про підозру повідомили пʼяти особам, у тому числі колишньому директору «Поліграфкомбінату» та двом громадянам Естонії.

За даними слідства, у 2013 році тодішній очільник «Поліграфкомбінату» придбав на підставних осіб естонську компанію, висловивши іноземним партнерам обов’язкову вимогу співпраці – постачання продукції через «потрібну» компанію. Надалі організував закупівлю матеріалів для виготовлення бланків документів (паспорти громадян України, ID-карти, посвідчення водія тощо) через цю компанію. Компанія-прокладка закупляла матеріали напряму у виробників, після чого перепродавала їх держпідприємству за завищеною у 4-6 разів вартістю. Упродовж 2013-2016 років, через цю схему група зловмисників заволоділа коштами на суму близько пів мільярда гривень.

Також Степанов запатентував на підконтрольну компанію право інтелектуальної власності на імплантовані захисні елементи, що використовуються в українських паспортах. 

– Таким чином кожен громадянин, отримуючи документи, не лише переплачував вартість внаслідок завищень при закупівлях, але й «донатив» чиновника за його «інтелектуальний внесок», – заявили антикорупційні органи.

На початку 2022 року Кабмін змінив технічні вимоги та зображення захисних елементів українських документів.

Максим Степанов був міністром охорони здоров’я України в уряді Дениса Шмигаля із березня 2020 року до травня 2021 року. До цього, із січня 2017 року, Степанов обіймав посаду голови Одеської обласної державної адміністрації.

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *