У діяльності НАБУ планують використовувати нейромережі і штучний інтелект – директор бюро

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) планує залучити до своєї роботи новітні цифрові технології, зокрема штучний інтелект. Про це директор НАБУ Семен Кривонос повідомив “Укрінформ” в інтерв’ю, яке опублікували 21 червня.

Перед цим він зазначив, що НАБУ “тоне в паперовій рутині” й до кінця року в бюро планують перехід на обмін електронними документами між НАБУ, Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою та Вищим антикорупційним судом.

“По цифровізації в нас є ще інші плани. Це запровадження технології штучного інтелекту, нейромереж і аналітичних інструментів у роботі бюро. Ця технологія здатна аналізувати величезні масиви даних, виділяти окремі елементи й підозрілі дії. Система дозволяє в режимі реального часу на основі аналізів трафіків, довіреностей, прописок відслідковувати і вибудовувати взаємозв’язки”, – сказав Кривонос.

Директор бюро підкреслив, що згадана ним технологія розпізнає обличчя, транскриптує аудіо в текст і самонавчається.

“Ми ведемо перемовини з однією компанією, яка таким аналітичним продуктом володіє, і проводимо проєктні роботи. Одне з простих завдань, яке я ставив розробнику: чи можна, наприклад, виявити в тендерах Prozorro, як компанія Х протягом конкретного періоду часу взяла участь у 50 закупівлях, де є ознаки аномально завищених цін на певну категорію товарів? Цією компанією володіє Іванов через Сидорова, при цьому Сидоров фігурував у кримінальних провадженнях, пов’язаних із розкраданнями, отриманням неправомірної вигоди, а в нього номер телефону засвітився в переговорах з якимось олігархом. Ось такий об’єм даних може робити штучний інтелект”, – пояснив він.

Кривонос стверджує, що якщо цю його “амбіцію” буде реалізовано, НАБУ опиниться “попереду не лише в Україні, а й у світі”.

“Зараз активно впроваджуються інструменти штучного інтелекту, але ми хочемо бути в клубі країн, які успішно користуються такими програмами. До речі, програма Palantir, яка дозволила свого часу виявити бен Ладена, також базується на подібних алгоритмах”, – сказав директор НАБУ.

Юрій ЗІНЕНКО
редактор, журналіст

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *