Активіста, який наклеїв на машини ООН напис “некорисні”, викликають до суду

Українському фотографу Йосипу Гусаку, який наклеїв на машини Організації Об’єднаних Націй у Києві напис “некорисні” (useless), надіслали повістку до суду. Про це він повідомив 20 червня у своєму Twitter.

Згідно зі скріншотом СМС, опублікованим Гусаком, його викликають на засідання 22 вересня 2023 року як особу, яку притягують до адміністративної відповідальності.

Мені ухвалили суд на моє день народження! pic.twitter.com/ls2dkSjAgW

– Йось/*. * (@yo_syp) June 20, 2023

Причина виклику до суду – акція, яку Гусак провів після підриву росіянами Каховської ГЕС.

Фотограф приклеїв на машину ООН папір, на якому було написано seless. Разом із першою літерою абревіатури ООН англійською (UN) вийшло useless – “некорисні”. Фото Гусак опублікував 7 червня у своєму Instagram.

Подивитися цю публікацію в Instagram

Публікація від Йось (@yo.syp)

Пізніше він оголосив аукціон на літеру “U” із плаката, яку було обрізано. Кошти з аукціону фотограф вирішив спрямувати у благодійні фонди для допомоги жителям Херсонської області.

Подивитися цю публікацію в Instagram

Публікація від Saint Javelin (@saintjavelin)

А вже 10 червня Гусак повідомив, що на нього склали протокол про адміністративне правопорушення.

Подивитися цю публікацію в Instagram

Публікація від Йось (@yo.syp)

Контекст:

ООН зазнала жорсткої критики з боку України за свою слабку реакцію на підрив росіянами Каховської ГЕС. Зокрема, пресслужба ООН, коментуючи ситуацію, зазначила у Twitter: “Цивільні особи й цивільна інфраструктура не є цілями – їх потрібно захистити, у всі часи, усюди”. Прямої згадки катастрофи, як і згадок країни-агресора Росії, у пості не було.

Навіть більше, уранці 6 червня, коли стало відомо про скоєний російськими окупантами злочин, ООН опублікувала твіт про день російської мови.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 9 червня різко висловився про реакцію ООН: “Набрали в рот води щодо подій [в Україні]. Я думаю, якби вони набрали в рот дніпровської води, замішаної на машинному мастилі, крові, зі смородом мертвих тварин, – можливо, вони б трохи інакше поводилися. Але оскільки Нью-Йорк далеко і там інша вода, вони примудрилися цілий день мовчати й нічого не робити”.

Ольга БЕРЕЗЮК
журналістка

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *