В Україні стартувала національна програма з упровадження цифрової технологічної діагностики раку

В Україні стартувала національна програма з упровадження цифрової технології діагностики раку, яка, імовірно, допоможе виявленню злоякісних утворень і встановленню точного діагнозу удвічі швидше. Про це повідомили виданню “ГОРДОН” у пресслужбі проєкту.

За останніми даними Національного канцер-реєстру України, щороку приблизно 140 тис. українців ставлять діагноз “рак” і 63 тис. (45%) хворих помирають.

В основі успішного лікування онкологічних захворювань – виявлення злоякісних утворень на початкових стадіях, встановлення правильного діагнозу і моніторинг захворювання, нагадали у пресслужбі програми.

Автори програми хочуть запровадити в Україні “план національної цифрової патології” – сучасний рівень діагностики онкологічних захворювань в Україні, який уже багато років є стандартом у медицині країн Європи, Ізраїлю, Великобританії й Америки. Це рятуватиме тисячі життів щороку і полегшить страждання пацієнтів в очікуванні діагнозу.

Програма охоплює впровадження унікальної для України медичної технології цифрового сканування, зберігання та оброблення гістологічних препаратів, створення інфраструктури, цифрових сховищ і національної бібліотеки знімків для підвищення кваліфікації лікарів-патологів, а також установлення понад 100 цифрових сканерів у медзакладах і лабораторіях по всій Україні.

Крім швидкого встановлення точних діагнозів, технологію цифрової патології буде відпрацьовано й упроваджено в медицину України як рутинний процес, а також занесено до списку діагностичних процедур на рівні регуляторів країни.

Програму ініціювала і впроваджує команда медиків на чолі з Тиграном Амаляном – українським лікарем, медичним експертом і меценатом, на рахунку якого впровадження в Україні десятків новітніх технологій, зокрема технології для безкровних ЛОР-операцій, протезування аортального клапана без розрізу грудної клітки та зупинки серця, а також нейронавігаційних систем для операцій на головному мозку.

“Саме використання цифрового сканера, в основі якого лежить цифрова патологія, може кардинально покращити ситуацію з діагностикою та лікуванням онкологічних захворювань. За рахунок оцифрування пацієнти зможуть проконсультуватися з іншими фахівцями з будь-якої точки світу, просто передавши посилання на файл. Крім того, сканер дає можливість використовувати бази даних цифрових знімків у науково-дослідній роботі для діагностики й, відповідно, правильного лікування нетипових захворювань. Оцифрування препарату також допоможе патологам використовувати нейромережі або штучний інтелект”, – розповів Амалян.

Перший цифровий сканер уже прямує до України. Апарат установлять в одній зі столичних гістологічних лабораторій, де проводитимуть найбільше онкодосліджень і де працюють провідні патологи країни, включно з кафедрою патологічної анатомії НМУ України.

Бюджет програми становив понад 7,5 млн грн, тому “Міжнародний фонд медичних інновацій”, який є частиною команди програми, розпочав збір на підтримку ініціативи. Зокрема, було організовано благодійний вечір, на якому зібрали перші 300 тис. грн.

Збір триває, підтримати боротьбу медиків та українців з онкологічними захворюваннями можна за посиланням.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *