Купити антибіотики під час війни: хто випише рецепт

Вже з 1 серпня 2022 року українці зможуть купити антибіотики лише за рецептом лікаря, а з 2023 року лише за електронним рецептом. Чим може обернутися таке нововведення МОЗ для українців, особливо в період дії військового стану – з’ясовував “Апостроф”.

Хороша ідея

Ідея продажу антибіотиків лише за рецептом, як, наприклад, в ЄС, для України не нова. Спочатку уряд планував зробити це у 2019 році в рамках “Національного плану дій із боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів”, потім у 2020 році, і нарешті переніс на квітень 2022 року. Однак широкомасштабне вторгнення Росії змусило відкласти цю фармацевтичну реформу. Нині ж влада вирішила нічого не відкладати, і вже за два тижні антибіотики в аптеках відпускатимуться лише за рецептом.

У МОЗ зазначають, що пацієнти отримуватимуть електронний рецепт для придбання антибіотиків власним коштом вже з серпня 2022 року.

“Це перший етап впровадження електронного рецепту на всі рецептурні препарати в Україні та перший крок у вирішенні проблеми неконтрольованого вживання лікарських засобів. Регулювання відпуску антибіотиків шляхом введення електронного рецепту – одне з рішень, що дозволить відстежувати дані про призначення та обсяги використання антибіотиків в Україні, а також протистояти антибіотикорезистентності, в результаті якої все більше і більше інфекцій набувають стійкості до медикаментів”, – пояснюють у МОЗ.

Логіка такого рішення зрозуміла та виправдана: через надмірне та необґрунтоване застосування антибіотиків (часто українці виписують їх самі собі) розвивається так звана антибіотикорезистентність. Це процес, коли внаслідок частого застосування препаратів у шкідливих мікроорганізмів виробляється імунітет до антибіотиків і ліки просто перестають діяти. Збудники інфекцій модифікуються, і позбутися їх за допомогою антимікробних препаратів вже стає неможливо.

У такому разі є два виходи: або приймати потужніші антибіотики так званої групи резерву, або фарм-компаніям потрібно розробляти нові ліки.

Але потужніші антибіотики і коштують дорожче, і є токсичнішими для організму. А розробка нових препаратів — це час, який не завжди є. Адже, за даними ВООЗ, людство вже знаходиться на порозі так званої постантибіотичної ери, коли поширені інфекції та незначні травми знову можуть стати смертельними. Вже зараз медикам дедалі складніше лікувати пневмонію, туберкульоз, зараження крові.

“Нерегульоване застосування антибіотиків завдає колосальної шкоди людям. Тому змінити стереотипи поведінки людей, щоб вони не приймали антибіотики без рекомендацій лікаря – це дуже правильна і потрібна ідея. Це абсолютно здорово та надзвичайно потрібно”, – пояснює “Апострофу” заступник голови правління Всеукраїнського лікарського співтовариства. Костянтин Надутий.

У що це виллється

Але струнка теорія, як завжди, має всі шанси розбитися об реалію української практики.

По-перше, перш ніж вводити антибіотики за рецептом для людей, непогано було б встановити жорсткий контроль за застосуванням антибіотиків у ветеринарії та тваринницькій продукції: м’ясі та молоці. Адже споживання антибіотиків у залишкових кількостях із цих продуктів наново формує резистентні штами мікроорганізмів в організмах людей.

По-друге, щоб отримати рецепт на антибіотик у лікаря, необхідно потрапити на прийом до цього лікаря. І в мирний час це не завжди було просто: черга в HELSI до “сімейників” була розписана на кілька тижнів уперед. Зараз, очевидно, це буде ще складніше: за словами міністра охорони здоров’я, Україну покинули понад 2,2 тисячі лікарів. А є ще медичні працівники, які пішли на фронт і залишилися замкненими в окупації. Їм точно не до рецептів. Крім того, пошкоджено 700 закладів охорони здоров’я, з них 100 зруйновано вщент.

“Доступність кваліфікованої медичної допомоги через війну в деяких містах дорівнює нулю, а в деяких містах суттєво знизилася: Запоріжжя, Дніпро, Миколаїв. А якщо брати села, то є й такі, де лікарів взагалі немає. Вони виїхали з сім’ями. Тому до доступності допомоги є багато питань”, – додає Надутий.

Відсутність нормального доступу до лікарів спричиняє низку інших супутніх проблем:

– “Чорний” ринок протимікробних препаратів, який підживлюватиметься контрабандою, контрафактом, простроченими ліками. Чи варто говорити, до яких ризиків у сфері здоров’я це може призвести.

“До нас прийшла величезна кількість не врахованої як слід гуманітарної допомоги. І там були наркотичні анальгетики і зокрема антибіотики широкого спектру дії. Європа нам допомогла абсолютно щиро, але де ці препарати зараз, у яких кількостях, як контролюється їхній обіг – невідомо. Почнеться відпуск за рецептами, і виявиться, що половина цих препаратів вже на “чорному” ринку. Що зміниться? Люди як приймали самі, так і прийматимуть антибіотики, тільки хтось собі при цьому набиватиме кишені”, – зазначив Надутий.

– Купівля антибіотиків у ветеринарних аптеках. А це препарати, які не допущені для застосування людьми, адже у ветеринарії інші стандарти безпеки (у крайньому випадку хвора тварина просто присипляється).

Очевидно, у МОЗ все ж таки розуміють, що без доступності допомоги на місцях, відпуск антибіотиків за рецептом загрожує перерости у великі проблеми. Тому запевняють, що протягом перехідного періоду, який триватиме до кінця 2022 року, електронний рецепт можна буде отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації із сімейним лікарем.

Простіше кажучи, рецепт на антибіотики може виписати лікар навіть у приватній клініці під домом.

“Але взагалі це перекручує систему охорони здоров’я. Препарати має призначати лікар, який відповідає за пацієнта. А якщо пацієнт просто піде до гінеколога, дасть 100 гривень і попросить виписати рецепт, то виходить, що обійти заборону можливо. У Європі вивчався досвід виписки стоматологами медикаментів, не пов’язаних з наданням стоматологічної допомоги, і виявилося, що навіть там можуть виписати будь-що, на підставі ліцензії на стоматологічну практику, – пояснює Надутий.- Логічніше було б докладати зусиль для реклами адекватного застосування антибактеріальної терапії. Щоб у пацієнтів виникла потреба у кваліфікованій допомозі медиків, а не порад з інтернету чи фармацевтів в аптеці”.

Топ-новини зараз:
• Зросла кількість загиблих після вчорашнього обстрілу Харкова
• Ці знаки зодіаку дружбу можуть підтримувати лише заради власної вигоди
• Під Херсоном окупантів взяли в котел: ті вимагають "зелений коридор"
• Ворог вночі накрив вогнем три райони Дніпропетровської області

Источник: www.vesti-ua.net

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *