Битва за Україну. День чотириста сорок дев’ятий

Битва за Україну. День чотириста сорок дев’ятий 18.05.2023 20:03 Укрінформ ППО відбила кілька хвиль атак рф: знищено 29! із 30 крилатих ракет. ЗСУ за добу просунулися вперед на бахмутському напрямку на 2 км в ширину і на 700 м у глибину.

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста сорок дев’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 18 травня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Нічна масована атака росії на Україну

Із 21:00 17 травня по 05:30 18 травня російські окупанти здійснили кілька хвиль ракетних атак із різних напрямків, випустили 30 ракет. Силами та засобами протиповітряної оборони Повітряних Сил, у взаємодії з іншими складовими Сил оборони України, знищено 29 крилатих ракет – Валерій Залужний, Головнокомандувач ЗСУ. Також збито два ударних БпЛА Shahed-136/131 та два розвідувальних БПЛА оперативно-тактичного рівня.

Нічна масована атака росіян по Україні пошкодила низку об’єктів енергетичної інфраструктури, проте обмежень споживання не передбачається – Міненергетики.

Київщина. Усі ворожі цілі збиті. У Дарницькому, Деснянському та Дніпровському районах Києва – падіння уламків. Попередньо, без жертв. У Київській області через падіння їх уламків ракет пошкоджені декілька приватних будинків.

Одещина. Більшість ракет збито. Попадання у промисловий об'єкт. 1 загиблий, 3 поранених.

Херсонщина. Був обстріл облцентру. Після вибухів – пожежа.

Миколаївщина. Виникла пожежа на одному з підприємств, постраждалих та травмованих немає.

Хмельниччина. Частково пошкоджені кілька ділянок розподільчих мереж, знеструмлені три населені пункти, постраждалих немає.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, Президент України: «Ми продовжуємо нашу роботу заради звільнення Криму, обов’язково буде його повноцінне повернення в державну систему України… Зараз усе більше лідерів держав усвідомлюють, що без повернення Криму не буде повернення спокою міжнародним відносинам і повної сили міжнародному праву».

Наталія Галібаренко, глава місії України при НАТО: «Ми зараз кажемо міжнародним партнерам: проявіть терпіння, не тисніть надто сильно. Зараз важливіше подумати, що ще можна зробити для того, щоби цей контрнаступ був успішним. Один контрнаступ не може визначити хід усієї війни. Може знадобитися і кілька контрнаступів – ми не розкриваємо цього. Цей контрнаступ буде важливим, але давайте не будемо надмірно на ньому фокусуватися, навіть якщо обсяг звільнених територій буде не дуже вражаючим».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

На Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках протягом доби відбулися 17 бойових зіткнень, найгарячіші бої ведуться за міста Бахмут і Мар’їнка – оперативна інформація Генштабу станом на 18:00.

3-я окрема штурмова бригада у складі Сухопутних військ ЗСУ повідомила про прорив на західних околицях Бахмута – захисники просунулися на 2000 м в ширину і на 700 м у глибину. За оцінкою захисників, попередньо, у ворога щонайменше 50 "200-х" та до сотні "300-х".

Сили оборони України на Таврійському напрямку за добу знищили та пошкодили 24 одиниці озброєння та військової техніки ворога, чотири склади боєприпасів, втрати загарбників у живій силі становлять більше роти – Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія".

Нацгвардієць на псевдо «Лютий» збив у Луганській області рідкісний російський БпЛА «Елерон» – пресслужба Нацгвардії.

У тимчасово окупованому Криму стався підрив залізничного полотна неподалік від с. Чистеньке у Сімферопольському районі, пошкоджено близько 50 метрів залізничного полотна. На місці вибуху виявлено велику вирву. Загалом з рейок зійшли 8 вагонів, 5 з них перекинулися – Телеграм-канал Baza. Представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов прокоментував вибух: «… Цілком природно, що ці колії не витримали, стомилися і тепер на деякий час не функціонують».

У тимчасово окупованому Севастополі пролунали 14 вибухів – Телеграм-канал "Кримська бавовна".

Російський обстріл 16.05 пошкодив генератор батареї Patriot і частину електроніки системи – CNN. Втім, уже під час нальоту 18.05 ЗРК Patriot захищав Київ.

У Білорусі, неподалік кордону з Україною, з'явилася лінія протитанкових укріплень "зуби дракона" – "Беларускі Гаюн". Лінія "зубів" розташована за 10 кілометрів від Гомеля, біля траси М8 у напрямку до кордону з Україною. Відстань від неї до кордону – близько 20 кілометрів.

***

  • Російські окупанти обстрілюють Харків та область, у с. Циркуни зафіксовано влучання у приватний житловий будинок. Під завалами може перебувати людина – ОВА.
  • Внаслідок російських обстрілів минулої доби Херсонської, Донецької та Запорізької областей 5 людей загинуло, серед яких дитина і ще 16 отримали поранення – дані ОВА.
  • Російська армія вбила в Україні 482 дитини і ще 978 дітям завдала поранень – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: Україна

Сьогодні в Україні відзначається День боротьби за права кримськотатарського народу та вшановується пам'ять жертв геноциду кримських татар. Також сьогодні, у третій четвер травня, українці вже традиційно святкують День вишиванки.

Спецпредставник Китаю Лі Хуей зустрівся в Україні з президентом Володимиром Зеленським і заявив йому, що панацеї від "кризи" не існує, а припинення війни вимагатиме "створення умов для припинення вогню і мирних переговорів" – Bloomberg. В Офісі президента відбувся брифінг щодо поточної безпекової ситуації в країні для китайської урядової делегації на чолі зі спеціальним представником уряду КНР у справах Євразії Лі Хуеєм.

Президент Зеленський може відвідати саміт G7 у Хіросімі, якщо дозволить ситуація на полі бою – Ігор Жовква, заступник керівника Офісу президента.

Заступник держсекретаря США з питань менеджменту і ресурсів Річард Верма відвідав Україну, де зустрівся з представниками української влади. У відеозверненні американський урядовець запевнив, що Вашингтон разом із союзниками продовжуватиме надавати Україні необхідну підтримку для захисту своєї незалежності.

Вища рада правосуддя дала дозвіл на тримання під вартою колишнього голови Верховного Суду Всеволода Князєва, задовольнивши клопотання Спеціалізованої антикорупційної прокуратури – Центр протидії корупції. Сам Князєв назвав справу відносно нього "помстою за певні його дії".

Після визволення від російської окупації Крим має бути максимально поєднаний з материковою частиною України і, звісно, має бути максимально вписаний в європейську інфраструктуру, це має бути економічно сильний український регіон, повністю вписаний в усі реформи, які відбулися в країні з 2014 р., і в гуманітарний простір. Крим має повністю позбутися російського флоту – представниця Президента України в АР Крим Таміла Ташева.

Правоохоронці оголосили підозру заступнику командувача повітряно-десантних військ Збройних сил Російської Федерації, який у лютому 2022 року віддав наказ на захоплення аеродрому "Київ-Антонов-2" – Офіс генерального прокурора.

***

  • Весняний економічний прогноз ЄС зафіксував більш високі показники економічного розвитку, ніж прогнозувалося взимку, та вищу від очікуваної економічну стійкість ЄС і України в умовах агресії Росії, заявив єврокомісар з питань економіки Паоло Джентілоні.
  • Рада керівників ЄБРР оцінила необхідну додаткову підтримку акціонерів для роботи банку в Україні в 3-5 мільярдів євро, йдеться в повідомленні ЄБРР. У разі схвалення збільшення капіталу буде третім випадком, коли акціонери банку погодяться збільшити його капітальну базу.
  • Станом на 18 травня українські аграрії від початку 2023 року скористалися програмами кредитування на загальну суму 31,8 млрд грн – Мінагрополітики.
  • Наразі виробництва електроенергії достатньо для покриття споживання. Сьогодні вдень упродовж трьох годин триватиме невеликий імпорт зі Словаччини. У нічні та денні години, коли в енергосистемі є надлишок потужності і знижене споживання, продовжується експорт до Молдови та Польщі – НЕК «Укренерго».
  • Електронні аукціони з продажу спецдозволів на користування надрами в системі Прозорро. Продажі за чотири роки забезпечили понад 3,84 млрд гривень надходжень до державного бюджету – АТ «Prozorro.Продажі».

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Офіційний Вашингтон привітав продовження Чорноморської "зернової угоди" й водночас підкреслив, що Росія має припинити перешкоджання цій ініціативи, а також покласти край війні в Україні – Ведант Пател, заступник речника Держдепартаменту США. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у середу підтвердив, що дію Чорноморської зернової угоди продовжено на два місяці. Він також зазначив, що російська сторона пообіцяла не перешкоджати заходу турецьких кораблів у порти Миколаїв та Ольвія.

Група з 14 членів Конгресу США – демократів і республіканців – надіслала адміністрації президента Джо Байдена лист із закликом без зволікання розблокувати постачання Україні винищувачів F-16 – NYT.

Голова ВРУ Руслан Стефанчук в Норвегії відвідав підприємство де виробляють ППО NASAMS і сказав, що зовсім скоро в Україні буде більше систем протиповітряної оборони NASAMS – ВРУ.

Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кішіда і президент США Джо Байден погодилися щодо необхідності продовжувати санкційний тиск на Росію, а також підтримувати Україну в подальшому. Про це заявив у четвер японський прем’єр після зустрічі з главою Білого дому в Хіросімі – Reuters.

Крім ситуації на фронті й продовження міжнародної підтримки України, лідери G7 обговорять можливості для посилення переговорних позицій Києва для завершення війни, а також питання реконструкції української інфраструктури – Джейк Салліван, радник Білого дому з питань нацбезпеки.

Представники Пентагону заявили, що не будуть заперечувати проти передачі винищувачів F-16 Україні третіми країнами – Politico. Хоча Білий дім неодноразово заперечував можливість відправлення F-16, він ніколи не виключав схвалення їхньої передачі третьою країною.

* * *

  • НАТО на саміті у Вільнюсі в липні планує ухвалити тисячі сторінок секретних військових планів, де буде детально описано, як Альянс реагуватиме на напад Росії – Reuters.
  • Міністри оборони країн НАТО обговорюватимуть питання можливої передачі Україні західних винищувачів на зустрічі у червні, яка передуватиме саміту Альянсу. Про це генсек НАТО Єнс Столтенберг сказав в інтерв'ю Spiegel.
  • Українська бригада чисельністю від трьох до п’яти тисяч військовослужбовців пройшла навчання у Швеції на сучасній західній техніці й може бути одним із найбільш боєздатних підрозділів, що братимуть участь у майбутньому контрнаступі – шведський суспільний мовник SVT.
  • Норвегія виділила 1,5 млрд норвезьких крон (близько 130 млн євро) на підтримку діяльності Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) щодо зміцнення енергетичної безпеки в Україні – пресреліз ЄБРР.
  • Апеляційний суд Гельсінки в середу визнав законною конфіскацію коштів російського олігарха Аркадія Ротенберга в сумі €323 000, скасувавши рішення районного суду, який раніше наклав заборону на відповідні дії виконавчої служби – Helsingin Sanomat. Справа стосувалася купівлі фінською компанією добрив у дубайської компанії Agricultural Minerals DMCC.
  • Німецький виробник фотоапаратів Leica Camera AG після початку повномасштабної російсько-української війни продовжив продавати Росії товари подвійного призначення. Попри публічну обіцянку припинити імпорт до РФ, компанія не лише продовжила його, а й почала експортувати туди біноклі з лазерним далекоміром та приціли нічного бачення – The Insider.

ВОРОГ

Самопроголошений лідер Білорусі Лукашенко заявив, що усі слова про український контрнаступ є "дезінформацією". Лукашенко традиційно заявляє, що Україна і Росія мають сісти за стіл переговорів без будь-яких попередніх вимог Києва – "Белта".

До російської Держдуми внесли законопроєкт про запровадження обов’язкових зборів із відвідувачів ресторанів, клубів та барів задля фінансової підтримки війни в Україні – ЗМІ. Ініціатори поправок пропонують встановити збір розміром 1% від суми рахунку для повнолітніх відвідувачів ресторанів.

Російські правоохоронці в кількох регіонах країни прийшли з обшуками до соратників колишнього депутата Держдуми Іллі Пономарьова – росЗМІ. Обшуки проводяться в опозиційного політика та доцента МДУ Михайла Лобанова, у членів партії «Яблуко» Галині Фільченко та Михайла Хананашвілі.

Басманний районний суд Москви заочно заарештував телеведучу Машу Єфросиніну у справі про воєнні "фейки" – Медиазона. Кримінальну справу проти Єфросініної порушили 7 квітня минулого року, у січні цього року телеведучу записали у терористки, а в березні російське МВС оголосило її у розшук.

Підготувала Марина Дмитрів

Війна

Источник: www.ukrinform.ua

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *