Битва за Україну. День чотириста шістдесят третій

Битва за Україну. День чотириста шістдесят третій 01.06.2023 19:59 Укрінформ Над Києвом вночі були знищені усі 10 ракет, які Росія запустила з північного напрямку. Пентагон оголосив про закупку для України зенітних установок Gepard для України на 118 млн доларів

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста шістдесят третій день Великої війни: чим жили Україна та українці 1 червня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Ракетна атака на Київ

Над Києвом вночі були знищені усі 10 ракет: 7 «Іскандер-М» та 3 «Іскандер-К», які Росія запустила з північного напрямку – Повітряні сили України.  Загалом було випущено 10 балістичних та крилатих ракет з північного напрямку – Брянська область Російської Федерації.

Ворог використав надшвидкі ракети "Іскандер", щоб уразити зненацька – Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ. При атаках "Іскандерами" часу для пошуку укриття дуже мало. 300 км для підльоту такої ракети дуже мало.

Західні політики і дипломати засуджують нічний обстріл Києва з боку Росії у ніч проти 1 червня, в День захисту дітей – Укрінформ. Детальніше Дивись за посиланням.

Зачинине укриття

–   Київський міський голова Віталій Кличко заявив, що фахівці департаменту муніципальної безпеки з’ясовуватимуть, чому не було доступу до укриття в поліклініці Деснянського району на яку впали уламки збитої ракети

–  Столичний мешканець, чия дружина загинула під час атаки росіян, розповів що люди прибігли вночі до укриття, але їм не ніхто не відкрив. Інші мешканці також розповіли, що вже не вперше не змогли потрапити до укриття в поліклініці №3,

–  Охоронця медзакладу, який мав візуальні ознаки алкогольного сп’яніння – доставлено до поліції для з’ясування обставин.

–  Мер Києва звернувся до ОП та Уряду щодо відсторонення голови Деснянського району столиці Дмитра Ратнікова від виконання обовʼязків на час слідства.

–  Київська міська прокуратура та поліція проводять обшуки у КМДА у зв’язку з заявами  мешканців про закрите укриття

Наслідки атаки

–  3 людини загинуло серед них 9-річна дитина, ще 16 людей травмовані, серед яких дитина

–  В Деснянському районі в одному із житлових будинків вибиті вікна та двері, вибуховою хвилею зірвало балкон; зафіксовано падіння уламків на дитячу поліклініку; уламками пошкоджено дві школи, дитячий садок – вибиті вікна та двері; пошкоджений дільничний пункту поліції.

–  В Дніпровському районі є руйнування житлового будинку, зафіксовано падіння уламків на адміністративну будівлю; є пошкоджені припарковані автомобілі, кілька одиниць транспорту згоріли; зафіксовано падіння уламків у дворах будинків, на проїжджій частині, на зелених зонах. пошкоджено магістральний та зворотний трубопроводи діаметром 400 мм,  гаряче водопостачання призупинене для 64 житлових будинків.

***

Візит Президента України до Молдови на саміт Європейської політичної спільноти

Президент Зеленський прибув на саміт Європейської політичної спільноти, що проходить 1 червня у Молдові. Глава держави оговорюватиме коаліцію винищувачів та пропонуватиме коаліцію «Петріотів».

Президент Зеленський зустрівся:

–  з румунським колегою Клаусом Йоганнісом. Підписано декларацію про підтримку Румунією євроатлантичної інтеграції України.

–  із прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком та поінформував його про ситуацію на фронті.

–  із президенткою Молдови Маєю Санду.

–  з прем’єр-міністром Республіки Албанія Еді Рамою

–  з прем’єр-міністром Республіки Північна Македонія Димитаром Ковачевським

–  із президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн і обговорив шляхи реалізації української формули миру, питання безпекових гарантій та експорту української агропродукції.

***

Саміт Європейського політичного співтовариства

Літаки повітряного спостереження AWACS Північноатлантичного Альянсу охороняють повітряний простір над Молдовою під час саміту Європейської політичної спільноти, який відбувається у Кишиневі – сайт НАТО.

На саміті Європейського політичного співтовариства у Молдові у центрі уваги три питання – безпека, єдність спільноти, стабільність на континенті – Жозеп Боррель, високий представник ЄС.

Під час відкриття саміту Європейської політичної спільноти Президент Зеленський заявив, що:

–  завдяки допомозі партнерів у рамках коаліції "Петріотів" та коаліції винищувачів буде покладено край російському ракетному терору та наближено мир.

–  влітку у Вільнюсі, на саміті НАТО, потрібне чітке запрошення України приєднатися до Альянсу, як і потрібними є безпекові гарантії на шляху до членства. Також потрібним є чітке позитивне рішення щодо членства України в ЄС

Проведення другого саміту Європейської політичної спільноти за 20 км від кордону з Україною є свідченням солідарності з українським народом – Майя Санду, президент Молдови

Україна боронить не лише себе, а безпеку Європи та стоїть на сторожі міжнародного права, і якби українці не чинили запеклий опір, наступною жертвою російської агресії могла б стати Молдова – Джорджа Мелоні, голова Ради міністрів Італії

Українська протиповітряна оборона завдяки допомозі партнерів здатна збивати всі типи ракет, які має Росія, проте Київ усе ще потребує більше систем ППО Patriot – Володимир Зеленський, президент України

Наступний саміт Європейської політичної спільноти пройде в іспанській Гранаді 5 жовтня – Педро Санчес, премʼєр-міністр Іспанії

ЦИТАТИ ДНЯ

Ентоні Блінкен, держсекретар США: «Щодо України. З огляду на дискусії, які тривають сьогодні, перше, що хочу сказати, – що у Вільнюсі, коли лідери зустрінуться на саміті (НАТО – ред.), наші друзі з України можуть очікувати на потужний пакет як політичної, так і практичної допомоги».

Єнс Столтенберг, генсек НАТО: «Навмисні атаки на цивільне населення є воєнним злочином. Є паралелі між тим, що ми бачили у Норвегії 22 липня 2011 року (терористичні атаки Брейвіка із великою кількістю жертв – ред.) і агресивною війною проти суверенної незалежної держави України»

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

–  На Бахмутському напрямку зменшилась активність російських військ, за добу відбулося 4 боєзіткнення. Сили оборони знищили 59 загарбників і поранили 103-ох, один потрапив у полон – Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ ЗСУ

–  Упродовж минулої доби на Таврійському напрямку ворог 13 разів атакував українські позиції, а в районі Мар’їнки, де штурм здійснюють кадирівські підрозділи «Ахмат», відбулося чотири боєзіткнення – Валерій Шершень, речник об'єднаного пресцентру сил оборони Таврійського напрямку. За добу Сили оборони на Таврійському напрямку вбили та поранили 191 окупанта.

–  Збройні сили України на півдні знищили 13 загарбників, три безпілотники оперативного рівня типу "Марлін" і "Орлан-10", а також два баражуючих боєприпаси "Ланцет" – ОК «Південь».

–  Збройні сили України протягом минулих днів призупинили просування на флангах на Бахмутському напрямку – Олександр Сирський, командувач Сухопутних військ ЗСУ. Ворог змінив формат операції на Бахмутському напрямку, тому спостерігається тимчасове затишшя.

Київ не може завдавати ударів по пунктах дислокації оперативно-тактичних ракетних комплексів "Іскандер", які знаходяться на території Росії, оскільки це порушило б узяті на себе Україною зобов’язання перед міжнародними партнерами – Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ полковник

***

Ситуація в Шебекіно

–  Легіон «Свобода Росії» та «РДК» (Російський добровольчий корпус) розповсюдили зранку два відео, в одному з яких стверджувалося, що вони знаходяться на кордоні між РФ та Україною.

–  За даними Baza, вранці 1 червня «за підтримки танків» був атакований прикордонний пункт «Шебекіно».

–  Міноборони Росії заявило, що в четвер близько третьої години ранку підрозділи "силами до двох мотопіхотних рот, посилених танками, зробили спробу вторгнення на територію Російської Федерації в районі населеного пункту Нова Таволжанка та міжнародного автомобільного пункту пропуску "Шебекіно". Росіяни стверджують, що військові разом із прикордонниками та іншими підрозділами відбили три атаки, противника відкинули і він нібито зазнав суттєвих втрат – понад 30 осіб.

–  У четвер вдень представники РДК заявили про обстріл з "Граду" будівлі управління внутрішніх справ у Шебекіному, а потім виклали відео, на якому, як вони стверджують, триває стрілецький бій у передмісті Шебекіно: селах Нова Таволжанка та Титівка.

–  У свою чергу легіон "Свобода Росії" опублікував кадри, на яких нібито зафіксовано напад на російську військову техніку – стверджується про знищення російського "КамАЗу" з боєкомплектом та самохідного міномета "Тюльпан". Верифікувати всі ці відео можливості немає.

–  Губернатор області В'ячеслав Гладков підтвердив у четвер чергові удари по Шебекіному та інших населених пунктах Білгородської області. За його даними, внаслідок обстрілів є руйнування, поранені восьмеро людей, загиблих немає.

***

–  Москва вирішила кинути в Україну на заміну "вагнерівцям" підрозділи очільника Чечні Рамзана Кадирова для продовження наступу, при цьому сам він не наважується задіяти свої сили для таких операцій – ISW

***

–  У Харкові внаслідок удару російських ракет пошкоджений промисловий об'єкт, з-під його завалів врятували жінку – Ігор Терехов, міський голова

–  У Херсоні та області внаслідок ворожого обстрілу 1 червня поранення отримали 15 людей – прокуратура

–  В Україні із початку повномасштабної війни вважаються зниклими безвісти 393 дитини – пресслужба Офісу омбудсмена України.

–  Щонайменше 2 150 дітей з тимчасово захоплених територій України було примусово вивезено на територію Білорусі, де їм навʼязують антиукраїнські наративи й ідеологію рашизму – Павло Латушко, керівник Народного антикризового управління, заступник керівника Об’єднаного перехідного кабінету Білорусі

–  Внаслідок російських обстрілів Донецької, Харківської та Херсонської областей 4 людини загинуло, 11 зазнали поранень – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

–  Президент Зеленський і президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн засудили Росію за позбавлення прав дітей і запевнили у продовженні підтримки та поверненні з російської депортації українських дітей. Текст спільної заяви опублікований на сайті глави Української держави.

–  У Києві патрульні, об’їжджатимуть у комендантську годину під час повітряної тривоги укриття, що є на мапі міста і перевірятимуть, чи вони відчинені.– мер міста. Кабінет Міністрів України ухвалить протокольне рішення про перевірку роботи всіх укриттів у країні і, зокрема, в місті Києві.

–  У Харківській області в одному з навчальних підрозділів ДСНС вибухнув невстановлений вибуховий пристрій, внаслідок чого загинули 2 третьокурсники університету цивільного захисту, ще один дістав поранення – Облпрокуратура

–  У Миколаєві на період дії воєнного стану заборонено функціонування пляжів та місць відпочинку на прибережних зонах та використання плавучих засобів – Миколаївська міська рада.

–  Усі заходи в районах столиці, які були заплановані до Дня захисту дітей 1 червня, скасовані – Віталій Кличко, мер. Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день захисту дітей.

–  В Україні волонтери, які офіційно допомогають армії, не сплачують жодних податків з тих товарів, що передають Збройним силам України – Сергій Марченко, міністр фінансів. Деякі українські ЗМІ 31 травня повідомили, що українські волонтери зобов'язані сплачувати податки з коштів, зібраних на потреби українських військових, якщо вони витрачаються на товари не затверджені постановою №112 від 24 лютого 2016 року.

–  На Закарпатті заборонили діяльність релігійних організацій, пов’язаних із РФ – Закарпатська облрада. Відповідне рішення "Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері діяльності громадських та релігійних організацій на території Закарпатської області" підтримали депутати обласної ради.

***

–  Спільний координаційний центр (СКЦ) в Стамбулі оголосив про неможливість складання інспекційного плану на 1 червня через чергову безпідставну відмову російської делегації реєструвати вхідний флот до участі в "зерновій ініціативі" – Мінвідновлення

–  Україна у поточному році отримала від міжнародних партнерів 19,79 млрд доларів США фінансової допомоги – Мінфін

–  57% керівників банків та нефінансових установ заявляють про поліпшення стану фінансового сектору в Україні за останні пів року; погіршення у наступні шість місяців очікують лише 3% опитаних – Нацбанк

–  За 43-ій тиждень роботи "зернового коридору", з 22 по 28 травня 2023 року, через морські порти Одеської області було експортовано 210,5 тисячі тонн агропромислової продукції, що на 78% більше, ніж тиждень тому – "Український клуб аграрного бізнесу"

–  У травні 2023 року АТ "Укрзалізниця" на експорт перевезло 1,141 млн т зерна, що майже вдвічі менше, ніж у квітні цього року, коли було перевезено 2,126 млн т – Rail.insider.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

–  Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявляє, що наразі не може бути й мови про членство України в НАТО, оскільки триває агресивна війна Росії – Spiegel.

–  Європейський парламент у четвер ухвалив резолюцію, в якій висловив "серйозне занепокоєння" подіями в Угорщині у світлі її майбутнього головування в Раді Європейського Союзу – ЗМІ.

–  Швейцарський концерн Ruag офіційно подав заявку на експорт 96 танків Leopard 1 – DW. Це відбулося всупереч сигналам уряду про те, що йому буде відмовлено. За даними Ruag, у купівлі зацікавлений німецький оборонний концерн Rheinmetall. Танки, які потребують інспекції та ремонту, надалі мають бути передані Україні.

–  Уряд Німеччини повідомив про чергову партію воєнної техніки, переданої Україні – Укрінформ. Вже доставлені: боєприпаси для танків Leopard 1 та дві вантажівки 8×8 HX81, сім гусеничних й дистанційно керованих машин піхоти THEMIS.

–  Європейський парламент ухвалив закон про підтримку виробництва боєприпасів. Це третя частина так званого плану спільних закупівель боєприпасів у ЄС, ініційована у контексті військової допомоги Україні – Deutsche Welle.

–  Голови комітетів закордонних справ парламентів країн-членів Північноатлантичного альянсу ухвалили заяву щодо підтримки членства України в НАТО. Вони закликали Альянс та глав держав й урядів провести Вільнюський саміт НАТО, щоб визначити шлях вступу України до НАТО й дати чіткі та міцні гарантії безпеки для України – Руслан Стефанчук, голова ВРУ

–  Американська компанія Global Military Products Inc. отримала від Міноборони США контракт на суму 118, 3 млн доларів на закупівлю та поставку зенітних самохідних установок Gepard для України – пресреліз Пентагона.

–  Під час зустрічі у Вільнюсі в липні глави держав та урядів країн-союзниць по НАТО, як очікується, погодять широкий багаторічний пакет довгострокової допомоги для України та відповідне фінансування – Єнс Столтенберг, генсек НАТО

–  Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук прибув з робочим візитом у столицю

–  Рада ЄС ухвалила рішення про приєднання Євросоюзу до Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульської конвенції) – сайт ради.

–  Чеський сенат у середу схвалив резолюцію про підготовку до саміту Північноатлантичного Альянсу у Вільнюсі в липні, в якій, серед іншого, відзначив погіршення безпекової ситуації в Європі та підтримав вступ України до НАТО в найкоротші терміни – ЗМІ.

ВОРОГ

–  Речник російського диктатора Пєсков заявив, що обстріли в Бєлгородській області ніяк не впливають на перебіг так званої "спецоперації"  – "РИА Новости". Щодо евакуації, то Пєсков сказав, що над цим працює регіональна влада, яка постійно перебуває на зв'язку із Путіним.

–  Британська розвідка звертає увагу на те, що у Росії зазвучали заклики опозиціонерів до заміни Путіна після різкої риторики керівника ПВК Вагнера Євгена Пригожина – міністерство оборони Британії.  Російський опозиційний політик Борис Надєждін в ефірі НТВ 27 травня закликав у 2024 році обрати нового президента, щоб нормалізувати відносини з Європою.

–  Управління справами президента РФ збирається побудувати нове бомбосховище на території Центральної клінічної лікарні в Москві, де лікуються високопоставлені російські чиновники – портал держзакупівель РФ

–  У Москві мировий суддя присудив штраф у розмірі 3 млн рублів організації Wikimedia Foundation, Inc, яка є власницею Вікіпедії, за невидалення статті з інформацією про війну Росії проти України – росЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *