Битва за Україну. День чотириста шістдесят четвертий

Битва за Україну. День чотириста шістдесят четвертий 02.06.2023 19:38 Укрінформ Українська ППО вночі 2 червня знищили усі 15 російських крилатих ракет та 21 ударний дрон.

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста шістдесят четвертий день Великої війни: чим жили Україна та українці 2 червня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Сили та засоби протиповітряної оборони вночі 2 червня знищили усі 15 російських крилатих ракет та 21 ударний дрон, випущені по Києву. Спершу росіяни атакували дронами-камікадзе Shahed-136/131, близько 23:00 1 червня. Близько 3:00 крилаті ракети Х-101/Х-555, випущені стратегічними бомбардувальниками Ту-95мс з Каспію, уже були в повітряному просторі України. Ракети заходили з північного напрямку, маневрували, намагаючись ввести в оману протиповітряну оборону – повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

Зустрічі Президента України на саміті Європейської політичної спільноти

  • …з федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцом. Зеленський поінформував Шольца про ескалацію російського ракетного терору проти України. У цьому контексті було наголошено на необхідності посилення спроможності української ППО – Офіс Президента.
  • …з президентом Азербайджанської Республіки Ільхамом Алієвим. Глава держави подякував Азербайджану за послідовну підтримку України в межах міжнародних організацій – Офіс Президента.
  • …з главою уряду Португальської Республіки Антоніу Коштою. Зеленський відзначив готовність цієї країни брати участь у навчанні українських пілотів – Офіс Президента.
  • Президенти України та Франції підтвердили готовність розробити рамкові умови для початку підготовки пілотів ЗСУ, коли це буде доцільно, йдеться у спільній заяві Володимира Зеленського та Еммануеля Макрона.

Кабінет Міністрів 2 червня підтримав пропозицію Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, про спрямування на потреби оборони 80 млн грн зі спеціального фонду держбюджету, зібраних як внески субʼєктів господарювання – повідомив постійний представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді Тарас Мельничук.

* * *

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, Президент України: "Це не кіно, мені складно сказати, як ви побачите контрнаступ. Головне, щоб це побачила Росія, і не тільки побачила, а й відчула".

Сергій Попко, очільник КМВА: «Навіжені терористи практично без пауз нападають на столицю. За останні 6 днів рашисти завдали вже 6-го повітряного удару по місту! І кожного разу ворог змінював зброю».

Єгор Чернєв, глава української делегації в Парламентській асамблеї НАТО: «Наша держава разом із партнерами активно напрацьовує рішення, яке буде фіналізоване на саміті у Вільнюсі вже у липні цього року щодо України та просування до членства в НАТО. Одним із таких рішень може бути створення ради Україна-НАТО».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Сили оборони України за добу відбили на сході 15 атак, вісім із них в районі міста Мар'їнка Донецької області – оперативна інформація Генштабу станом на 18.00.

На Куп'янсько-Лиманському напрямку ворог активізувався: 11 боєзіткнень за добу, 632 артудари. ЗСУ відбили всі атаки, нанесли ворогу втрати – 58 окупантів було знищено, 94 зазнали поранень, двоє потрапили до полону. Знищено 7 танків, два міноменти, протитанкову гармату "Рапіра" , дрон-камікадзе "Ланцет", 11 автомобілів". Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» повідомив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий.

Добре оснащені та навчені українські військові під час контрнаступу матимуть перевагу над незлагодженими російськими силами. Таку думку висловив у коментарі Укрінформу екскерівник Центрального командування США у 2008-2010 роках і колишній директор ЦРУ (2011-2012) генерал Девід Петреус.

Обстріли

Ворог за добу атакував десять областей України – зведена інформація обласних військових адміністрацій про ситуацію в регіонах України станом на 9:00 п’ятниці, 2 червня.

Серед ночі російські загарбники завдали удару по місту Торецьк – поцілили у школу, де був розташований Пункт незламності. У місті поранено дві людини, пошкоджено 15 багатоповерхівок, 5 приватних будинків і 7 адмінбудівель – керівник Донецької ОВА Павло Кириленко.

Війська РФ знову вдарили керованими авіабомбами по смт Ківшарівка в Куп'янському районі на Харківщині, в результаті чого троє людей загинули та ще четверо поранені – голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

* * *

Україна сама здатна виробляти зброю, яка вирішить проблему запуску Росією балістичних ракет зі своєї території. Є обмеження щодо використання західної зброї проти цілей на російській території, але «ніколи не існувало обмежень на що виробляє те, сама Україна». Колишній глава ЦРУ генерал Девід Петреус у коментарі Укрінформу сказав, що бачить «надзвичайні можливості» та «спроможності» щодо виробництва зброї великої дальності на власних потужностях.

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес вважає ймовірним відновлення Україною контролю над окупованим Кримом вже у 2023 році – про це очільник британського оборонного відомства заявив в інтерв’ю Washington Post.

Через триваючі атаки Бєлгородської області російськими партизанами командування РФ стоїть перед гострою дилемою – зміцнити оборону на прикордонні чи на фронті в Україні – повідомило Міністерство оборони Британії.

Росіяни завезли на територію хімічного заводу "Кримський титан" у тимчасово окупованому Криму вибухівку і мінують територію – голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

У порту Бердянська пролунали вибухи. "За попередніми даними, з Бердянського порту тікають кораблі, які нещодавно зайшли по викрадені українські зернові та металобрухт", – йдеться в дописі Бердянської МВА.

Російські загарбники відкрили у селі Чонгар Генічеського району Херсонської області неофіційний слідчий ізолятор, до якого переводять частину політвʼязнів із тимчасово окупованого Криму – "Кримська правозахисна група".

НОВИНИ: Україна

Президент Зеленський за підсумками засідання Ставки Верховного головнокомандувача доручив міністру з питань стратегічних галузей промисловості Олександру Камишіну провести повну ревізію всіх захисних споруд Києва, а міністру внутрішніх справ Ігорю Клименку – усіх споруд України.

Україна не збирається втягувати будь-яку країну-члена НАТО в розв’язану Росією війну, тому членства в Альянсі не буде, поки триває ця війна. Альтернатив членству в НАТО Україна не шукає, однак потребує гарантій безпеки до закінчення нинішньої війни – Президент Зеленський під час спільної з президентом Естонії Аланом Карісом пресконференції у Києві.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль подякував президенту США Джозефу Байдену та міністру торгівлі Джині Раймондо за рішення про продовження на рік скасування додаткових імпортних мит на сталь з України.

Уряд від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну станом на 1 червня 2023 року залучив від продажу облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) на аукціонах понад 498 млрд грн в еквіваленті – пресслужба НБУ.

Кабінет Міністрів затвердив порядок евакуації дітей, які мають статус сироти або позбавлені батьківського піклування, а також їх повернення в Україну із закордону – Мінреінтеграції.

Програма “Доступні кредити 5-7-9%” буде модернізована для реалізації запиту на фінансування бізнесу, що працює на деокупованих територіях, та переробних підприємств – пресслужба Мінекономіки.

Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури, Європейський інвестиційний банк і банк ЄС підписали грантову угоду про виділення понад 50 млн євро для підтримки критичної інфраструктури та зведення тимчасових мостів у постраждалих регіонах.

Росіяни намагаються не допустити включення Миколаївщини в зернову угоду. На Кінбурнській косі окупанти продовжують обстріли акваторії Дніпро-Бузького ліману в напрямку Очакова і в напрямку Куцюрубської громади – про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону "Єдині новини" сказала керівниця об’єднаного пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк.

* * *

  • У Рівненській області Служба безпеки України викрила агента КГБ Республіки Білорусь, який шпигував за північним кордоном України. Інформатором виявився громадянин РБ, який має посвідку на постійне проживання в Україні – СБУ.
  • До 15 років позбавлення волі засудили російського агента, який шпигував за позиціями протиповітряної оборони та блокпостів у Черкаській області.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Можливості створення коаліції «Patriot» обговорювалися з Німеччиною, Данією, Нідерландами, водночас до ініціативи можуть долучатися не тільки ті країни, які мають ці системи протиповітряної оборони – Президент Зеленський під час спільної з президентом Естонії Аларом Карісом пресконференції у Києві.

"Коаліція винищувачів" налічує уже вісім країн, Україна працює над її розширенням – написав керівник Офісу Президента Андрій Єрмак.

Міноборони США заявило про закупівлю терміналів та послуг супутникового зв’язку Starlink у компанії SpaceX Ілона Маска для українських військових. З міркувань безпеки Пентагон не буде розголошувати вартість контракту, а також додаткову інформацію щодо партнерів – Bloomberg.

Джо Байден підтвердив, що США працюватимуть над підготовкою українських пілотів на F-16. Він нагадав, що Сполучені Штати працюють із коаліцією з понад 50 країн, що надало змогу забезпечити «історичну допомогу Україні». Про це він заявив у четвер під час виступу в академії американських ВПС у штаті Колорадо, передає власний кореспондент Укрінформу.

Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі підкреслив актуальність для українського контрнаступу танків, які забезпечать вирішальну вогневу міць. Про це він заявив під час візиту до Франції з нагоди Дня висадки союзних військ у Нормандії.

Токіо та Вашингтон знайшли спосіб забезпечити постачання вибухової речовини з Японії для виробництва 155-міліметрових артснарядів, які постачатимуть в Україну – Reuters.

Уряд Австралії у липні оголосить черговий пакет безпекової допомоги Україні – повідомив міністр оборони України Олексій Резніков за результатами зустрічі з віцепрем'єр-міністром – міністром оборони Австралії Річардом Марлзом.

У Великій Британії українські військовослужбовці під керівництвом норвезьких інструкторів відпрацьовують комплекс практичних вправ із мінної безпеки, зокрема – з безпечного подолання мінних загороджень – Генштаб ЗСУ.

Помічник президента США з питань нацбезпеки Джейк Салліван обговорив з представниками безпекового блоку уряду Ізраїлю військову співпрацію РФ та Ірану, а також необхідність підтримки України, йдеться в офіційному повідомленні Білого дому.

* * *

  • Спеціальний представник уряду Китаю у справах Євразії Лі Хуей визнає, що наразі жодні переговори між Києвом і Москвою неможливі, проте вважає перспективи політичного врегулювання російсько-української війни високими. Водночас Лі Хуей, коментуючи відповідну публікацію The Wall Street Journal, категорично спростував закиди на свою адресу, що він нібито пропонував країнам Євросоюзу залишити Росії тимчасово окуповані території України.
  • У Сінгапурі розпочинається масштабний безпековий форум «Діалог Шангрі-Ла», на якому розв’язана РФ війна проти України буде однією з головних тем. Інтрига форуму – чи зустрінуться міністри оборони США та Китаю. За даними організаторів, у форумі, що триватиме 2-4 червня, візьмуть участь понад 600 осіб 49 держав світу. Міністр оборони України Олексій Резніков на форумі уже зустрівся та обговорив подальшу підтримку України з міністрами оборони США та Канади.
  • Держсекретар США Ентоні Блінкен, перебуваючи з візитом у фінській столиці Гельсінкі, назвав агресивну війну Росії проти України «повним стратегічним провалом» та заявив, що Росія зруйнувала свій авторитет на довгі роки. Блінкен зазначив, що членство Фінляндії в НАТО стало значною зміною і початком нової ери – Yle. США продовжать підтримувати Україну і допоможуть їй побудувати "армію майбутнього", яка включатиме "сучасні військово-повітряні сили, інтегровану протиповітряну і протиракетну оборону, сучасні танки і бронемашини, національний потенціал з виробництва боєприпасів, а також навчання для підтримання боєготовності сил і засобів" – Reuters.
  • Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг після дводенної зустрічі міністрів закордонних справ Альянсу закликав країни-члени якнайшвидше збільшити видатки на оборону щонайменше до 2% від ВВП – Bloomberg.
  • Палата представників і Сенат Конгресу США ухвалили компромісний законопроєкт про підвищення ліміту держборгу після чотирьох місяців дебатів, що дасть змогу економіці країни уникнути дефолту.
  • Вірменія не є союзником Росії у війні з Україною. Про це в інтерв'ю чеському телеканалу CNN Prima News заявив прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян.

ВОРОГ

Реакція представників російської влади та медіапростору на події у Бєлгородській області РФ свідчать, що в країні-агресорі зростає тривожність щодо війни проти України. Про це у звіті повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Американська компанія Apple заперечила заяви з боку Федеральної служби безпеки (ФСБ) Росії про те, що вона співпрацювала з американськими спецслужбами для стеження за російськими користувачами iPhone – Reuters.

Китайські авіакомпанії почали оминати російський повітряний простір під час своїх нових нещодавно схвалених авіарейсів до та зі Сполучених Штатів – Reuters.

Українські прикордонники на кордоні з Білоруссю виголосили білоруською мовою заяву, апелюючи до прикладу з борщем, який раніше використали білоруські прикордонники: “…ваше теперішнє вариво за консистенцією подібне до тюремної баланди, зовсім не схоже на наш український борщ".

Війна

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *