Битва за Україну. День чотириста п’ятдесят четвертий

Битва за Україну. День чотириста п’ятдесят четвертий 23.05.2023 19:53 Укрінформ Країни ЄС передали Україні 220 000 артснарядів і 1300 ракет за узгодженим у березні планом військової допомоги . Українські пілоти уже тренуються на літаках F-16

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста п’ятдесят четвертий день Великої війни: чим жили Україна та українці 23 травня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

–   Президент Зеленський відвідав позиції українських військовослужбовців на Донеччині у смузі оборони Вугледар – Мар’їнка, заслухав доповідь командувача морської піхоти й вручив бійцям державні нагороди – сайт президента.

–   Віцепрем’єр, міністр національної оборони РП Маріуш Блащак Польща у Брюселі сказав, що Польща готова навчати українських пілотів на F-16 – Укрінформ. Раніше у польському уряді підтвердили інформацію про початок навчання у Польщі українських пілотів на літаках F-16. Високий представник ЄС Жозеп Боррель сказав, що кілька країн, зокрема Польща, почали тренувати українців на F-16. Про які ще країни йдеться Боррель не уточнив.

–   Франція готова домовитися з Україною про надання гарантій безпеки, які допоможуть їй захистити себе в довгостроковій перспективі і запобігти можливій майбутній агресії – МЗС Франції.

–   Країни ЄС передали Україні 220 000 артилерійських снарядів і 1300 ракет за узгодженим у березні планом військової допомоги – Жозеп Боррель, голова дипломатії Євросоюзу

–   Європейська комісія перерахувала Україні черговий транш в обсязі 1,5 мільярда євро в рамках пакета надзвичайної макрофінансової допомоги, погодженого в ЄС минулого року – Дана Спінант, речниця Єврокомісії.  Це четвертий платіж в рамках макрофінансової допомоги (МФД +) у 18 мільярдів євро на цей рік.

ЦИТАТИ ДНЯ

Метью Міллер, речник Державного департаменту США: «Ми дали чітко зрозуміти українцям, що ми не надаємо можливостей і не заохочуємо атаки за межами українських кордонів, але я вважаю, що тут важливо нагадати всім, і нагадати світові, що, безумовно, Росія розпочала цю війну. Отже, Україна сама вирішує, як вона хоче вести свої військові операції».

Єнс Столтенберг, генсек НАТО: «Це війна на виснаження, яка перетворюється на війну логістики. Тому нарощування виробництва боєприпасів є абсолютно ключовим питанням. Я вирішив запросити представників оборонної промисловості, з обох сторін Атлантики, на нашу зустріч міністрів оборони НАТО наступного місяця. ЄС і Україна також запрошені взяти участь»

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

–   На Бахмутському напрямку кількість боєзіткнень за добу зменшилась до трьох, силами оборони знищено 79 окупантів, 111 зазнали поранень, один потрапив в полон – речник Східного угруповання військ ЗСУ.

–   Ватажок ПВК «Вагнер» Євгеній Пригожин прагне вивести свої підрозділи з Бахмуту, однак на сьогодні ніяких ротацій не відбувається, окупанти навпаки підтягують свої резерви регулярних військ, щоб взяти Бахмут – Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ ЗСУ

–   Підрозділи ракетних військ та артилерії Сил оборони Таврійського напрямку протягом доби виконали 1029 вогневих завдань, втрати ворога вбитими та пораненими склали більше роти – Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія».

–   Збройні сили України мають незначне просування на півночі та півдні від Бахмута, цієї доби активність наступальних дій ворога на Бахмутському напрямку дещо знизилась, разом з тим, кількість обстрілів стабільно висока – Ганна Маляр, заступниця міністра оборони

–   Заяви росіян про контроль в Бахмуті спрямовані на відволікання уваги від їхньої вразливості у місті – ISW

–   У ніч на 23 травня захисники знищили над Україною шість ворожих ударних БПЛА "Shahed-136/131", із них два було знищено над Миколаївською областю –   Командування Повітряних Сил ЗСУ.

–   На фронті загинув український письменник, автор роману «Завод» Ігор Мисяк (позивний «Поет»). Вічна пам’ять Герою…

***

Ситуація в російському Бєлгороді

–   Міністерство оброни Росії відзвітувало про «розгром "Російського добровольчого корпусу" і легіону "Свобода Росії" у Бєлгородській області, ті заперечують – ЗМІ. В Міноборони РФ хваляться, що знищили понад 70 людей, чотири бойові броньовані машини та п'ять пікапів. У свою чергу в легіоні "Свобода России" заявили, що продовжують разом з "Російським добровольчим корпусом" ("РДК") звільняти Бєлгородську область. Там наголошують, що російська армія нічого не змогла протиставити "патріотам-добровольцям".

–   Губернатор Бєлгородської області РФ В'ячеслав Гладков заявив, що в регіоні уже скасували режим контртерористичної операції – ЗМІ

–   У Бєлгородській області влада заявляє, що "зачистка території" від наслідків операції бійців "Російського добровольчого корпусу" і легіону "Свобода Росії" триває другу добу – росЗМІ. Фактично відселено мешканців Грайворона, Новобудівки, Горьківського, Безименого, Мокрої Орлівки, Глотове, Гори Поділ, Замостя, Сподарюшеного.

–   Прессекретар Пєсков заявив, що проникнення нібито української диверсійно-розвідувальної групи на територію Бєлгородської області РФ викликає глибоке занепокоєння – "РИА Новости". Спеціального засідання Радбезу РФ у зв'язку з тим, що сталося, у планах президента Росії немає.

–   Російська Федерація використає останні інциденти у місті Бєлгород для підтвердження офіційних наративів Кремля, що це вона є «жертвою війни» – британська розвідка

–   Радник міністра оборони України Юрій Сак заявив, що інцидент у Бєлгородській області РФ не буде останнім випадком повстання в межах російських кордонів – The Guardian.

–   У Бєлгороді, ймовірно, на будівлю ФСБ скинуто вибухівку з дрону. На даху однієї з будівель видніється дим. Дорогу до будівлі перекрито – росЗМІ. Офіційна російська влада наразі ніяк не прокоментувала ситуацію з вибухом у Бєлгороді. При цьому зазначається, що через введений у місті режим контртерористичної операції будь-які публікації без посилання на офіційні джерела зараз у регіоні заборонені.

***

–   На Донеччині внаслідок ворожого авіаракетного удару по Авдіївці зруйнований вщент дев’ятиповерховий будинок, поранені щонайменше 2 людей, 5 осіб можуть бути під завалами – ОВА.

–   Російські окупанти розграбували музей-заповідник “Херсонес Таврійський” і вивезли артефакти Візантійського періоду до Росії – Представництво Президента України в АР Крим.

–   Міністр молоді та спорту України, президент НОК Вадим Гутцайт розповів, що на війні з Росією загинули 293 українських спортсменів, тренерів та працівників фізичної культури – ЗМІ.

–   Російська армія за минулу добу обстріляла Херсонську, Донецьку та Харківську області, 2 людини загинуло, 11 поранених – дані ОВА.

–   Армія Російської Федерації вбила в Україні 482 дитини і ще 982 дітям завдала поранень – Офіс генпрокурора

НОВИНИ: УКРАЇНА

–   В Україні 23 травня відзначається професійне свято військовослужбовців морської піхоти Військово-Морських сил ЗСУ. Президент Зеленський у День морської піхоти анонсував створення Корпусу морської піхоти для формування нових бригад і розвитку цієї складової війська.

–   У Львові відбулася масштабна зустріч виробників FPV-безпілотників із представниками льотних шкіл, місцевої влади та військовими. На конференції «Люті пташки» представили свої вироби понад 30 українських розробників – Укрінформ. Потреба в безпілотниках на фронті – понад 200 тисяч, але ця цифра не є сталою, оскільки під час штурму безпілотників потрібно в рази більше.

–   У Міністерстві закордонних справ заявили, що заяви угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана підтримують лише в Кремлі, а Україна має намір звільнити всі окуповані Росією території – Олег Ніколенко, речника МЗС. Раніше прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбана переконаний, що Україна не здатна виграти агресивну війну, яку проти неї розв'язала Росія.

–   В Україні відсьогодні стала доступною в «Дії» послуга обміну і відновлення посвідчення водія – пресслужба Головного сервісного центру МВС. Замовити можна як фізичний пластиковий документ і забрати його у сервісному центрі МВС особисто, так і е-посвідчення, яке є дійсним на території України.

***

–   Місія Міжнародного валютного фонду спільно з представниками української влади розпочинає обговорення заходів у контексті першого перегляду програми розширеного фінансування (EFF) – пресреліз МВФ. Йдеться про 4-річну програму EFF на 15,6 млрд доларів, яка була затверджена наприкінці березня. Вона є частиною великого пакета підтримки від країн G7 на суму 115 млрд доларів.

–   Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), ухвалила рішення про підвищення тарифів на розподіл електроенергії для більшості компаній-операторів систем розподілу. рішення передбачає поетапне підвищення тарифів на червень та на липень-грудень 2023 року для 22 операторів систем розподілу, тарифи зростуть в середньому на 25-50% – НКРЕКП

–   Міністерство фінансів 23 травня 2023 року на аукціоні з розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) залучило до державного бюджету 10,789 млрд гривень в еквіваленті – Мінфін

–   Кабінет Міністрів виділяє 588 млн грн бюджетам Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Київської, Одеської, Полтавської та Харківської областей на реалізацію цього року проєктів з відновлення – прем’єр-міністр

–   Упродовж 42 тижня роботи «зернового коридору», з 15 по 21 травня 2023 року через морські порти Одеської області було експортовано 118,3 тис. т агропромислової продукції, що на 78% менше, ніж за попередній тиждень – УКАБ

–   Станом на 23 травня енергосистема працює стабільно, обмеження для побутових споживачів не застосовуються – Міненерго

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

–   Країни-члени Північноатлантичного альянсу розглядають можливість підписання Угоди про гарантії безпеки для України за прикладом ізраїльської моделі вже в липні цього року, за підсумками саміту НАТО в Вільнюсі – Анджей дуда, президент Польщі. Очікується, що угода з питань безпеки, заснована на пропозиції, відомій як Київський договір безпеки, в угоді визначатиметься пріоритет передачі зброї та передових технологій Україні.

–   Німеччина планує підготувати до кінця року до 9 тисяч бійців ЗСУ та надати зброю, яка допоможе Україні перемогти – Борис Пісторіус, міністр оборони ФРН. Варшава готова підготувати до 30 тисяч українських військовослужбовців.

–   Португалія може навчити українських пілотів використовувати винищувачі F-16, але наразі не може надіслати свої літаки – Жоау Гомещ Кравіньо, міністр закордонних справ. Генеральний секретар НАТО привітав рішення щодо надання Україні бойових літаків F-16 і оголошення країн-союзниць про початок тренування українських пілотів на сучасних винищувачах, що, однак, не робить Альянс стороною конфлікту. Глава міноборони Данії сказав, що навчання українських пілотів на F-16 може розпочатися в липні .

–   Для постачання американських винищувачів F-16 до України знадобиться у найкращому випадку декілька місяців – Френк Кендалл, міністр ВПС США.

–   Кардинал Маттео Зуппі, якому Папа Римський Франциск доручив спеціальну місію, що могла б посприяти послабленню напруженості у війні в Україні, назвав війну «пандемією» і сказав, що всі християни покликані бути миротворцями – АР.

–   За результатами візиту Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука до Королівства Норвегія вдалося домовитися про передачу озброєння для України: додаткових NASAMS, РСЗВ MLRS, контрбатарейних радарів ARTHUR та іншого озброєння – Укрінформ.

–   Уряд Латвії планує внести поправки до розпорядження "Про об'єкти, що охороняються Державною поліцією", що передбачають виключення будівлі резиденції посла РФ у Юрмалі зі списку об'єктів під охороною – Delfi.

–   Молдова виконає рішення Міжнародного кримінального суду (МКС) та заарештує Путіна, якщо він приїде до країни – президент Молдови. У Росії погрожують президенту Молдови Маї Санду кримінальною справою та оголошенням у міжнародний розшук.

–   Рада директорів Світового конгресу українців ухвалила рішення провести XII Конгрес 19-22 жовтня 2023 року в Україні – СКУ. Головною темою цього заходу стане наближення Перемоги та скоординована підтримка України.

ВОРОГ

–   Російська Дума підтримала поправки до закону і тепер влада РФ зможе вилучати закордонний паспорт у громадян в разі проходження військової служби – росЗМІ.

–   Лефортівський районний суд Москви продовжив арешт журналіста Wall Street Journal Евана Гершковича, якого обвинувачують у шпигунстві, до 30 серпня – ЗМІ.

–   Москва тисне на уряди країн, зокрема, Індії, погрожуючи скасувати оборонні та енергетичні домовленості, якщо вони не допоможуть завадити фінансовій ізоляції Росії – Bloomberg

–   Один із найбільших швейцарських банків Julius Baer повідомив своїх російських і білоруських клієнтів про заморожування їхніх інвестиційних рахунків через вимоги європейського депозитарію Euroclear – росЗМІ.

–   ПВК "Вагнер" намагається таємно закуповувати озброєння для війни в Україні через треті країни – "Голос Америки". В уряді США зафіксували спроби здійснити такі закупівлі, але поки не бачили ознак того, щоб їх вдалося завершити.

–   В Росії до 16 років колонії суворого режиму засудили українця Андрія Петкевича за нібито "шпигунство" – російський "РБК". У спецслужбі стверджували, що  "іноземець за завданням розвідувальних служб України" шукав співробітників оборонних підприємств "з-поміж секретоносіїв", мав намір завербувати їх і здобути відомості, що становлять таємницю в галузі перспективних розробок стрілецького озброєння.

–   У Брянській області Росії сталася пожежа на території заводу ТОВ "НВП "Александр" – Телеграм-канал Mash. Постраждалих немає, причина займання встановлюється.

Підготувала Марина Дмитрів

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *