Земля встановила новий рекорд: швидкість обертання суттєво збільшилась

Вчені заявили про те, що 29 червня цього року Земля встановила новий рекорд швидкості, з якою вона здійснює один оберт навколо своєї осі. Принаймні це справедливо для періоду, коли дослідники почали вести свої спостереження, повідомляє Forbes.

Вважається, що Земля здійснює оберт навколо своєї осі за 24 години, але це не зовсім так. У 1973 році вимірювання, проведені за допомогою атомного годинника, показали, що швидкість обертання нашої планети сповільнюється. Для того, щоб компенсувати це уповільнення, вчені почали додавати зайві секунди до 24-годинного обертання. Востаннє це було зроблено 31 грудня 2016 року.

Протягом тривалого часу це було справедливо: обертання Землі поступово сповільнювалося. На нього, зокрема, впливає Місяць, гравітаційний вплив якого викликає припливи та відливи та робить орбіту нашої планети навколо Сонця еліптичною.

Але в останні роки атомний годинник показує, що швидкість обертання Землі почала збільшуватися. Ймовірно, ми входимо в 50-річний період, коли дні на нашій планеті будуть трохи коротшими.

У 2020 році вчені нарахували 28 найкоротших днів, починаючи з 1960-х років. У 2021 році цей тренд не продовжувався, найкоротший день того року був довшим, ніж у попередньому.

Але 29 червня 2022 року стало днем, коли Земля здійснила оберт навколо своєї осі найшвидше в історії спостережень. А вже 26 липня вона здійснила цей оборот на 1,50 мілісекунди менше, ніж за 24 години.

Попередній рекорд було встановлено 19 липня 2020 року, тоді Землі знадобилося на 1,4602 мілісекунди менше, ніж 24 години, щоб зробити оберт навколо своєї осі.

Чому обертання нашої планети пришвидшується, вчені не знаю. Але є кілька версій. Це прискорення може бути пов’язане з льодовиками, що тануть, через що на полюси припадає менша вага, сейсмічною активністю, властивостями ядра.

Збільшення швидкості обертання Землі важливе, оскільки атомний годинник, який лежить в основі системи GPS, не враховує це прискорення. Якщо ж планета обертається швидше, вона досягає певного положення раніше. Половина мілісекунди дорівнює 26 сантиметрам на екваторі. Тобто система GPS може виявитися неефективною.

Можливо, що це прискорення вплине на смартфони, комп’ютери та комунікаційні системи, синхронізовані з NTP-сервісами. Кількість секунд на добу тут визначено на 1 січня 1970 року.

Щоб вирішити ці проблеми, необхідно вводити “втрачену секунду”. Разом з тим, існує ймовірність, що за прискоренням піде поступове уповільнення.

Топ-новини зараз:
• Встигнути до зими: чи зможе Україна до настання холодів закінчити гарячу фазу війни
• Лобода розповіла, коли повернеться до Росії
• Паспортизацію окупованих територій провалено: скільки людей отримали громадянство РФ
• СБУ у Миколаїві затримала коригувальника вогню

Источник: www.vesti-ua.net

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *