Капітан збірної з художньої гімнастики: Перемогу відсвяткуємо разом із Великою перемогою – Новини на KP.UA

Капітан збірної із художньої гімнастики: Перемогу відсвяткуємо разом із Великою перемогою

Фото: facebook.com/ Anastasya Voznyak

Днями у азербайджанському Баку відбувся чемпіонат Європи з художньої гімнастики. Українська збірна була представлена на ньому 15 спортсменками. Три з них виступали в особистих змаганнях і по шість у групових дорослих і юніорських змаганнях.

На ЧЄ в Баку загалом було розіграно 12 комплектів нагород.

Історичним для України виявився успішний виступ 19-річної киянки Вікторії Онопрієнко. Спортсменка виграла перше у своїй кар’єрі золото на першості континенту. Їй не було рівних у вправах з обручем, де за свій виступ під «Кармен» українка отримала переможні 33,250, випередивши на 0,65 бали срібну призерку – ізраїльтянку Аді Асю Кац. Перемога Вікторії – це перша золота медаль чемпіонату Європи для України в індивідуальних вправах на ЧЄ за останні 18 років.

У командному багатоборстві українські спортсменки змогли виграти срібло у складі Єлизавети Аззи, Діани Баєвої, Дарини Дуди, Єви Мелещук, Марії Височанської та Анастасії Возняк.

Також у групових вправах наша команда стала володаркою нагороди Team Spirit («Командний дух»), яку було вручено за підсумками турніру у Баку. Її отримали на спеціальній церемонії після завершення турніру Анастасія Возняк, Єва Мелещук, Марія Височанська, Дарина Дуда, Діана Баєва і Єлизавета Азза.

KP.UA поспілкувалась із капітаном збірної України з художньої гімнастики Анастасією Возняк.

Готувались ми в шикарних умовах

Анастасія Возняк впевнена, надалі результати будуть ще кращими. Фото: instagram.com/voznyak_anastasiya

– Анастасіє, як проходила підготовка до чемпіонату Європи?

– Після Кубку світу, який проходив в Баку, ми залишилися в Азербайджані і місяць тренувалися тут у шикарних умовах, на арені, на якій виступали. Дійсно, умови шикарні, і нам надали все для нашого комфорту – майданчики, висока стеля, якої, на жаль, немає у нас в Україні. Добре, що у нас не було перельотів, на які дуже багато йде сил та часу. Тому ми мали змогу добре підготуватися.

– Як на команду впливає фактор війни? Читав, що у частини команди рідні зараз знаходяться на фронті і захищають Україну.

– Звичайно, що було важко і фізично, і морально-психологічно, тому що ти дивишся постійно новини, прокидаєшся зранку, бачиш, що вночі знову були обстріли Києва, де знаходяться близькі нам люди. І, звичайно, ми переживали за це. За своїх рідних, за саму ситуацію в Україні, постійно читаємо новини, але на тренуваннях стараємось не думати ні про що і концентруватись на тому, як краще виконати свою роботу. У деяких і тато на фронті зараз, тому дуже переживаємо, але наше завдання – показувати результат, показувати, що Україна гідна найвищих ступенів п’єдесталу.

Постараємось, щоб четвертих місць у нас було поменше

– Як проходив турнір? Чи все вдалось продемонструвати під час виступів з того, що планували?

– Я, чесно кажучи, дуже задоволена нашими виступами. Я вважаю, що ми зробили максимум, який могли. Так, у нас була помилка в м’ячах і стрічках, але після Кубку світу ми трішки змінили програму, ускладнювали – і початок не вийшов. Ми вперше з цим номером виступали на змаганнях. Не те щоб він не відпрацьований, але, зрозуміло, що могло щось не вийти. Але на фіналах ми зробили все дуже добре, і я дуже задоволена нашим результатом.

– Наскільки визначним і історичним є цей результат для української збірної з художньої гімнастики?

– Я вважаю, що результат, особливо Віки Онопрієнко, – це досягнення всієї команди. І вона дійсно велика молодець, тому що золота чемпіонату Європи у нас давно не було. І вся команда старалася, тренери – всі працювали, щоб був результат. Також нам дуже прикро, що наша команда була сім разів на четвертому місці на цьому чемпіонаті Європи. Нам дуже прикро, що часто ми зупиняємось за крок від п’єдесталу. Але ми працюватимемо над цим і постараємось, щоб четвертих місць у нас було поменше.

Після перемоги трохи розслабились – і все

– Як святкували таку визначну перемогу?

– Ми не святкували перемогу, тому що святкуватимемо перемогу найважливішу, нашу перемогу України. А так гарно одягнулися, сходили на бенкет, поспілкувалися з іншими командами, трошки розслабились – таке у нас було святкування.

– Які перспективи має нинішній склад команди і які завдання ставить перед собою?

– Найближчим часом, напевно, треба трішки перезавантажитись, тому що ця підготовка, чемпіонат Європи дуже багато сил забрав. Але команда і надалі працюватиме, будемо відточувати свої вправи, старатимемось, щоб ми були завжди в трійці призерів.

Для довідки

Чемпіонат Європи з художньої гімнастики у Баку був 39-м за рахунком. Він проходив з 17 по 21 травня 2023 року. Через повномасштабне вторгнення російської федерації в Україну художні гімнастки з рф, а також Білорусі до змагань не були допущені.

Україна на цьому ЧЄ продемонструвала прекрасний виступ, який є кращим за останні три роки. Наші дівчата посіли четверте місце у загальному медальному заліку, поступившись Італії (2 золота, 5 срібних і 2 бронзові медалі) та Болгарії (5 золотих, 5 срібних і 3 бронзові медалі).

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *