У Закарпатській області заборонили діяльність релігійних організацій, пов’язаних із Росією

Депутати Закарпатської обласної ради заборонили діяльність у регіоні релігійних організацій, пов’язаних із країною-агресором РФ.

Про це 1 червня повідомляють у Facebook облради.

За відповідне рішення проголосувало 47 депутатів із 51, які були на засіданні, проінформувало “Суспільне”.

“Заборонити на території Закарпатської області діяльність релігійних, церковних, громадських та інших організацій, які співпрацюють або пов’язані з країною-агресором Російською Федерацією”, – ідеться в тексті рішення облради.

Окрім того, депутати рекомендували правоохоронним органам забезпечити “швидке та дієве реагування на виявлення фактів ведення антиукраїнської пропаганди з боку представників релігійних, громадських та інших організацій” у регіоні, вказали в облраді.

https://www.facebook.com/zakrada.gov.ua/posts/pfbid0M5n3wxEtBYVWZYSHDSiNy39mZ3EKCRcPeN3Y8WP26S2m82XgwnSNZymWSNPbDSRAl

19 січня Кабінет Міністрів України вніс у Верховну Раду законопроєкт №8371, який передбачає заборону діяльності релігійних організацій, пов’язаних із Росією.

Контекст:

Частиною Російської православної церкви (РПЦ) є УПЦ МП, яка офіційно має статус “самоврядної церкви з правами широкої автономії”.

На соборі 27 травня 2022 року УПЦ МП заявила про свою незалежність (внесла зміни до статуту) і висловила незгоду з патріархом РПЦ Кирилом, який підтримав вторгнення РФ в Україну, проте не засудила його.

Державна служба України з етнополітики та свободи совісті встановила, що рішення УПЦ МП “не призвели до розриву церковно-канонічного зв’язку з РПЦ” й управління УПЦ МП “продовжує перебувати щодо РПЦ у відносинах підпорядкування”.

Останніми місяцями українські правоохоронні органи регулярно повідомляють про обшуки у храмах УПЦ МП і притягнення до відповідальності священнослужителів цієї церкви. Також щодо групи представників УПЦ МП Україна ввела санкції, а деяких позбавила громадянства. Президент України Володимир Зеленський пояснив, що санкції було введено, “щоб у держави-агресора не було жодної ниточки, за яку могли б смикати українське суспільство”.

Згідно з опитуванням, яке у грудні 2022 року провів Київський міжнародний інститут соціології, 54% українців вважають, що УПЦ МП в Україні потрібно заборонити.

У 2022–2023 роках за заборону діяльності УПЦ МП проголосували Львівська, Хмельницька, Волинська, Житомирська і Чернівецька облради.

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *