У Київській області виявили залишки восьми британських винищувачів часів Другої світової війни

У лісі Київської області розкопали залишки восьми британських винищувачів Hawker Hurricane часів Другої світової війни. Про це повідомляє ВВС 2 липня.

Ці літаки Великобританія доправляла в Радянський Союз після вторгнення нацистської Німеччини за так званою схемою лендлізу. Експерти з авіації говорять, що це перший випадок, коли на території України було виявлено залишки такої кількості цих літаків.

“Дуже рідко можна виявити такий літак в Україні. Це дуже важливо для історії авіації, тому що раніше тут не знаходили жодного літака з лендлізу”, – сказав колишній пілот Олекс Штан, який керує розкопками.

Загалом у період із 1941-го до 1944 року в СРСР було доправлено приблизно 3 тис. літаків Hawker Hurricane для підтримки радянських військ. Більшість із них було знищено в бою, або пізніше розібрано на запчастини.

Але деякі було навмисно розібрано й закопано після війни, щоб СРСР не довелося повертати борг США, пише ВВС. Відповідно до законодавства про лендліз СРСР був зобов’язаний платити за будь-яку передану військову техніку, яка вціліла після закінчення бойових дій.

Вісім літаків було закопано у лісі на південь від Києва після того, як із них зняли цінне обладнання. Їх виявили після того, як поблизу було виявлено бомбу часів війни, яка не розірвалася. Решту частину яру перевірили за допомогою металошукачів, і урагани було знайдено.

Національний музей авіації України проводить клопіткі розкопки вручну. Персонал прагне ідентифікувати якнайбільше літаків, щоб їх можна було зібрати й виставити на огляд, ідеться в публікації.

Hawker Hurricane відіграли важливу роль в історії України, сказав керівник дослідницького відділу музею Валерій Романенко.

“Це символ британської допомоги в роки Другої світової війни, так само, як ми дуже вдячні британській допомозі в наші дні”, – заявив він.

Марія НІКОЛАЄНКО
журналістка

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *