Щоденник окупації херсонця Клочка: У Голій Пристані є санаторій. Тепер санаторій зайнятий росіянами. На алеях – важка техніка, РСЗВ

“ГОРДОН” продовжує серію публікацій зі щоденника Петра Клочка, жителя Херсона, який прожив у російській окупації 260 днів. Записи охоплюють період із 24 лютого, коли розпочалося широкомасштабне вторгнення Росії в Україну, до 29 листопада 2022 року, коли місто звільнили Збройні сили України й почалося відновлення Херсона. Редакція публікує щоденник у ті дні, коли автор робив нотатки. Сьогодні ми презентуємо читачам запис від 30 травня 2022 року.

30 травня 2022 року, понеділок

Три щасливі дні. Рибалив, упіймав карасів і тараньку. Підсмажили карасиків. Посолив тараньку, буде чим поласувати. Навели лад у будиночку і на городі. Вирішили відвідати дідову квартиру в Голій Пристані й купити розсади.

Поїхали чоловічим складом: дід, я та швагер Ігор. На в’їзді до міста – блокпост. Перевірка за стандартом. У Голій Пристані є санаторій із грязелікування, йому понад 100 років. Лікувальні властивості грязі й ропи конкурували з Баден-Баденом. Він колись гримів на весь СРСР, дістати путівку було неможливо. Якби не совок, може, і це містечко процвітало б і з усього світу прибували пацієнти. Але… Тепер санаторій зайнятий рашиками. На алеях – важка техніка, РСЗВ. Побачив три кулеметні гнізда, там постійно знаходяться бойові розрахунки. У корпусах багато особового складу.

Зайшли у квартиру діда, відчувається, що тут давно не живуть. Забрали деякі речі, поїхали на базар. Базар гуде, відчувається провінційність у всьому. Торгівля з лотків, із землі. Монополія на продаж цигарок і спиртного – у ромів. Їх багато, купують золоті вироби, пропонують мотлох. Купили трохи розсади, овочів і повернулися на дачу. Яке щастя – не бачити цих смердючих тварин, їхньої символіки.

Щодо розсади виникає два питання. Перше – овочі не встигнуть дозріти. Друге – а якщо дачі займуть?

Попередній запис у щоденнику – 27 травня 2022 року.

Більше інформації про автора щоденника в інтерв’ю: Херсонець Клочко про життя в окупації: Передчуття, що росіяни покинуть місто і підуть, не було. Своїми каналами вони говорили, що боротимуться за кожен будинок

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *