Рада зробила 8 травня вихідним днем, а 9 травня – робочим

Верховна Рада 29 травня проголосувала у другому читанні й у цілому за законопроєкт №9278, який встановлює 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк.

Законопроєкт підтримало 317 нардепів, один був проти.

Тепер 8 травня буде вихідним днем. Водночас День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, який святкували 9 травня, прибрали зі списку святкових і неробочих днів.

У пояснювальній записці (.docx) до документа нардепи обґрунтували таке рішення відновленням історичної правди та справедливості, а також тим, що Україна як невіддільна частина великої європейської сім’ї має святкувати День перемоги над нацизмом разом з усією Європою й усім цивілізованим демократичним світом саме 8 травня.

Контекст:

До 2015 року в Україні, як і в інших країнах СНД, на офіційному рівні 9 травня святкували День Перемоги. 2015 року Верховна Рада внесла зміни до законодавства: 8 травня було встановлено День пам’яті та примирення на честь усіх жертв Другої світової війни, а 9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

8 травня 2023 року президент України Володимир Зеленський передав на затвердження до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонують встановити 8 травня День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років.

9 травня Зеленський своїм указом призначив Днем Європи, який раніше святкували у третю суботу травня.

Ольга БЕРЕЗЮК
журналістка

Джерело: gordonua.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *