COVID-19 у дитячому садочку: як уберегти дитину »

МОЗ упередив відкриття садочків після карантину спеціальними правилами, які передбачають деякі важкоздійсненні або взагалі нездійсненні заходи. Припустимо, якщо м’які іграшки можна повикидати, а заборона на багаторазові рушники просто ляже додатковими витратами на батьківський комітет, то обмеження ігор із фізичним контактом – це якась ненаукова фантастика: адже для цього дітей би довелося хіба що поприв’язувати, пише GreenPost.

Та ось садочки почали потрошку відкриватися, і виявилося, що багато батьків розриваються між потребою залишити дитину в надійному місці, щоб вийти на роботу, та страхом, що дитина захворіє на коронавірус. Тим більше що садочки давно відомі як такі собі розсадники різноманітних інфекцій.

Чи є дієві способи уберегти дитину від COVID-19 у садочку? На запитання відповів сімейний лікар Роман Мільчев.

Наскільки небезпечно вести дитину в садочок в умовах пандемії COVID-19?

Однозначно потрібно завжди пильнувати, але в садочок іти – рано чи пізно, треба, і неважливо, про яку саме інфекцію йдеться – про COVID чи про грип. Бо діти, хоч би як це дивно звучало з вуст лікаря, легше зносять хвороби, і саме діти переважно формують колективний імунітет.

Коронавірус – це вірус, який прилітатиме до нас кожного сезону. Це вже доведено. Так само, як і вірус грипу, у кожному сезоні ми його просто матимемо. До речі, ми ж не ховаємося від грипу щосезону, хоча грип щороку забирає багато життів. Але просто це не так висвітлюється у ЗМІ і нас це так не тривожить. COVID-19 – нова хвороба, однозначно слід було насторожитися, але тепер ми його більш-менш знаємо, тому треба сміливо йти і виробляти цей колективний імунітет.

Наскільки потрібними є рекомендації МОЗ щодо роботи садочків?

Це дуже цікаві рекомендації. Звичайно, вони повинні бути – це як такий умовний сигнал для вихователів і батьків. Зараз в одній групі від 5 до 7 дітей, тобто багато батьків не повели дітей у садочки. Проте діти все одно контактуватимуть між собою, навіть якщо їх під час обіду посадити на відстань 2 м. У будь-якому разі діти перехворіють, так чи інакше. Я дивився статистику і в Китаї, і в США – все одно всі зустрінуться з цією інфекцією, і багато хто навіть не знатиме про це. Їхній імунітет просто нівелює це. Грубо кажучи, більша частина дітей просто перехворіє «на ногах», без клініки.

У нас давно є санпіни (державні санітарні норми та правила – ред.). Там усе чітко розписано – аж до того, водою якої температури мити іграшки та як треба одягнути дитину для прогулянки на вітрі. Насправді не дурні люди це все придумали. Тому достатньо дотримуватися санпінів, від початку передбачених від усіх інфекцій, зокрема й від цього ковіду.

Враховуючи, що COVID-19 також є інфекцією, яка насамперед уражає респіраторний тракт, то для нього потрібна звичайна профілактика інфекцій респіраторного тракту. Тому коли ми йдемо в дитячий садочок, то неважливо, яка інфекція у нас на носі – ми маємо завжди бути напоготові: провітрювати приміщення, виводити дітей на прогулянку, не давати перевантажувати дитячі садочки. Ви для початку запитайте, чи хтось узагалі виконував навіть до цього спалаху ковіду всі санітарно-гігієнічні норми.

Тому зараз стоїть питання в тому, щоб профілактикою реально займалися вихователі в дитячих садочках, медсестри, якщо вони там ще є – а якщо їх уже поскорочували, значить, батьки через свого лікаря мають просвічуватися і робити цю профілактику. Тільки так. Інших заходів немає.

Не треба боятися – ось зараз, доки ми розмовляємо, у моїй кімнаті гуляє мільйон вірусів і бактерій, так само у вас. Ми з ними спілкуємося, живемо. Це нормально. Ми всі свого часу гралися в піску і їли його, тому це все має враховуватися. До речі, за цими санпінами пісок також має мінятися в дитячому садочку раз на місяць. Треба тільки дізнатися, хто реально міняє пісок раз на місяць… І десь приблизно раз на три місяці (а краще, звичайно, раз на місяць) перевіряють його на яйцеглист. Це також дуже важливо. Але я чомусь упевнений, що у наших садочках аналіз піску на яйцеглист не роблять. Це може бути пов’язано зі скасуванням санепідслужби – так звану реформу ж провели…

Якщо дотримуватися всіх санпінів, то можна приходити тим же великим колективом у дитячий садочок. Інше питання, що цих садочків не вистачає.

Тобто якихось додаткових інструкцій для садочків щодо COVID-19 не потрібно?

Так. Ми повинні бути свідомими того, що багато вірусів ще навіть не відкрито, і протягом нашого життя вони будуть відкриватися.

Більшість вірусів, які ми знаємо, особливо респіраторних, мають спільну профілактику. Це миття рук, наскрізне провітрювання приміщення (але наскрізне провітрювання потрібно проводити без дітей, а одностороннє можна проводити з дітьми), правила гігієни (умивальник після туалету тощо).

За цим треба стежити. Нянечка, вихователька – здебільшого це від них залежить. А вдома це, звичайно, батьки – як виховують, чи миють руки після двору… Більшість не миє насправді. Принаймні не всі, це точно.

Ты еще не подписан на Telegram?
Быстро жми!

Источник: www.vesti-ua.net

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *