НБУ несподівано змінив офіційний курс долара

У четвер, 21 липня, офіційний курс долара США підвищили на 25% – до 36,5686 грн за одну одиницю американської валюти. Це зробили з метою збалансувати валютний ринок та підтримати стійкість економіки в умовах війни.

Про це йдеться на Facebook-сторінці НБУ.

Варто зазначити, що із першого дня війни курс долара США відносно гривні було зафіксовано на рівні 29,25 грн/$, що допомогло забезпечити стабільну роботу фінансової системи. На сьогодні механізм фіксації курсу також залишається стабілізатором економіки. Проте, протягом п’яти місяців війни в Україні, відбулися значні зміни також у світовій економіці, тому рівень фіксованого курсу вимагав корегування

“Новий рівень курсу стане якорем для економіки та додасть їй стійкості в умовах невизначеності. Продовження політики фіксованого курсу дасть змогу Національному банку зберегти контроль за динамікою інфляції, а також підтримувати безперебійну роботу фінансової системи. Це ключова передумова стабільного функціонування економіки, що є життєво необхідним в умовах війни”, – наголосив Голова НБУ Кирило Шевченко.

Згідно інформації НБУ, корегування курсу допоможе:

підвищити конкурентоспроможність українських виробників, збільшити приплив і відповідно продаж валютної виручки експортерами;
зблизити курсові умови для різних груп бізнесу та населення;
мінімізувати спекулятивну складову поведінки учасників ринку та стабілізувати очікування;
підтримати стійкість економіки в умовах війни.

Окрім цього, корекція офіційного курсу гривні матиме обмежений вплив на прискорення темпів зростання цін. Натомість фіксація офіційного курсу на новому стійкішому рівні дасть змогу НБУ зберегти контроль над ціновою динамікою в Україні.

Як повідомив у коментарі “Апострофу” один із експертів, такий крок був необхідний для того, щоб згладити різницю між ринковим та офіційним курсом. Різницею між курсами валют користувалися “карткові туристи”, які проводили операції на мільярди гривень, тепер це стане практично неможливим.

Топ-новини зараз:
• Повітряна тривога в Москві: у РФ не виключають іноземні літаки у своєму небі
• "Війна старперів": молодь у РФ не підтримує війну Путіна
• Дощі та спека: синоптики розповіли про сьогоднішню погоду в Україні
• Нацрада анулювала ліцензії телеканалів Ахметова

Источник: www.vesti-ua.net

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *